Οι 12οι Πανδωδεκανησιακοί αγώνες - Ο υπουργός κ. Κωτιάδης κήρυξε την έναρξη

ΑΡΧΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ 12οι ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΙ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΩΤΙΑΔΗΣ ΕΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΙΝ

Με συμμετοχήν πολλών αθλητών ήρχισαν χθες τελούμενοι εις το Εθνικός Στάδιον Ρόδου, οι 12οι Πανδωδεκανησιακοί αγώνες παρουσία του Υπουργού Ε.Ν. κ. Κωτιάδη,  του Νομάρχου κ. Ρεμπάκου, του Ανωτέρου Διοικητού Χωροφυλακής κ. Παπαγιωτακοπούλου και άλλων επισήμων.

Εις την παρέλασιν η οποία εγένετο προηγουμένης της Φιλαρμονικής του Δήμου, μετέχουν ομάδες αθλητών του Διαγόρα, του Άρεως Αρχαγγέλου, του Πεισιρόδου, της Αθλητικής Ενώσεως Πανωγιαννιών, του Δωριέως και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.

Μετά την παράταξιν των αθλητών εγένετο η έπαρσις της σημαίας και εξεφωνήθη ο όρκος του αθλητού. Μετά την ορκωμοσίαν ο υπουργός της Ε.Ν. κ. Κωτιάδης κηρύξας την έναρξιν των αγώνων είπε τα εξής:

“Αθληταί της Δωδ/σου, με ιδιαιτέραν χαράν και εξαιρετικήν συγκίνησις σας απευθύνω θερμόν και εγκάρδιον χαιρετισμόν ως μέλος της Εθνικής Κυβερνήσεως και ως φίλαθλος. Η καθιέρωσις των πανδωδεκανησιακών αγώνων από του 1945 κατά την επέτειον του ιστορικού ΟΧΙ, που υπήρξεν η αφετηρία διά την Απελευθέρωσιν της Δωδεκανήσου, και η αδιάλειπτος διεξαγωγή των έκτοτε επί 12 έτη παρά τας εκάστοτε δυσχερείας, μαρτυρούν ότι εις την Πατρίδα του Διαγόρα η παράδοσις του αθλητισμού είναι πάντοτε ζωντανή και ενεργός.

Η παρούσα κυβέρνησις της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως υπό την αξίαν ηγεσίαν του Προέδρου αυτής κ. Κωνστ. Καραμανλή εις την οποίαν έχω την τιμήν να μετέχω, αναγνωρίζουσα και εκτιμώσα την αξίαν και την αποστολήν του αθλητισμού, ως φορέως σωματικής αλκής και πνευματικού πολιτισμού, προσφάτως εψήφισε το νομοσχέδιον “περί οργανώσεως του εξωσχολικού αθλητισμού”.

Με το νομοσχέδιον αυτό οργανούται Γ. Γραμματεία Αθλητισμού εξαρτωμένη απ’ ευθείας από τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως, έτι δε περισσότερον δημιουργούνται τα οικονομικά μέσα και οι πόροι προς ενίσχυσιν των αθλητικών σωματείων και ανήψωσιν του αθλητισμού. Έτσι από του προσεχούς έτους η Κυβέρνησή μας θα είναι εις θέσιν να ενισχύει σημαντικώς τα αθλητικά σωματεία διά να εκπληρώσουν την αποστολήν των.

Με απόλυτον αισιοδοξίαν επομένως δια το μέλλον του Δωδεκανησιακού και του Ελληνικού αθλητισμού γενικότερον και με αισθήματα χαράς κηρύττω την έναρξιν των 12ων Πανδωδεκανησιακών αγώνων”.

Ακολούθως ήρχισαν αγώνες. Τα αποτελέσματα του αγώνος δρόμου 100 μέτρων έχουν ως εξής:

1ος Χατζησάββας (Διαγόρας),  2ος  Μερκουρίου (ΑΕΠ) και 3ος Κυραμαριός (Πεισιρόδου).

Εις τον δρόμο των 800 μέτρων: 1ος Ζούνας (Διαγόρα), 2ος Χατζησταμάτης (Διαγόρα) και 3ος Κλαδίτης (ΑΕΠ).

Εις την σφαιροβολίαν, 1ος Μαΐνας (Πεισιρόδου), 2ος Γιαλουράκης (Πεισιρόδου),  3ος Μαυράκης (Πεισιρόδου).

5000 μέτρων: 1ος Ζωΐτης Παπανικολάου (Διαγόρα), 2ος Βαρέλης (ΑΕΠ), 3ος Γιακουμάκης (Άρεως).

Σκυταλοδρομία 4Χ400: 1ος Διαγόρας, 2ος ΑΕΠ, 3ος Πεισιρόδος.

Άλμα τιπλούν: 1ος Γιαλουράκης (ΑΟΝ), 2ος Νικολάου (ΑΟΝ), 3ος Μαυράκης (ΑΟΝ).

Ποδηλασία 30 γύρων με 6 σπριντ: 1ος Κελεπιλέρ (ΑΟΝ), 2ος Μιχαήλ Μπαρπούνας (Διαγόρας).

Οι αγώνες θα συνεχιστούν σήμερον και αύριον.