Ο Θεοφάνης  ο Έλληνας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού

Ο «Θεοφάνης ο Έλληνας», πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά, ξεκινάει τη μεγάλη πορεία του την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.30, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου. Θα γνωρίσουμε μια μεγάλη προσωπικότητα του Μεσαίωνα που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.

Η περιπετειώδης ζωή του ήταν η έμπνευση του συνθέτη Σάββα Καρατζιά. Ενδεικτικά αναφέρει «Το έργο αφιερώνεται στον Άντη Ιωαννίδη, που ήταν η αφορμή να αγαπήσω και να σμιλεύσω την τέχνη της εικόνας, αλλά και σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη τους και τον πολιτισμό τους σε ξένους τόπους, όπως ο Θεοφάνης... Όποτε ανοίγω την παρτιτούρα του Θεοφάνη, μου έρχονται εικόνες, μνήμες, η συνείδηση του παρόντος, αλλά και η προσμονή του αύριο και ας μην το γνωρίζω. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία που μας καθορίζουν σαν ανθρώπους, όπως και οι μεγάλοι προορισμοί του Θεοφάνη και τα τέσσερα μέρη του έργου.»

Η πρώτη εκτέλεση θα έχει μαέστρο τον Αναστάσιο Συμεωνίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή – προϊστάμενο της διεύθυνσης μουσικών συνόλων της  ΕΡΤ. Συνοδεύεται από την Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου, την προετοιμασία της οποίας ανέλαβε ο μαέστρος Μιχάλης Καλαεντζής, το μουσικό σχήμα Ars Nova Ensemble και τον πιανίστα Παναγιώτη Γώγο, όλοι τους διεθνείς καλλιτέχνες με σημαντικές και ξεχωριστές μουσικές περιηγήσεις.    

«Τα κύματα που σε έφεραν, Θεοφάνη από την Βασιλεύουσα στην γη των Ρως. Οι καμπάνες και οι αντηχήσεις τους. Φωνές ισοκρατούν και οι καμπάνες χτυπούν και μπερδεύονται με ανθρώπινες φωνές, κραυγές ενός πλήθους συνωστισμένου στη μέση της ιστορίας. Κι ύστερα δοξάζεις και ανυμνείς τη νέα θρησκεία που σαν πλατυτέρα σε αγκαλιάζει. Ο εναρκτήριος τόνος είναι πάντα της καμπάνας όποιας εκκλησίας, όποιου καθεδρικού, όποιου ξωκκλησιού.

…. Η βουή της ανθρώπινης φύσης που κληρονομείται και διαχέεται σαν ενέργεια από γενιά σε γενιά και μαθαίνουμε από χρονικά και επιστολές ψήγματα ιστορίας τον βίο Θεοφάνους του Έλληνος Κωνσταντινουπολίτου που δόξασε και σφράγισε με το έργο του την πρωτοχριστιανική Ρωσία.» (κείμενο εισαγωγικό της θεολόγου Αναστασίας Ζέππου)

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Τμήμα, τον Δήμο Ρόδου και το Ωδείο Corelli.  Τελεί υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων  με την Ελλάδα και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Πραγματοποιείται δε, στα πλαίσια του έτους τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017- 2018 και είναι ανοικτή στο κοινό.

Θεοφάνης ο Έλληνας
Ώρα 20:30
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού
13 Οκτωβρίου