Λύση για τα περιπολικά της Ρόδου από τη συζήτηση στη Βουλή Κρεμαστινού – Τόσκα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με την έλλειψη καυσίμων που ακινητοποίησε τα περιπολικά στη Ρόδο.

Την ερώτηση προσήλθε να απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε στα ακινητοποιημένα περιπολικά και είπε ότι δεν είναι μόνο ένα θέμα τοπικής εμβέλειας αλλά δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες, όταν μαθαίνουν από τα ΜΜΕ ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να κινήσει οχήματα όπως της Αστυνομίας ή του Στρατού.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε από τον Υπουργό να επιλύσει το ζήτημα ει δυνατόν αύριο. Όπερ και εγένετο. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι αύριο κι όλας θα επιλυθεί με την τακτοποίηση της οφειλής για καύσιμα.

Ολόκληρη η συζήτηση είχε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, ειλικρινά σας διαβεβαιώ ότι δεν θα υπέβαλα σήμερα αυτή την ερώτηση, αν ήταν δηλαδή μόνο τοπικού ενδιαφέροντος και αν από τα μέσα ενημέρωσης δεν εδίδετο εθνική διάσταση στο θέμα. Δηλαδή, την Κυριακή από έναν μεγάλο σταθμό επί ώρες αυτή η είδηση αναπαραγόταν συνέχεια, η οποία είδηση δεν βλάπτει μόνο την εικόνα της Κυβέρνησης, αλλά την εικόνα του κράτους γενικότερα.

Διότι, όταν ο πολίτης ακούει ότι το κράτος δεν μπορεί να κινητοποιήσει τα οχήματα της Αστυνομίας ή, αν θέλετε, του Στρατού, λόγω του ότι δεν μπορεί να καταβάλει τη σχετική πίστωση, τη δαπάνη για να αγοράσει βενζίνη, τότε ο πολίτης αισθάνεται, όπως αντιλαμβάνεστε, πάρα πολύ άσχημα.

Αναπαράγω αυτά τα οποία άκουγε ο πολίτης, ότι η μη εξόφληση των οφειλών για καύσιμα έχει φέρει σε αδιέξοδο την Αστυνομία Ρόδου, καθώς τα δώδεκα περιπολικά της έχουν κατ’ ουσία αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Η μη καταβολή έστω τμήματος της οφειλής, που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ, επέφερε διακοπή της πίστωσης και, κατά συνέπεια, αναστολή των περιπολιών, όπως αναφέρουν βέβαια αναλυτικά τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Για να αντισταθμίσει στο ελάχιστο αυτή τη σοβαρή δυσλειτουργία, η Αστυνομία της Ρόδου διατηρεί ένα περιπολικό στην κυκλοφορία με καύσιμα που προμηθεύεται από τον Στρατό και χρησιμοποιεί ακόμα και τα δικά τους οχήματα, ενώ δημοσιεύονται και πληροφορίες ότι έχουν κατά περίπτωση πληρώσει οι ίδιοι οι αστυνομικοί τη βενζίνη των περιπολικών.

Έστω και αν πιστεύω να υπάρχει κάποια υπερβολή, διότι στις ειδήσεις πάντα υπάρχει υπερβολή, το όλο θέμα είναι σοβαρό. Γνωρίζω ότι ο Υπουργός κ. Τόσκας, ασφαλώς έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην υπάρχουν αυτά τα θέματα, εν τούτοις, όμως, το θέμα είναι υπαρκτό.

Θα παρακαλούσα τον Υπουργό να διαβεβαιώσει ότι το θέμα έκλεισε, ότι από αύριο δεν υπάρχει αυτό το θέμα, ει δυνατόν, για να σταματήσει και ο σχετικός θόρυβος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κρεμαστινέ, η Ελληνική Αστυνομία έχει περίπου δωδεκάμισι χιλιάδες αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες διαφόρων τύπων και ξέρετε ότι μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς και προβλήματα, αλλά γενικότερα το ζήτημα των καυσίμων αντιμετωπίζεται με ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η περίπτωση της Ρόδου, όπου έγινε το εξής. Όπως σωστά αναφέρατε, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της Αστυνομίας τροφοδοτούνται από τον Στρατό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί. Τα βενζινοκίνητα της Ρόδου, λοιπόν, παίρνουν βενζίνη από έναν βενζινοπώλη ο οποίος είχε με βάση διαγωνισμό την υποχρέωση παροχής καυσίμου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τον Ιούλιο, έγκαιρα, προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός ο οποίος δεν ευοδώθηκε, γιατί δεν παρουσιάστηκαν υποψήφιοι οι οποίοι θα έπρεπε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα ή και άλλα δικαιολογητικά. Δεν είχαν, υπήρξε πρόβλημα στον διαγωνισμό και γι’ αυτό παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα για λίγες μέρες σε συνδυασμό με κάποια χρωστούμενα που πάντα υπάρχουν σε όλες αυτές τις δοσοληψίες προς τον συγκεκριμένο βενζινοπώλη.

