Παυλόπουλος: Όχι σε όποιον επιβουλεύεται τα σύνορά μας

«Λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο "Όχι" σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

«Η επέτειος του "Όχι", την 28η Οκτωβρίου 1940, δίνει την ευκαιρία στο Έθνος μας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως εκτός των συνόρων μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αρχή και αξία, αφού, όπως έχουμε αποδείξει κατά την μακραίωνη Ιστορία μας, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει.

Γι' αυτό ακριβώς, λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο "Όχι" σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι, ταυτοχρόνως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονάμε ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας. Γιατί η Ελλάδα, ιδίως σε αυτούς του ταραγμένους καιρούς, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ευρώπης.

Αυτό το "Όχι", όμως -συνέχισε- μετατρέπεται ταυτοχρόνως και σε ένα μεγάλο "Ναι" στην Ειρήνη και την Δημοκρατία. Λέμε, λοιπόν, σε όλους τους λαούς του κόσμου, αλλά κυρίως στους γείτονές μας: «Οσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να επιβουλεύεται σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, άλλο τόσο, όταν και οι γείτονες μας έχουν την ίδια νοοτροπία, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα καλής γειτονίας, να συμπράξουμε μαζί, να δημιουργήσουμε ειρηνικά. Λέμε στους γείτονες μας ότι δεν επιβουλευόμαστε κανέναν, δεν διεκδικούμε σπιθαμή γης από κανέναν, αλλά δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης.

Μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της ειρήνης και της δημοκρατίας, ιδίως δε του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολό του, είμαστε έτοιμοι όχι απλώς να συμπράξουμε, να βοηθήσουμε καθέναν που έχει ανάγκη.

Γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε, ακριβώς επειδή είμαστε Ελληνες, ότι οι γειτονικοί μας λαοί χειμάζονται και εκείνοι, πολλαπλώς, έχουν την ανάγκη μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθεια, την οποία εμείς ξέρουμε να δίνουμε, ακόμα και από το υστέρημα μας. Αρκεί να αντιληφθούν ότι χωρίς Διεθνές Δίκαιο, χωρίς Ευρωπαϊκό Δίκαιο, χωρίς πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να στεριωθεί φιλία», τόνισε.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα και υπογράμμισε

Για το Κυπριακό:
«Ως προς την Κύπρο μας, που δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ, γιατί η λευτεριά πρέπει να γυρίσει και πάλι σε αυτό το νησί, τονίζω ότι δεν είναι δικό μας θέμα μόνο, είναι ευρωπαϊκό και είναι διεθνές, ζητάμε αμέσως λύση. Μόνο που η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες κράτος -μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, η οποία θα αποδεχόταν μειωμένη κυριαρχία, δηλαδή στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

Οιαδήποτε λύση, όπως εκείνη, την οποία προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, θα ήταν αντίθετη με το θεμέλιο του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κυρίως θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί αυτό το μοντέλο που πήγαν κάποιοι να ευφανταστούν -ελπίζω καλόπιστα- αλλά πάντως έκαναν λάθος, μην ξεχνάτε ότι δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Θα ήταν η αρχή του τέλους της έννοιας της κυριαρχίας της Ε.Ε. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την Κύπρο, την Ευρώπη και την κυριαρχία της. Αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση».

Για την Τουρκία
«Ξέρουμε τα προβλήματα που περνάει ο τουρκικός λαός και είμαστε εδώ και το έχουμε αποδείξει ιστορικά. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι η θάλασσα της ειρήνης. Θέλουμε το Αιγαίο να μας ενώνει. Θέλουμε η Τουρκία να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θέλουμε μια Τουρκία η οποία να κοιτάζει περισσότερο προς τη Δύση και λιγότερο προς την Ανατολή. Αλλά αυτό προϋποθέτει κανόνες. Είμαστε σε κάποια πράγματα ανυποχώρητοι. Είναι αδιανόητο να υπάρξει φιλία, καλή γειτονία, αν δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Και το Διεθνές Δίκαιο έχει ως αναπόσπαστο τμήμα τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για "γκρίζες ζώνες". Είτε την σέβεσαι είτε δεν την σέβεσαι. Ναι, να προχωρήσουμε μαζί, όμως θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.».