Βασίλης Καταβενάκης: «Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση»

Βασίλης Καταβενάκης: «Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση»

Βασίλης Καταβενάκης: «Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση»

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 812 ΦΟΡΕΣ

Για το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου, όπως επισημαίνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ρόδου

Αν και νέος ηλικιακά, μόλις 48 ετών, έχει ήδη 10 χρόνια δράσης και πορείας στον επιστημονικό σύλλογο όπου ανήκει!

Ο λόγος για τον Βασίλη Καταβενάκη που στις προσεχείς εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, τον επόμενο μήνα δηλαδή, θα διεκδικήσει τη ψήφο των συναδέλφων του για τη θέση του προέδρου! Ο Βασίλης Καταβενάκης κατάγεται από το χωριό Κοσκινού Ρόδου, από πολύτεκνη οικογένεια και πατέρα δικηγόρο.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο αγοριών που σήμερα φοιτούν στο δεύτερο έτος της Νομικής και ο ίδιος απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω, εγγεγραμμένος στο ΔΣΡ από το έτος 1995.

Σε ηλικία 38 ετών εξελέγην για πρώτη φορά ως σύμβουλος του δ.σ. του ΔΣΡ , ενώ ακολούθησαν άλλες δυο θητείες του από τη θέση του αντιπροέδρου και του Γεννικού Γραμματέας του ΔΣΡ αντίστοιχα. Η γνώση και η εμπειρία του αυτή, - είπε μιλώντας στη «Ροδιακή» τον έκαναν να πάρει την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου προκειμένου να προσφέρει «γνωρίζοντας και τις διαδικασίες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το συμφέρον του ΔΣΡ και των μελών του».

Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να διεκδικήσετε την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου;
Έχω ήδη μια δεκαετία ουσιαστικής και δυναμικής ενασχόλησης με τα κοινά του ΔΣΡ και τα συνδικαλιστικά θέματα των δικηγόρων , από τη θέση του συμβούλου, του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του δ.σ. Από την πολυετή εμπειρία μου, από τους αγώνες μου και την συνεχή προσπάθειά μου είμαι πλέον αναγνωρίσιμος από το σύνολο των δικηγόρων. Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου και η προτροπή τους να συνεχίσω δυναμικά από τη θέση του προέδρου είναι ο κύριος λόγος της υποψηφιότητάς μου. Δεν εμφανίζομαι ξαφνικά, χωρίς κατάθεση έργου και με υπόνοιες προσωπικών κινήτρων. Είμαι πλέον ώριμος και αποφασισμένος να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου γνωρίζοντας και τις διαδικασίες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το συμφέρον του ΔΣΡ και των μελών του.

Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και πιστεύετε ότι θα πρέπει να τους δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;
Η μείωση της δικηγορικής ύλης, το ισχύον εξοντωτικό φοροεισπρακτικό ασφαλιστικό σύστημα, η επιβολή τελών και παραβόλων σε όλες τις δικαστικές ενέργειες, οι άκριτες και πρόχειρες τροποποιήσιες των Κωδίκων, ο συσχετισμός δικαστκών ενεργειών με φορολογικές προυποθέσεις, η εκμετάλευση των νέων δικηγόρων και των δικηγόρων γενικά από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αυξανόμενη γραφειοκρατία, η δυστροπία και ο παραλογισμός των δημοσίων υπηρεσιών ως προς την εξυπηρέτησή μας, η επιβράδυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι ζητήματα που ταλανίζουν το δικηγορικό κόσμο και εξωθούν πολλούς από εμάς στην παραίτηση και την εξεύρεση άλλης εργασίας διαφορετικής από την επιστήμη μας.

Δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν σε τοπικό επίπεδο τον σύλλογο σας είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το Κτηματολόγιο. Ποια η άποψη σας;
Το δικαστικό μέγαρο κρίνεται ανεπαρκές, ακατάλληλο κι επικίνδυνο. Πριν από ένα περίπου έτος κατέθεσα προσωπικά σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για την επικινδυνότητα του κτιρίου. Η λύση που θα πρέπει να δοθεί εξαρτάται πρωταρχικά από την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων φορέων αλλλά και από τη μεθοδικότητα των ενεργειών του ΔΣΡ και κυρίως από τη σύμπραξη της Περιφέρειας, του Δήμου, του ΤΕΕ και γενικά της τοπικής κοινωνίας.

