Ημερίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Ημερίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Ημερίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 386 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους της περιοχής μας να δώσουν το «παρών» στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Γ.Σ.Ε.Ε., απηύθυναν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Την ημερίδα διοργανώνουν το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου και το ΕΚΡ και έχει ως θέμα: «Πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση-Βασικά ζητήματα εργατικού ατυχήματος». Γι’ αυτήν, μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΚΡ και Πρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Γραμματέας Οικονομικού του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Κωνσταντίνος Τσιάντης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Μπούκλας.

Καταρχήν, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι έκαναν την επιλογή αυτών των θεμάτων επειδή είναι πολύ επίκαιρα και σοβαρά και απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων στην περιοχή μας. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι έχουν γίνει αλλαγές και στον εργασιακό νόμο πρόσφατα, που πολλές από αυτές είναι θετικές για τους εργαζόμενους, και από την άλλη μεριά έχουν γίνει τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς πολύς κόσμος περιμένει εδώ και δύο και τρία χρόνια να πάρει σύνταξη, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πότε δικαιούται να πάρει ενώ στην περιοχή μας έχουμε εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, επεσήμανε ότι πολλά απ’ αυτά μένουν στην αφάνεια καθώς ο εργαζόμενος είτε φοβάται να το αναφέρει είτε αισθάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να το αναφέρει.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, θα έπρεπε αυτά τα γεγονότα να έρχονται στο φως διότι ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα στην περίπτωση του εργατικού ατυχήματος, και ασφαλιστικά αλλά και παροχής χρηματικής από την πλευρά του φορέα της ασφάλισής του και του εργοδότη. Σημείωσε, ακόμη, ότι οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται, δεν είναι για να θιχτεί ο εργοδότης αλλά γιατί πρέπει ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δικαιώματα που έχει.

Στην ημερίδα θα μετάσχουν τρεις εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Αθήνα και συγκεκριμένα η επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στη Ρόδο, κα Σταμάτη, άλλη μία δικηγόρος εξειδικευμένη σε εργατικά θέματα και δύο εργασιακοί σύμβουλοι που θα ενημερώσουν για εργαζόμενους και ανέργους.

Επίσης, την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 2:00 το απόγευμα ή και αργότερα, οι σύμβουλοι αυτοί θα βρίσκονται στο ΕΚΡ και θα συναντούν εργαζόμενους που έχουν να κάνουν εξατομικευμένα ερωτήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, ο Πρόεδρος είπε ότι στη Ρόδο γίνονται σχεδόν καθημερινά, σε ξενοδοχεία, σε μικρές επιχειρήσεις κτλ., που μπορεί να μην τα παίρνουμε και είδηση. Επανειλημμένα έχουν γίνει σε οικοδομές ενώ τελευταία έχουν εργατικά ατυχήματα σε μεγάλα εργοτάξια. Δυστυχώς, είπε, κάθε φορά αναγκάζονται να έρχονται τεχνικοί επιθεωρητές από την Αθήνα για να εξετάσουν ένα περιστατικό αφού το αίτημα για ίδρυση Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο έχει πάει…στις καλένδες, όπως έχουν πάει πάρα πολλά θέματα που κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε, ακόμη, ότι το ΕΚΡ σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει δώσει λύση για τη στέγαση της Υπηρεσίας εδώ ενώ υπήρξε και ρητή δέσμευση τόσο από την Υπηρεσία όσο και από το Υπουργείο ότι θα γίνει αφού είναι απαραίτητο.

Ο κ. Τσιάντης είπε, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη λαίλαπα των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση, καλό είναι όλοι οι εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, να παρακολουθήσουν την ημερίδα για να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να συσπειρωθούν γύρω από τα Σωματεία και το ΕΚΡ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούκλας ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ, βλέποντας διαχρονικά την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, δημιούργησε το Ινστιτούτο και το αποκέντρωσε αφού περιοχές όπως η δική μας χρειάζονται μια τέτοια δομή.

Είπε, ακόμη, ότι έχουν κάνει πάρα πολλά σεμινάρια και συνεχίζουν να παλεύουν για να ενταχθούν σε κάποια προγράμματα και να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους ενώ έχουν στήσει τη δομή για την πληροφόρηση σε σχέση με τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, βοηθούν και κατευθύνουν τους εργαζόμενους και για την εξεύρεση εργασίας. «Πρέπει οι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν τις δομές αυτές», τόνισε ο κ. Μπούκλας.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009