Ξανά στο τραπέζι το σχέδιο μετεγκατάστασης της Πυροσβεστικής

Ξανά στο τραπέζι το σχέδιο μετεγκατάστασης της Πυροσβεστικής

Ξανά στο τραπέζι το σχέδιο μετεγκατάστασης της Πυροσβεστικής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 860 ΦΟΡΕΣ

Συνάντηση με τον αρχηγό της ΠΥΡ Βασίλειο Καπέλιο είχε χθες ο δήμαρχος Ρόδου

Σοβαρά θέματα που απασχολούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, όπως η επιτακτική ανάγκη μεταστέγασης της από το κέντρο της πόλης, τέθηκαν κατά την εθιμοτυπική συνάντηση που είχε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο κ. Καπέλιος βρίσκεται στη Ρόδο για να παρακολουθήσει το 7ο Εντατικό Σεμινάριο «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών» που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή και το τμήμα γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος, Ηλίας Τσαπούρας.


Κατά την επίσκεψη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο Γραφείο του Δημάρχου, έγινε παρουσίαση των υποδομών πολιτικής προστασίας και του δικτύου εθελοντικών ομάδων που διαθέτει το νησί της Ρόδου. Επίσης, στον Αρχηγό, έγινε εκτενής ενημέρωση για τις ενισχύσεις που Δήμου προς τα πυροσβεστικά κλιμάκια που βρίσκονται στην περιφέρεια του νησιού και ως επί το πλείστον είναι εγκατεστημένα σε δημοτικά ακίνητα. Για τις ανάγκες ευελιξίας της Υπηρεσίας καθώς και για τη βελτίωση των κτιριακών της εγκαταστάσεων συζητήθηκε η ανάγκη μεταστέγασης της ΠΥΡ από το κέντρο της πόλης σε άλλο, επιχειρησιακά καλύτερο, χώρο.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, γι’ αυτό ο Δήμαρχος: «Κάποια στιγμή, πρέπει σε αγαστή και σε απόλυτη συνεργασία και συμφωνία, ένα χρονίζον θέμα που έχουμε-εγώ το θυμάμαι από νεοσσός νομαρχιακός σύμβουλος πριν δεκαοκτώ χρόνια, ετίθετο το θέμα της μεταστέγασης της ΠΥΡ από το Κέντρο, τόσο για την εξυπηρέτηση της πόλης και τους κέντρου όσο και για να γίνουν κάποιες άλλες, καλύτερες, εγκαταστάσεις γιατί και οι πυροσβέστες, υπηρεσιακοί μεν, έχουν την ανάγκη όταν διανυκτερεύουν κάθε βράδυ να έχουν τις συνθήκες εκείνες διαβίωσης και άμεσης δυνατότητας κίνησης σε ένα καλύτερο επίπεδο, όπως ταιριάζει στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα.

Και χαίρομαι που και ο Αρχηγός, με την ενημέρωση βέβαια και του κ. Διοικητή, το γνωρίζει το θέμα αυτό και πιστεύω μέσα από αυτή τη συνεργασία να δρομολογήσουμε κάποιες καταστάσεις ούτως ώστε σε λίγο χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, να ξεπεράσουμε και να βρούμε μία λύση όσο αφορά και στις καλύτερες εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας αλλά και την άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων προκύψουν μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα, ο Δήμαρχος αναμένεται να καταπιαστεί με το θέμα αυτό και να συζητήσει με την Περιφέρεια, στην οποία ανήκει και το κτίριο, τη δυνατότητα παραχώρησης στην ΠΥΡ του πρώην κτιρίου της ΥΕΒ, απέναντι από την ΚΑΪΡ, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας. Ο χώρος αυτός, θεωρείται ιδανικός επειδή βρίσκεται εκτός κέντρου αλλά περιφερειακά της πόλης, στο όριο της περιμετρικής οδού, και η Υπηρεσία θα μπορεί να έχει γρήγορη πρόσβαση στους οδικούς άξονες του νησιού. Ακόμη, έχει έτοιμες εγκαταστάσεις-μέσα υπάρχουν ακόμη και ξενώνες που είχαν δημιουργηθεί-οι οποίες πληρούν τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

Επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου επισήμανε την ανάγκη της αξιοποίησης έκτασης 10 στρεμμάτων του Δήμου για τις ανάγκες του κλιμακίου των Απολλώνων και την προστασία του Προφήτη Ηλία και της γύρω περιοχής. Τέλος συζητήθηκε ο σχεδιασμός των ιπτάμενων μέσων για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Ο κ. Χατζηδιάκος, εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του επειδή ο Αρχηγός είναι ενήμερος για τα πάντα, όπως είπε, για το τι γίνεται στη Ρόδο, αναγνωρίζει τα δικά μας αιτήματα, δηλαδή ότι τα νησιά χρειάζονται την επιχειρησιακή αυτονομία λόγω καιρικών συνθηκών εάν αποκλεισμός κτλ. αφού η άμεση επέμβαση δεν είναι όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα μπορέσει εύκολα ένα πυροσβεστικό όχημα ή δυνάμεις από τον διπλανό νομό να ενισχύσουν την περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι στον Αρχηγό οφείλουμε ορισμένες ενέργειες που έγιναν για να λυθούν προβλήματα που είχαν σχέση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ώστε να πιστοποιηθεί ως η ομάδα εκείνη που έχει την εμπειρία, τη γνώση, την πιστοποίηση για να συνεργάζεται με την Πυροσβεστική.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπέλιος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πολύ καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος με την ΠΥΡ, τη συνδρομή του στην πρόληψη πυρκαγιών και βεβαίως για την παρουσία και βοήθεια που προσφέρεται από τον Δήμο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, πλημμυρών, κ.λπ. Κυρίως, όμως, ζήτησε από τον Δήμαρχο να μεταφέρει τις ευχαριστίες του σε όλους του Ρόδιους εθελοντές, που με αυταπάρνηση οργανωμένα ή και ατομικά συνδράμουν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κυρίως στις περιπτώσεις πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.


Δήλωσε, ακόμη, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής: «Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλά περιθώρια για να βελτιώσουμε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις και να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Θέλω να πω ότι η περιοχή της Δωδεκανήσου και ειδικά το νησί της Ρόδου είναι μία πανέμορφη περιοχή και ένα πανέμορφο νησί και πέρα από αυτό έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα και μία ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία μας. Άρα, έχουμε κάθε υποχρέωση να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε αυτόν εδώ το χώρο, έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο όμορφη αυτή την περιοχή την οποία την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες».

Είπε, ακόμη, ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου η οποία για την περιοχή μας ήταν πολύ επιτυχημένη και συνεχάρη γι’ αυτό τους συναδέλφους του εδώ που, όπως είπε, έκαναν μία εξαίρετη δουλειά.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Χατζηδιάκος διαβεβαίωσε τον κ. Καπέλιο ότι το σύνολο της δημοτικής μηχανής θα είναι πάντα στο πλευρό της ΠΥΡ και τον ευχαρίστησε προσωπικά για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη Ρόδο ενώ του έδωσε και ένα συμβολικό δώρο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»