Αρνούνται τις κατηγορίες οι πέντε συλληφθέντες για διακίνηση μεταναστών στη Ρόδο

Αρνούνται τις κατηγορίες οι πέντε συλληφθέντες για διακίνηση μεταναστών στη Ρόδο

Αρνούνται τις κατηγορίες οι πέντε συλληφθέντες για διακίνηση μεταναστών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 369 ΦΟΡΕΣ

Υπόθεση διευκόλυνσης 10 παράνομων αλλοδαπών στη χώρα μας, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πέντε άτομα, διαλευκάνθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν 34χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, ένας 66χρονος από τη Συρία, η 63χρονη σύζυγός του και μία 29χρονη συμπατριώτισσά τους, καθώς και 45χρονος επαγγελματίας οδηγός.

Οι συλληφθέντες χθες το μεσημέρι συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους κ.κ. Ασημένη Βεργή, Γιώργος Κυπραίος και Κώστας Γιαννακός προσήχθησαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών κατά συρροή σε βάρος των τεσσάρων αλλοδαπών και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο, και σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας για τον επαγγελματία οδηγό.

Ο τελευταίος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί για την Πέμπτη το πρωί.

Επίσης εντοπίσθηκαν 10 άτομα από τη Συρία, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας πρώτες πρωινές ώρες προχθές (22.10.2017), προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Οι συλλήψεις
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο συλλογής, ανάλυσης και αξιολόγησης των στοιχείων της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι, ο Αλβανός έχοντας ενοικιάσει τρία διαμερίσματα πολυκατοικίας στην πόλη της Ρόδου προέβη την 21.10.2017 στην υπενοικίαση δύο εξ αυτών στον 66χρονο Σύριο κατηγορούμενο με απώτερο σκοπό την παράνομη φιλοξενία μη νόμιμων μεταναστών που θα εισέρχονταν τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας.

Ακολούθως, οι δυο κατηγορούμενες πρώτες πρωινές χθες (22.10.2017) με τη βοήθεια και επ’ αμοιβή του 45χρονου ημεδαπού παρέλαβαν από την Κρεμαστή Ρόδου και μετέφεραν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα -10- υπηκόους Συρίας, που είχαν μόλις αποβιβαστεί παράνομα σε παραλιακή περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ για τους παράτυπους μετανάστες εφαρμόστηκε η διοικητική διαδικασία.

Κρίθηκαν ένοχοι
Χθες το μεσημέρι ο Αλβανός και οι τρεις Σύριοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Ρόδου όπου και κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 36.000 ευρώ στον αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής στον οποίο δεν αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισε η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ένοχοι με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών, κρίθηκαν και οι τρεις Σύριοι στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 μηνών για κάθε παράνομο αλλοδαπό, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 15 ημερών με τριετή αναστολή και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αρνούνται τις κατηγορίες
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται. Ειδικότερα, ο 34χρονος Αλβανός που διαχειρίζεται τα διαμερίσματα για λογαριασμό συντοπιτών μας, δήλωσε στο δικαστήριο δια του δικηγόρου του κ. Κώστα Γιαννακού ότι αυτά ενοικιάστηκαν μέσω του διαδικτύου από τον γιο του 66χρονου που διαμένει στο εξωτερικό και πως δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γνωρίζει τι θα έκαναν σε αυτά οι ενοικιαστές.

Από την πλευρά τους οι Σύριοι που έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους (σύζυγοι και η 29χρονη είναι νύφη τους) δήλωσαν πως όλα τα κανόνισε για την ενοικίαση ο γιος τους και πως εκείνοι δεν γνώριζαν ούτε είχαν καμία σχέση με τον Αλβανό.

Σε ότι αφορά τους παράνομους πρόσφυγες είπαν ότι έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους και πως τους ειδοποίησε ο γιος τους να πάνε να τους παραλάβουν όταν θα έφθαναν από τα απέναντι παράλια. Οι αλλοδαποί δήλωσαν πως έχουν 6 γιους και 3 κόρες και προσπαθούν να βρεθούν όλοι μαζί.

Σε ότι αφορά τον επαγγελματία οδηγό, δηλώνει πως το μόνο που έκανε ήταν τη δουλειά του.

Ειδικότερα, ο 45χρονος ισχυρίζεται πως ξημερώματα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου και ενώ βρίσκονταν σε πιάτσα των ταξί στη Ψαροπούλα μαζί με άλλους συναδέλφους, εμφανίστηκαν οι δύο γυναίκες από τη Συρία, η 63χρονη και η 29χρονη και του ζήτησαν να τις μεταφέρει σε ξενοδοχείο στη Κρεμαστή.

Εκεί πήραν δύο συμπατριώτες τους και όταν τους άφησαν στο διαμέρισμα οι γυναίκες του είπαν πως θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω να κάνουν άλλη μία «κούρσα» και έπειτα θα τον πλήρωναν.

Σε κάθε περίπτωση ο επαγγελματίας οδηγός αρνείται τα όσα του καταλογίζονται και θα δώσει αναλυτικά εξηγήσεις για το όλο θέμα, την Πέμπτη το πρωί στην ανακρίτρια Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο