Διευκόλυνση του δήμου στους καταστηματάρχες

Διευκόλυνση του δήμου στους καταστηματάρχες

Διευκόλυνση του δήμου στους καταστηματάρχες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 657 ΦΟΡΕΣ

Για την καταβολή του ενοικίου των κοινόχρηστων χώρων

Διευκόλυνση προς τους καταστηματάρχες που καταβάλουν αντίτιμο για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου αποφάσισε να παράσχει ο Δήμος της Ρόδου, μετά από αίτημα των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικά εποχής που διάγουμε.

Την πρόθεση αυτή της Δημοτικής Αρχής, έκανε γνωστή χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου. Καταρχήν, θύμισε ότι κατά τη συνάντηση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τους εκπροσώπους των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης στις αρχές της σεζόν, τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν και το ζήτημα της πληρωμής των κοινοχρήστων χώρων που ενοικιάζουν οι καταστηματάρχες από το Δήμο.

Το πρόβλημα είχε επικεντρωθεί στο αν ο Δήμος προτίθεται ή έχει τη δυνατότητα να μην ισχύει το εφάπαξ πριν την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, ένα κατάστημα που ξεκινάει την εποχική του δραστηριότητα το Μάιο, και πριν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματά του ή άλλα αντικείμενα στον κοινόχρηστο χώρο πρέπει να έχει αιτηθεί και να έχει πληρώσει για τη χρήση αυτού του κοινόχρηστου χώρου και μετά να τα τοποθετήσει.

Εάν, όμως, δεν τα καταβάλει από πριν και έρθει ο ελεγκτικός μηχανισμός τότε του επιβάλλεται πρόστιμο κατάληψης αυθαίρετης χρήσης αυτού του χώρου. Όπως, επίσης, για να πάρει αυτό το χώρο δεν πρέπει να έχει ο καταστηματάρχης προηγούμενες οφειλές από κοινόχρηστο χώρο στο Δήμο.

Ο Δήμος, λοιπόν, έκανε μία προσπάθεια να βοηθήσει ώστε ν’ αποφεύγονται τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις διαμαρτυρίες ότι στην αρχή της περιόδου δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουν οι καταστηματάρχες το αντίτιμο για τον κοινόχρηστο στο Δήμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με το αν δίνεται σιωπηρή παράταση ή όχι, να πηγαίνουν τα Ελεγκτικά όργανα και να επιβάλλουν τα περίφημα πρόστιμα.

Μάλιστα, τα πρόστιμα αυτά, δεν επιβάλλονται με την τιμή που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περιοχή κάθε φορά αλλά με την υψηλότερη τιμή που υπάρχει στη Ρόδο, πολλαπλασιαζόμενη επί δύο! Για παράδειγμα: Εάν το κατάστημα βρίσκεται σε ένα χώρο που η τιμή του τ.μ. είναι 50 ευρώ και έχει 20 τ.μ. πληρώνει χίλια ευρώ στο Δήμο.

Εάν, όμως, έχει καταλάβει αυτό το χώρο δίχως να έχει πληρώσει την άδεια αυτή και έρθει το Ελεγκτικό όργανο και βεβαιώσει ότι είναι άνευ αδείας, τότε αυτά τα 20 τ.μ. πολλαπλασιάζονται επί την υψηλότερη τιμή κοινόχρηστου χώρου, που είναι στη Λίνδο, και είναι 150 ευρώ το τ.μ., άρα είναι 3000 ευρώ επί δύο 6000 ευρώ!

Προκειμένου, λοιπόν, ο Δήμος να βοηθήσει μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διάγουμε, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, ετοιμάζουν μία εισήγηση η οποία θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και βρίσκονται σε μία διαβούλευση ώστε να δίδεται μία προκαταβολή πριν την έναρξη της δραστηριότητας της επιχείρησης, δηλαδή με το που θα αιτείται ο ενδιαφερόμενος, και μετά θα ορίσουν δύο ισόποσες δόσεις, για παράδειγμα μία τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να εργαστούν και να αποπληρώσουν αυτή την οφειλή προς το Δήμο.

Χθες, μάλιστα, είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, τον κ. Τάσο Μελετίου και το μέλος του Δ.Σ. κ. Δοντά. Σημειώνεται, βέβαια, ότι αυτό θα ισχύσει για όλα τα καταστήματα της πόλης, αλλά περισσότερο επικεντρώνονται στην Παλιά Πόλη αφού εκεί δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου, έχουν καταλήξει αλλά θα συζητήσει το θέμα και με τον Δήμαρχο σχετικά με το ύψος της προκαταβολής που είναι το κρίσιμο. Η ελάχιστη, πάντως προκαταβολή που μπορεί να δοθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 30%.

Μάλιστα, ο κ. Διακοσταματίου δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι είναι μία κίνηση πολιτική καταρχάς η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την αγορά μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ο κόσμος, ξεκαθάρισε πάντως ότι, από εκεί και μετά, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή. Η εισήγηση θα περάσει πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή αφού πρόκειται για τροποποίηση κανονιστικής πράξης και μετά θα έρθει στο δ.σ.

Οι ρυθμίσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, από την πληροφόρηση που έχει, η προσέλευση των πολιτών για να ενταχθούν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων για οφειλές τους στο Δήμο, είναι αρκετά ικανοποιητική, κάτι που θα φανεί βέβαια στα τέλη Νοεμβρίου οπότε και λήγει η προθεσμία, σημείωσε ωστόσο ότι προσέρχονται πάρα πολλοί δημότες και υπάρχει μία ικανοποιητική πορεία των οικονομικών του Δήμου, η οποία θα αποτυπωθεί και στην τριμηνιαία έκθεση.

Διαβάστε ακόμη

Στους 43 βαθμούς έφτασε το θερμόμετρο στη Λίνδο!

Σε σύνταξη νέου καταστατικού οδεύει σύντομα ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι της Ρόδου τη Δευτέρα

Τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του δήμου Ρόδου παρουσίασε ο Βάιος Καλοπήτας

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Παρτέρι με λουλούδια θα φτιαχτεί στη Ροτόντα κοντά στη Φιλέρημο

Ίδρυμα Ι. & Π. Νεστορίδη: Άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους στα Κολύμπια

Ο Μιχ.Φραγκίνης θα είναι ο νέος κοινοτάρχης Έμπωνα