Λύσεις υπάρχουν είτε υπό τη μορφή της μεταστέγασης είτε με τη μορφή της επέκτασης. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση όλων των παραπάνω, σύμπνοια και μεθοδευμένες ενέργειες. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μέχρι τώρα συνεχή εναλλαγή κυβερνήσεων, υπουργών, προισταμένων αλλά και στη γενικότερη αναταραχή της χώρας που όλοι βιώνουμε. Οι προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η λύση και σύντομα.

Το Κτηματολόγιο Ρόδου αφέθηκε από την κεντρική Διοίκηση που δε φρόντισε στην μετεξέλιξή του και στη μηχανοργάνωσή του. Και φτάσαμε σήμερα να αναμένουμε την ένταξή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ένα νέο ενιαίο φορέα, που δανείστηκε τις διατάξεις του από το Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για την ομαλή ένταξή του, ώστε να δοθούν λύσεις στα τεχνικά και νομικά ζητήματα που θα δημιουργηθούν με σύσταση ειδικής επιτροπής και με τη συνεργασία του ΤΕΕ. Η προσωρινή παύση του Κτηματολογικού διευθυντή υπήρξε ένα σοβαρό πλήγμα, ενώ ο Κτηματολογικός Δικαστής οφείλει να επιτείνει τις προσπάθειές του για την εύρυθμη λειτουργία του. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπννηση και παρακολουθούμε τις προσπάθειες και τις εξελίξεις καθημερινά.

Ποιες οι προτεραιότητες και οι σχεδιασμοί σας εφόσον εκλεγείτε;
Στη διοίκηση του συλλόγου οφείλουν όλοι να εργάζονται και να προσπαθούν.Η εποχή που η θέση του συμβούλου ήταν μόνο ως εύσημο του βιογραφικού μας έχει παρέλθει. Κατανομή αρμοδιοτήτων κι ενεργοποίηση όλων των μελών που επιθυμούν να προφέρουν είναι πρωταρχική ανάγκη. Σύμπραξη με τους τοπικούς φορείς επίσης.

Η κατάθεση εγγράφων προτάσεων στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για τα γενικότερα θέματα επιβάλλεται πλέον. Η τυπικότητα και η έγγραφη επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τα υπουργεία επίσης. Η θεσμική επικοινωνία με τους προισταμένους δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση των καθημερινών πρακτικών προβλημάτων είναι επίσης προτεραιότητα ακόμη και με την κατάθεση εκ μέρους μας γνωμοδοτήσεων και νομικά τεκμηριωμένων θέσεων. Η θέσπιση μέτρων για την υποστήριξη των νέων συναδέλφων είναι θέμα που επιδέχεται λύσεις και με τη δική τους συμμετοχή για τη λήψη αποφάσεων.

Γιατί θα πρέπει οι συνάδελφοι σας να σας επιλέξουν μεταξύ των συνυποψηφίων σας;
Απευθύνομαι στους συναδέλφους που ακούν ουσιαστική δικηγορία και στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο επάγγελμά τους, όπως κι εγώ.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που βιώνουν καθημερινά τις αγωνίες ενός μάχιμου δικηγόρου , όπως κι εγώ.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που δεν τους γνώρισα και δεν τους αναγνώρισα τις παραμονές των εκλογών.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που κατά καιρούς εξέθεσαν σε μένα τα προβλήματά τους και διαπίστωσαν και την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά μου.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που αναγνωρίζουν τη διαρκή παρουσία μου, την πείρα μου , την έλλειψη υστεροβουλίας και προσωπικών συμφερόντων κατά την άσκηση των θεσμικών μου καθηκόντων.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που πέρα από υποκειμενικά κριτήρια , με αντικειμενικότητα μπορούν να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του Προέδρου του ΔΣΡ.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους που από τώρα προβληματίζονται για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών ανάλογα με τις επιλογές τους. Απευθύνομαι στους συναδέλφους με κριτική σκέψη για το θέμα της διοίκσης του συλλόγου, γιατί μόνο σ΄αυτούς στηρίζομαι και μόνο αυτοί θα με υποστηρίξουν.

Η επιλογή του Προέδρου για μένα συνδέεται με τη γνώση, τη μαχητικότητα, την ωριμότητα αλλά και και με το συγχρονισμό στις νεές ανάγκες και απαιτήσεις των καιρών. Μ΄αυτά τα κριτήρια θα ψήφιζα και μ΄αυτά τα κριτήρια επιθυμώ να μ΄επιλέξουν.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής