Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ρόδο

Σημαντικά στοιχεία για το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου προκύπτουν από τη μελέτη που εκπονήθηκε από το SETE Intelligence και η οποία όπως έγραψε πρόσφατα η «Ρ» αποδεικνύει ότι τα νησιά μας είναι πρωταθλητές του τουρισμού καθώς κατέχουν την πρώτη θέση στις κατηγορίες των  διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων και τη δεύτερη σε αριθμό επισκεπτών.

Η μελέτη είχε τον τίτλο“ Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;” και σε αυτήν αναλύεται ο εισερχόμενος τουρισμός ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά για το 2016.
Πιο αναλυτικά το νότιο Αιγαίο κατέγραψε 5 εκατομμύρια 227 χιλιάδες επισκέψεις και κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στον τομέα των διανυκτερεύσεων ήρθε πρώτο καθώς οι διανυκτερεύσεις τουριστών πλησίασαν τα 40 εκατομμύρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κρήτη και στην Τρίτη η Κεντρική Μακεδονία.

Φυσικά οι αποδόσεις αυτές έφεραν και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ και κατέστησαν την περιφέρειά μας την πρώτη σε έσοδα πανελλαδικά, μπροστά από την Κρήτη και την Αττική.

Τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την περσινή χρονιά δείχνουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα νησιά μας παρά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και τις αυξήσεις στο τουριστικό πακέτο δικαιώνοντας όσους, υποστηρίζουν ότι το νότιο Αιγαίο και ο τουρισμός τους είναι βασικός τροφοδότης της οικονομίας μας.

Οι κυριότερες αγορές
Σύμφωνα με τη μελέτη, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις κυριότερες αγορές το 2016, όπως για παράδειγμα τη Βρετανική, τη Γερμανική, τη Γαλλική, την Αμερικανική, και την Ιταλική.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη Βρετανική αγορά την κυριότερη και μεγαλύτερη για τη Ρόδο, η μελέτη έδειξε ότι η δαπάνη ανά επίσκεψη τουρίστα στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ανέρχεται στα 633 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 79 ευρώ ενώ η μέση διάρκεια παραμονής ανέρχεται στις 8 μέρες. Συνολικά οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα, δαπανούν ανά επίσκεψη 606 ευρώ, ανά διανυκτέρευση 73 ευρώ με μέση διάρκεια παραμονής 8,3 μέρες.

Για τη Γερμανική αγορά τη δεύτερη πιο σημαντική για το νησί μας, τα στοιχεία έδειξαν ότι η δαπάνη ανά επίσκεψη ανέρχεται στα 588 ευρώ, και ανά διανυκτέρευση στα 72 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής τους ανέρχεται στις 8,2 μέρες. Συνολικά οι Γερμανοί τουρίστες, δαπανούν στην Ελλάδα 624 ευρώ ο καθένας ανά επίσκεψη, και 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση ενώ η μέση διάρκεια παραμονής τους είναι οι 9,7 μέρες.

Ακολουθεί η Γαλλική αγορά, με δαπάνη ανά επίσκεψη Γάλλου τουρίστα τα 640 ευρώ, και δαπάνη ανά διανυκτέρευση τα 80 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής τους ανέρχεται στις 8 μέρες. Για τη Γαλλική αγορά συνολικά η δαπάνη ανά επίσκεψη ανέρχεται στα 560 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 77 και η μέση διάρκεια παραμονής έφτασε τις 7,3 μέρες.

Τα στοιχεία για την Ιταλική αγορά έδειξαν ότι κάθε Ιταλός δαπανά στις διακοπές του 511 ευρώ και για τη διανυκτέρευσή του δαπανά 66 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής του ανέρχεται σε 7,8 μέρες. Συνολικά οι Ιταλοί τουρίστες δαπανούν στην Ελλάδα κατά την επίσκεψή τους 447 ευρώ, για κάθε διανυκτέρευσή τους 62 ευρώ ενώ μένουν στη χώρα για 7,2 μέρες.

Οι Αμερικάνοι οι καλύτεροι τουρίστες
Αρκετά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται για τους Αμερικανούς τουρίστες, και αποδεικνύουν και στην πράξη ότι είναι καλοί πελάτες από πλευράς, των χρηματικών ποσών που ξοδεύουν και τονώνουν την αγορά. Αυτό εξηγεί και τις προσπάθειες που καταβάλλει η περιφέρεια και οι λοιποί φορείς, να αναπτύξουν το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ, επειδή ακριβώς γνωρίζουν τη δυναμική που μπορούν να προσφέρουν οι τουρίστες αυτής της χώρας.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία οι Αμερικανοί τουρίστες δαπανούν ανά επίσκεψη 748 ευρώ στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, και ανά διανυκτέρευση 113 ευρώ, αν και μένουν λιγότερες μέρες από τους υπόλοιπους επισκέπτες μας και συγκεκριμένα 6,6.
Συνολικά στην Ελλάδα η δαπάνη των Αμερικανών τουριστών ανά επίσκεψη ανέρχεται στα 534 ευρώ, ενώ δαπανούν ανά διανυκτέρευση 89 ευρώ και παραμένουν στη χώρα μας 6 μέρες.

Τα συμπεράσματα
 Η μελέτη καταλήγει στα εξής συμπεράσματα : «Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Λόγω των διαφορετικών αγορών που δέχεται η κάθε Περιφέρεια και του διαφορετικού προφίλ των επισκεπτών, αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων. Σε Εισπράξεις επίσης υπερτερεί η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τα Ιόνια Νησιά.

Επίσης, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 82% των επισκέψεων (28,4 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190,4 εκ.) και το 88% των Εισπράξεων (€ 12,7 δισ.). Από την ανάλυση των αγορών, είναι εντυπωσιακή η παρουσία της Γερμανικής και της Βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, ειδικά με όρους Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων:

δεν υπάρχει ούτε μία Περιφέρεια που τουλάχιστον η μία από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας. Μάλιστα σε οχτώ Περιφέρειες συγκαταλέγονται και οι δύο αγορές στο top-3. Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές είναι η Βρετανική, η Αμερικάνικη και η Κυπριακή.

Επιπλέον, στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες – στην Κεντρική Μακεδονία και οι 3. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι από Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία προέρχεται το 39,4% των Επισκέψεων, το 47,8% των Διανυκτερεύσεων και το 50,3% των Εισπράξεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει η εικόνα που αναδεικνύεται από την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης: Δαπάνη ανά Επίσκεψη, Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση και Μέση Διάρκεια Παραμονής. Οι Περιφέρειες που κατεξοχήν δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες».