Κάθειρξη επτά ετών για την υποκλοπή σήματος του NOVA

Ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 40χρονο ο οποίος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατέθεσε κατά αγνώστων η εταιρεία «Multichoice Hellas» στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών το Σεπτέμβριο του 2009, έχοντας ενδείξεις για υποκλοπή του σήματος NOVA αλλά μη γνωρίζοντας την ακριβή περιοχή της χώρας.

Ακολούθησε βούλευμα του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου για άρση απορρήτου επικοινωνιών όπου και διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι του 2009 διά μέσου ηλεκτρονικού υπολογιστή παρέχονταν η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος NOVA και σε τρίτα άτομα. Μετά τον έλεγχο που έγινε στο αριθμό «ΙΡ» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έγινε ταυτοποίηση με τους χρήστες αυτών αλλά και τις περιοχές που διαμένουν.

Έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου 2010, κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με πραγματογνώμονα της συγκεκριμένης εταιρείας, ήρθαν στο νησί μας και πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο στα σπίτια ενός 23χρονου, ενός 24χρονου και του 40χρονου, όπου και εντόπισαν το δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή που είχαν εγκαταστήσει. 

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνταν ότι βάση του συγκεκριμένου μηχανήματος το οποίο είχαν εγκαταστήσει παράνομα, διαμοίραζαν μέσω διαδικτύου σε περισσότερους από 15 χρήστες ο καθένας, το σήμα της NOVA για να παρακολουθούν τα προγράμματά της, έναντι αγνώστου χρηματικού ποσού. 
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Άκης Μεϊμάρης.