Ήδη από προχθές από τις 60.000 που η Ελληνική Αστυνομία χρωστούσε στον συγκεκριμένο βενζινοπώλη έχουν δοθεί οι 20.000 και μέχρι αύριο, μετά από αύξηση της παγίας προκαταβολής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου, θα έχουν δοθεί και τα υπόλοιπα χρήματα. Επομένως, με αυτή τη διαδικασία δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεν παρουσιάστηκε επιχειρησιακό πρόβλημα. Καλύφθηκε και με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και με τα υπόλοιπα οχήματα, γιατί υπήρχαν κάποιες ποσότητες βενζίνης. Δεν έδωσαν χρήματα αστυνομικοί από την τσέπη τους, όπως κάποιοι αναφέρουν. Ξέρουμε τις υπερβολές συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης που αναπαράγει μικρά προβλήματα.

Επομένως, το πρόβλημα ουσιαστικά θα έχει λυθεί μέχρι αύριο. Στη συνέχεια, μια και συνεχίζονται οι ελεγκτικές διαδικασίες στις δαπάνες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Χαίρομαι που ο Υπουργός είπε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι αύριο. Αυτό κρατώ ουσιαστικά, διότι αυτή ήταν η έννοια της ερωτήσεώς μου.

Όμως, θέλω πάλι να επισημάνω ότι, όταν, για παράδειγμα, όπως ενημέρωσα εγώ ο ίδιος τον Υπουργό προηγουμένως, μου στέλνει e-mail ο Πρόεδρος των Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου και μου λέει «Κάνε ό,τι μπορείς γι’ αυτό το θέμα», τότε δεν είναι ζήτημα προσωπικό, δικό μου ούτε καν του Υπουργού, αλλά είναι θέμα της πολιτείας. Δηλαδή, δεδομένου ότι αυτά δημοσιεύονται στον Τύπο, τι θα πει ο πολίτης, όταν βλέπει, για παράδειγμα, μία επιστολή του Προέδρου των Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου να ισχυρίζεται αυτά που συζητούμε αυτή τη στιγμή;

Είναι πρόβλημα, δηλαδή, κύριε Υπουργέ, που πρέπει να το αντιμετωπίσετε και διαφορετικά. Εννοώ ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να κληθούν να μιλήσουν, να εκτονωθούν, προκειμένου να αντιληφθούν ότι η εικόνα που δίδεται για την Αστυνομία με όλα αυτά είναι αρνητική, χωρίς να φταίτε κι εσείς προσωπικά, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει Υπουργός που να λέει «Δεν με ενδιαφέρει να μην έχω λεφτά να πληρώσω τα οχήματα».

Υπάρχει, λοιπόν, μία δυσλειτουργία. Αυτή η δυσλειτουργία πρέπει κατά κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Κρεμαστινέ, όπως προανέφερα, στα δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια οχήματα και μοτοσυκλέτες που έχει η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι είναι λογικό να υπάρχουν κατά καιρούς διάφορα μικροπροβλήματα. Τώρα, από εκεί και πέρα, οι συνδικαλιστικές επιδιώξεις και υπερβολές είναι αναμενόμενες και είναι λογικό να υπάρχουν. Όμως, οι όποιοι αστυνομικοί, πέρα από τις προβολές των αιτημάτων τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν και ιεραρχία και η ιεραρχία τους αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Βέβαια, όταν δεν αντιμετωπίζονται, έρχεται η πολιτική ηγεσία που βρίσκει λύσεις.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ένα πρόβλημα λίγων ημερών. Δεν επηρεάστηκε επιχειρησιακά η αστυνόμευση του νησιού ούτε η όλη λειτουργία. Ήταν ένα μικρό πρόβλημα, για το οποίο έχει ήδη βρεθεί λύση και έχει αποκατασταθεί η κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κρατούμε όλοι από τη συνομιλία μας το θετικό ότι αύριο δεν θα υπάρχει το πρόβλημα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ναι, κύριε Κρεμαστινέ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εντάξει. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο και από την απάντηση του κυρίου Υπουργού και από εσάς.

Ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας