Η Βαρκελώνη φύτευσε δενδρύλλιο απόγονο του πλάτανου του Ιπποκράτη της Κω

Η Βαρκελώνη έχει ενσωματώσει ένα πολύ ειδικό δείγμα δέντρου στη χλωρίδα της. Πρόκειται για ένα δέντρο που προέρχεται από εκείνο του Ιπποκράτη και το οποίο διατηρείται στο ελληνικό νησί της Κω. Λέει ο μύθος ότι ο Ιπποκράτης (460-380 π.Χ.), σπουδαίος γιατρός στην αρχαία Ελλάδα και πατέρας της ιατρικής επιστήμης, δίδαξε τους μαθητές του κάτω από τα κλαδιά του.

Το UB είναι το έκτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει ένα απόγονο δέντρο από αυτό του Ιπποκράτη.
Το δέντρο έχει φυτευτεί δίπλα σε μια προτομή του Ιπποκράτη στην είσοδο της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του UB, στην Πανεπιστημιούπολη Clínic August Pi και Sunyer.

Το εν λόγω δείγμα είναι ένα δενδρύλλιο πλατάνου (Platanus orientalis), είναι ένα δέντρο που ανθίζει στη μέση της άνοιξης. Στην πόλη της Βαρκελώνης μπορείτε να δείτε δείγματα αυτού του τύπου που μπορούν να φτάσουν σε ύψος μεταξύ 20 και 30 μέτρων και πλάτος  μεταξύ 6 και 12 μέτρων.

Με αυτόν τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης θα είναι το έκτο στον κόσμο για να έχει ένα απόγονο δέντρο του Ιπποκράτους , μετά από αυτά της Βοστώνης, Ουάσιγκτον, Μονπελιέ, Σαλέρνο και Ουψάλα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προωθηθεί από την ένωση Movimiento para el Hipócrito Legado στην Ισπανία, που αποτελείται από επαγγελματίες που προωθούν τα αναλλοίωτα θεμελιώδη στοιχεία της ιατρικής δεοντολογίας.

Για τον εορτασμό αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Aula Magna της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας του UB. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Francesc Cardellach, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας του UB, Ο Κώος Νίκος Καστανός ​​και ο Νίκος Κανταρζής εκ μέρους του Δήμου της Κω.

Ο Fernando Turró, προξενικός σύμβουλος της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, και ο Pere Gascón, καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του UB, έδωσαν έμφαση  στην Ηθική και τον Ανθρωπισμό στην άσκηση του επαγγέλματος.

Στην ομιλία του, ο Gascon υπογράμμισε την εικόνα του Ιπποκράτη ως «εμπνευσμένου δασκάλου και προτύπου που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί». «Να θεραπεύσεις μερικές φορές, να ανακουφίζεις συχνά και να παρηγορείτε πάντα» είναι οι λέξεις που μπορούν να διαβαστούν στην επιγραφή της προτομής που συνοδεύει αυτό το νέο δέντρο στην πόλη της Βαρκελώνης.

Πηγή: aegeanews.gr