Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για τις πλημμύρες  που σημειώθηκαν στην Ρόδο

Ξεκίνησε χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου ο «κύκλος» των καταθέσεων για τη διερεύνηση των υποθέσεων για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο νησί της Ρόδου.

Η δικαστική λειτουργός καλείται να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος ποιων, για τα όσα συνέβησαν τόσο στα τέλη Ιανουαρίου 2011 όσο και τον Νοέμβριο του 2013 οπότε και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες την πόρτα της ανακρίτριας πέρασε ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης ο οποίος και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις πλημμύρες του Ιανουαρίου 2011 και τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο κ. Ιατρίδης  εξήγησε στην ανακρίτρια πως σε ότι αφορά την διαπλάτυνση της οδού από το Φαληράκι έως τα Κολύμπια είναι ένα έργο για το οποίο έγιναν μελέτες και επ’ αυτών έγινε και η εκτέλεση.

Ως εκ τούτου οι όποιες αδυναμίες αν υπήρξαν οφείλονται στις μελέτες αυτές. Ειδικότερα για το έργο που αφορά τα διοικητικά όρια του δήμου στον οποίο ήταν δήμαρχος ο κ. Ιατρίδης, είπε ότι αυτό ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009 ενώ για το έργο από το Γκολφ Αφάντου έως τα Κολύμπια ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2010.

Εκτός από τον πρώην δήμαρχο κατάθεση έδωσε χθες και ο πρώην προϊστάμενος του ΠΕΧΩ κ. Νίκος Φαρμακίδης ο οποίος ως ενεργός πολίτης έχει αναφερθεί αρκετές φορές με επιστολές του σε θέματα που άπτονται έργα και μελέτες που έχουν γίνει για το νησί της Ρόδου.

Επίσης καταθέσεις έδωσαν και η σύζυγος και ο γιος του άτυχου εκπαιδευτικού από την Καλαμπάκα Κώστα Αργυρόπουλου ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φονικές πλημμύρες του 2013.
Το επόμενο διάστημα κατάθεση για το ίδιο θέμα αναμένεται να δώσουν και οι συγγενείς της άτυχης εκπαιδευτικού από την Εύβοια Αναστασίας Κατσαρού.

Οι πλημμύρες του 2013
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.

Ειδικότερα, το ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγο της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης,  μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδας, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

Ο τραγικός απολογισμός του χαμού τεσσάρων ανθρώπων αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα:

1) Της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα αλλά και κίνδυνος για τον άνθρωπο και επήλθε θάνατος

2) Έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, ο τότε Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Παράλληλα με εντολή της Πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν πραγματογνώμονες αναλόγων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναφέρουν ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης και σχεδιασμού, ενώ τόσο ο κ. Κουσουρνάς όσο και ο κ. Μαχαιρίδης στις καταθέσεις που έδωσαν στον Πταισματοδίκη αναφέρθηκαν στον μεγάλο όγκο νερού που «έπεσε» στο νησί της Ρόδου σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι πλημμύρες του 2011
Δύσκολες ώρες έζησαν οι κάτοικοι στα χωριά μας εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης αλλά και των ανέμων που επικράτησαν στις 28 Ιανουαρίου 2011 ολόκληρη την ημέρα και μέχρι το βράδυ, στο νησί μας.

Για περισσότερες από οχτώ ώρες έβρεχε καταρακτωδώς με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν ποτάμια που διέρχονται μέσα από χωριά της Ρόδου, τα οποία πλημμύρισαν σπίτια, εγκλώβισαν αυτοκίνητα και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το σοβαρότερο πρόβλημα τα αντιμετώπισαν τα χωριά Λάρδος και Αρχάγγελος, τα οποία «πνίγηκαν» κυριολεκτικά από τα νερά των ποταμών που διέρχονται μέσα από τις πλατείες και κεντρικούς δρόμους των χωριών.

Αλλά εξίσου δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Κάλαθο και Ρόδου – Λίνδου από την εκκλησία της Παναγίας Τσαμπίκας έως το Χαράκι, όπου για αρκετές ώρες ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων εξαιτίας προβλημάτων στο οδικό δίκτυο αλλά και του μεγάλου όγκου νερού που «κατέβαινε» λόγω της βροχής.

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρέθηκε για αρκετές ώρες η Δημοτική Κοινότητα Αφάντου όπου αρκετοί άνθρωποι κινδύνευσαν και σώθηκαν στο «παρά πέντε» παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες. Χαρακτηριστικό της «λύσσας» του καιρού, ήταν η εικόνα που εμφάνιζε το κοιμητήριο του χωριού, το οποίο είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί!

Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής που «φούσκωσαν» τα ποτάμια, δρόμοι και πλατείες μετατράπηκαν σε λίμνες, υπόγεια πλημμύρισαν και σπίτια γέμισαν με λάσπη, περιοχές ολόκληρες αποκόπηκαν καθώς τους δρόμους που τις συνέδεαν … τους πήραν τα ποτάμια!

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε τουλάχιστον 12 διασώσεις, απεγκλωβίζοντας από οχήματα που είχαν παρασυρθεί από το νερό, ανθρώπους! Επίσης η Πυροσβεστική είχε δεχτεί περισσότερες από 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και λάσπης μόνο από τα Αφάντου και άλλες 100 περίπου για Αρχάγγελο και Λάρδο.