Ο καστανός τετράνυχος «χτυπά» και  προσβάλλει και τα εσπεριδοειδή στη Ρόδο

Δυστυχώς ο καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών ή κόκκινος τετράνυχος της Ανατολής με την επιστημονική ονομασία Eutetranychus orientalis (Klein)(Acari:Tetranychidae) εμφανίστηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Η παρουσία του στη χώρα μας διαπιστώθηκε στις 11-11-2001 στην περιοχή του παλιού Αεροδρομίου του Ελληνικού, σε λεμονιά που βρισκόταν κοντά στην είσοδο εμπορευμάτων.Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο παθογόνο έφτασε στη χώρα μέσω εμπορευμάτων. Στη συνέχεια εντοπίστηκε σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Ο τετράνυχος αυτός όπως σημειώνει ο γεωπόνος του νησιού μας κος Μανώλης Πετράκης (ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ)  είναι ένα πολυφάγο είδος, καθώς εκτός από τα εσπεριδοειδή προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, το φασόλι, το πεπόνι, τη ροδακινιά και τη βερικοκιά, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας. Τις μεγαλύτερες ζημιές τις προκαλεί το φθινόπωρο γιατί είναι η καλύτερη εποχή ανάπτυξής του καθώς εκτός από τις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν, μειώνεται και η φωτοπερίοδος που φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την εξέλιξη του τετρανύχου αυτού.

Έτσι, αυτό προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και λιγότερο τους καρπούς. Στα φύλλα προκαλεί σταχτιές κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη φυλλική επιφάνεια προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δένδρο μία χλωρωτική όψη, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν μία υπόφαια όψη. 
 

 


Στις σοβαρές προσβολές προκαλεί κακή λειτουργία του φαινομένου της φωτοσύνθεσης και της διαπνοής του φυτού, με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες αυτό να χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και τελικά τα δέντρα να εμφανίζουν μία εξασθενημένη ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή.

Τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας έτσι τελείως τα κλαδιά. Στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές προσβάλλονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί, ενώ παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές στην περιοχή του Ελληνικού Αργολίδας σε λεμόνια, καθώς επίσης και εντυπωσιακή φυλλόπτωση. 

Συστήνεται λοιπόν η άμεση αντιμετώπιση του εντόμου τηρώντας τους κανόνες ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε κατοικημένες περιοχές και μόνο με επιτρεπόμενα σκευάσματα.
Κατάλληλοι μήνες αντιμετώπισης είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης.