Συσκέψεις για τα προβλήματα λειτουργίας των ελαιοτριβείων της Ρόδου

Αποφασισμένοι να λύσουν από κοινού τα όποια προβλήματα υπάρχουν για την ομαλή εξέλιξη της ελαιοκομικής περιόδου τη φετινή περίοδο, είναι οι αρμόδιοι σε περιφέρεια και δήμο κάτι που υπογράμμισαν ήδη στην πρώτη τους συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

Όπως έγινε γνωστό οι αντιπεριφερειάρχες περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης και πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο δημαρχείο με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα τη διάθεση του προϊόντος από την πλύση του καρπού και των μηχανών.

Μάλιστα όπως αποφασίστηκε θα υπάρξει νέα συνάντηση πιθανόν και σήμερα στην οποία θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ,  για να συζητηθεί η διάθεση του νερού αυτού προς το βιολογικό καθαρισμό των επιχείρησης.

Σε δηλώσεις του χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε τα εξής: «Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία σημαντική συνάντηση στο δημαρχείο ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο για θέματα ανάπτυξης Γιάννη Φλεβάρη, τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο.

Αντικείμενο ήταν η λειτουργία των ελαιουργείων και ο συντονισμός των βαθμών της αυτοδιοίκησης για να ξεπεραστούν τα όποια θέματα προκύπτουν όσον αφορά την αποδοχή του προϊόντος, έκπλυσης μηχανημάτων και ελαιόκαρπου από τα ελαιουργεία προς το σταθμό ΒΙΟΚΑ στη θέση Βόδι.

Αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα, καταλήξαμε στην απόφαση να πάμε σε μία απρόσκοπτη ελαιοκομική περίοδο. Θα ακολουθήσει άμεσα νέα συνάντηση στην οποία θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης μόλις επιστρέψει από την Κρήτη για να δούμε πως πρακτικά θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος χωρίς προβλήματα.

Θέληση όλων είναι να λειτουργήσουν τα ελαιουργεία χωρίς προβλήματα. Επίσης θεωρούμε ότι η παρέμβασή μας στο υπουργείο για τροποποίηση της ΚΥΑ, θα βοηθήσει αλλά αν δε γίνει αυτό θα δώσουμε τη λύση με βάση τη νομοθεσία.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η θέληση να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, και θα ενημερώσουμε σχετικά όταν ολοκληρώσουμε τη συνάντηση με τη ΔΕΥΑΡ».

Αδειοδοτούνται και άλλα ελαιοτριβεία
Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ελαιοτριβεία τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ακόμα άδεια λειτουργίας, έχουν προσέλθει στην υπηρεσία και έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, κάτι που κάνει τον κ. Φλεβάρη να δηλώνει, ότι φέτος θα έχουμε αριθμό ρεκόρ στις άδειες.

«Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία πολύ μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα νησιά για τη νόμιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων. Ειδικά στη Ρόδο έχουν κατατεθεί και άλλα δικαιολογητικά για αδειοδότηση λειτουργίας και εγκαταστάσεων και θεωρώ ότι θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των μονάδων που θα εφοδιαστούν με άδεια.

Μάλιστα δόθηκε από εμένα εντολή κατά προτεραιότητα τακτοποίησης των φακέλων των ελαιουργείων, έτσι θα έχουμε νέες άδειες ενώ και οι παλιές άδεις των υπολοίπων ισχύουν κανονικά. Φέτος θα έχουμε μία αδειοδότηση… ρεκόρ. Ποτέ ιστορικά δεν θα υπάρχει λειτουργία τόσων πολλών ελαιουργείων για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν».

Στις 17 η επιτροπή περιβάλλοντος- έλεγχοι κλιμακίων
Κατά τη χτεσινή συνέντευξη ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε και για άλλα θέματα αρμοδιότητάς του, όπως για παράδειγμα για τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος που θα γίνει στις 17 του μήνα.

«Σε ότι αφορά την επιτροπή περιβάλλοντος αυτή ορίστηκε για τις 17 Οκτωβρίου, και εκεί θα εξεταστούν θέματα Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπως για παράδειγμα η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για να προχωρήσουν διάφορες επενδύσεις ή αναπτυξιακές δράσεις στα νησιά μας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι χτες κλιμάκιο της διεύθυνσης βιομηχανίας βρέθηκε στην Κάρπαθο για να τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις. Ειδικότερα είπε τα εξής: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψή μου στις διευθύνσεις περιβάλλοντος και ανάπτυξης Δωδεκανήσου.

Μάλιστα κλιμάκιο της διεύθυνσης βιομηχανίας βρίσκεται στην Κάρπαθο για να εξετάσει τη νομιμότητα διαφόρων δραστηριοτήτων και να σφραγίσει παραγωγικές μονάδες που δε διαθέτουν άδεια σε εφαρμογή της νομοθεσίας.

Και αυτό παρά την τραγική υποστελέχωση της υπηρεσίας, και το νησιωτικό χαρακτήρα της Δωδεκανήσου. Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών λόγω αυτών ακριβώς των προβλημάτων που υπάρχουν αλλά οι υπηρεσίες θα βρεθούν όπου πρέπει για να κάνουν το καθήκον τους».

Απαγορεύονται τα αρτοποιεία στα υπόγεια
Τέλος αναφέρθηκε στα αρτοποιεία, τονίζοντας ότι ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία τους στα υπόγεια. Αν διαπιστωθεί μία τέτοια παράβαση τότε αφαιρείται αμέσως η άδεια. Μιλώντας για το θέμα δήλωσε τα εξής: «Για τα αρτοποιεία εξετάζεται η λειτουργία τους και μάλιστα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι απαγορεύεται η λειτουργία εγκαταστάσεων σε υπόγειο.

Αν κατά παράβαση της νομοθεσίας συμβεί κάτι τέτοιο είμαστε υποχρεωμένοι γιατί υπάρχει πλήρης νομική και υπηρεσιακή ευθύνη να πάμε απευθείας σε ανάκληση αδειών, το επαχθέστερο διοικητικό μέτρο.

Δεν είναι ευχάριστο αυτό αλλά επιβάλλεται. Γι΄αυτό θα πρέπει και οι επαγγελματίες να πράξουν ανάλογα για να μη βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αφαιρούμε άδειες».

Σε ότι αφορά την επιβολή του κατώτερου ποσού για πρόστιμο, που σε κάθε περίπτωση ορίζεται στα 1000 ευρώ, ασχέτως αν το αρχικό ποσό είναι μικρότερο, ο κ. Φλεβάρης το χαρακτήρισε αδικία δηλώνοντας τα εξής: «Επίσης θα ήθελα να επισημάνω μία στρέβλωση της νομοθεσίας κατά την οποία αδικούνται επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν το νομοθετικό σώμα να το εξετάσει και να το θεραπεύσει.

Συγκεκριμένα υπάρχει σε ισχύ νόμος ότι αν η παράβαση είναι κάτω των 1000 ευρώ πχ. 200 ή 300 ευρώ αυτομάτως το ελάχιστο όριο προστίμου είναι τα 1000 ευρώ. αυτό πάσχει και συνταγματικά γιατί δεν είναι εναρμονισμένο με την αρχή της αναλογικότητας. Ζητώ λοιπόν να παταχθεί η αδικία και να βρεθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε».

(Φώτο αρχείου)