Έκθεση Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς στην Ρόδο

Παραδοσιακές Ελληνικές Γυναικείες Φορεσιές απ΄ όλη την Ελλάδα από την μοναδική σε μέγεθος συλλογή του Θεάτρου ''ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ''  θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το διήμερο 27 & 28 Οκτωβρίου στο Ακταίον  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με Πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου ''Ο ΜΩΡΙΑΣ'' και συνδιοργανωτή το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Μια έκθεση με τις πιο λαμπρές και εντυπωσιακές ενδυμασίες. Ξεχωρίζουν ενδυματολογικά σύνολα  από τα Δωδεκάνησα, (την Κάρπαθο, την Κάλυμνο, το Καστελλόριζο και την Σύμη), πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά φέρνοντας τους επισκέπτες σ’ επαφή με μια αξιόλογη έκθεση, που τιμά την παράδοση και προσθέτει  ένα ακόμη λιθαράκι στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας. 

Σκοπός της έκθεσης δεν είναι απλώς η προβολή της επιβλητικής ομορφιάς αυτής της παράδοσης αλλά και η αποκάλυψη των βασικών ενδυματολογικών δομών και της ιστορικής εξέλιξής τους. 

Η Δόρα Στράτου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός , χορογράφος και θιασάρχης. Ήταν η ιδρύτρια του ομωνύμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών, το οποίο στεγάζεται στην Πλάκα. Εγραψε τρία βιβλία «Μια παράδοσις, μια περιπέτεια» , «Οι λαϊκοί χοροί – ένας ζωντανός δεσμός με το παρελθόν»  και «Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί» που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Επίσης είχε παρουσιάσει τέσσερις εκθέσεις συγκριτικής φωτογραφίας στην Ελλάδα και εξωτερικό και μια μεγάλη σειρά δημοτικών τραγουδιών.

Το έργο της αναγνωρίσθηκε διεθνώς και επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Φορντ (1968-1972). Βραβεύθηκε από την Ένωση Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Θεάτρου, την Ακαδημία Αθηνών (1974).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο ΑΚΤΑΙΟΝ (1ος όροφος). Οι  χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν χορευτικό μουσικό πρόγραμμα. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.