Ανοίγει τις πύλες του το κτίριο του ιστορικού προξενείου

Ανοίγει τις πύλες του το κτίριο του ιστορικού προξενείου

Ανοίγει τις πύλες του το κτίριο του ιστορικού προξενείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1998 ΦΟΡΕΣ

Θα παρουσιαστεί η έκθεση “η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση”

Δεκαετίες μετά το κλείσιμό του το παλιό προξενείο της Ελλάδας στη Ρόδο, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, για να φιλοξενήσει την έκθεση με τον τίτλο «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την ενσωμάτωση».

Η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, θα λάβει χώρα στις 13.45 το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου μετά την παρέλαση με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό της 77ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που θα γίνει στη Ρόδο. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 ετών από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της ιταλικής κατοχής των νησιών έως και λίγο μετά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος (π. 1912-1955) και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: η ιταλική κατοχή, η δίνη του πολέμου, η βρετανική διοίκηση, το μέτωπο της διπλωματίας, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση 1947-1948, η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου 1948-1955. Το υλικό αποτελείται από αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων, εφημερίδων και εντύπων, ενώ τα ενημερωτικά κείμενα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, το Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, το Imperial War Museum, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης επεσήμανε τα εξής: «Tην 28η Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες του ξανά το παλιό προξενείο της Ελλάδας, το ιστορικό κτίριο Παυλίδη το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια από τη θητεία του νομάρχη Σάββα Καραγιάννη ανήκει στη νομαρχία Δωδεκανήσου και στη συνέχεια στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Ανοίγει με μία έκθεση που έχει να κάνει με την πορεία της Δωδεκανήσου για την ενσωμάτωση με την Ελλάδα μαζί με το ίδρυμα ιστορικών μελετών της βουλής με τα γενικά αρχεία του κράτους και έχω την εξαιρετική τιμή μαζί με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου μας Νίκο Βούτση ο οποίος θα έρθει μόνο γι’ αυτό το σκοπό το μεσημέρι μετά την παρέλαση να εγκαινιάσουμε την έκθεση.

Ουσιαστικά εγκαινιάζουμε και το κτίριο μαζί σε μία χρονική συγκυρία με μεγάλο συμβολισμό. Στις 28 Οκτωβρίου έκλεισε τις πόρτες του στις 28 Οκτωβρίου τις ξανανοίγει».
Το κτίριο που στέγασε το Ελληνικό προξενείο κατά την Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα χτίστηκε το 1893 από τον αείμνηστο Σάββα Παυλίδη τον πρώτο έλληνα δήμαρχο της Ρόδου που καθαιρέθηκε και εξορίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές. Στη συνέχεια ενοικιάστηκε και στέγασε το ελληνικό προξενείο μέχρι και το 1940.

Ανακοίνωση Αρ. Παυλίδη
Για την έκθεση σε ανακοίνωσή του ο τέως υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης αναφέρει τα εξής: «Από προχθές ,24 Οκτωβρίου, η Άννα Ενεπικίδου και ο Γ. Σταθακόπουλος , ιστορικοί-ερευνητές, στελέχη του ‘’Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία ‘’ με συνεργάτιδα την Ειρήνη Τόλιου των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Γραφείο Ρόδου, και βάσει εργασιών της Μαρίας Παπανικολάου, ετοιμάζουν την έκθεση ,που εισηγήθηκα να τιτλοφορηθεί «Μακρά Πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση» και η οποία είναι προέκταση, ιδιαίτερα εμπλουτισμένη σε ιστορικό έντυπο υλικό, της παρόμοιας που παρουσιάσθηκε κατά την περυσινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κω, στις 7 Μαρτίου 2016.

Η Ροδιακή Έκθεση αυτής της «Μακράς Πορείας» φιλοξενείται στο κτήριο όπου στεγαζόταν το Προξενείο της Ελλάδος κατά την Ιταλική Κατοχή, μέχρι την ημέρα του ΟΧΙ, 28Η Οκτωβρίου 1940.

Θυμίζω ότι το ιστορικό αυτό κτήριο της οδού Ι. Καζούλη, κάποτε κατοικία της οικογένειας Σάββα Παυλίδη, Δημάρχου Ροδίων περί το 1910 και εκτοπισθέντος από τους Ιταλούς το 1912, ηγοράσθη επί Νομαρχίας κ. Σάββα Καραγιάννη προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο της Νεώτερης Ιστορίας της Δωδεκανήσου, αναπαλαιώθηκε επί Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και ανοίγει ξανά, ως Δημόσιο Κτήριο, επί του σημερινού Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Ενόσω χθες παρακολουθούσα την ανάρτηση εντύπων και φωτογραφιών της εκθέσεως, δυο φίλοι περαστικοί από το «Προξενείο» με ερώτησαν: Γιατί η έκθεση θα ανοίξει στις 28 Οκτωβρίου 2017, υπάρχει συμβολισμός;

Επαναλαμβάνω λοιπόν, όσα διηγήθηκα, έτσι για το ‘’φρεσκάρισμα’’ της μνήμης, κατά την “εκδήλωση” που συνδιοργάνωσαν, 22 του μηνός στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, του οποίου Προεδρεύω, και ο Δήμος Καλύμνιων, για να τιμήσουν, στο πλαίσιο του έτους Δωδεκανήσου που διανύουμε, ένα εκ των σημαντικότερων αγωνιστών της Απελευθερώσεως Δωδεκανήσου τον Καλύμνιο καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σκεύο Ζερβό (1875-1966).

Την απάντηση δίδει στις 2/12/1947 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Λαδάς καταθέτων στην Βουλή το Νομοσχέδιο της «Προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα»: «Κατά μοιραίαν εκδίκησην της τύχης από 28ης Οκτωβρίου 1947, ετέθη εις εφαρμογή η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας...»

Η Συνθήκη αυτή αποτελεί την ολοκλήρωση του «επαναπατρισμού» της Δωδεκανήσου, όπως αυτός καθορίστηκε, αρχικά με την συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων στις 10 Φεβρουαρίου 1947 και η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ 423/22.10.1947 διά της υπογραφής του Βασιλέως Παύλου, του Πρωθυπουργού Σοφούλη, του υπουργού Εξωτερικών Τσαλδάρη...

Αναφέρω τα παραπάνω απλώς για να τονίσω ότι η έκθεση που θα ανοίξει εδώ στην Ρόδο το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, παρουσία του πρόεδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του έτους Δωδεκανήσου και αξίζουν συγχαρητηρίων οι συντελεστές της διοργανώσεως της η οποία ανάγλυφα και διδακτικά προβάλει, κυρίως σήμερα, την επί 70 χρόνια αξιοθαύμαστη και δημιουργική πορεία των Ελεύθερων Δωδεκανησίων».

(Από το pavlidiscartoons.com)
(Από το pavlidiscartoons.com)

Διαβάστε ακόμη

Σε 7 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλες της ΔΕΥΑΡ προς την περιφέρεια!

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί