Α. Σολούνιας: «Η κυβέρνηση να στηρίξει τον τουρισμό»

Να στηρίξουν τον κλάδο του τουρισμού γιατί είναι ο μόνος που προσφέρει στην οικονομία του κράτους, ζητά από τα κυβερνητικά στελέχη ο ξενοδόχος Άρης Σολούνιας, με δεδομένη την επιβάρυνση που έχει υποστεί το τουριστικό προϊόν από τα συνεχή φορολογικά μέτρα.

Ως έμπειρο στέλεχος του ξενοδοχειακού κλάδου που τον έχει υπηρετήσει από πολλές θέσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Σολούνιας επισημαίνει ότι λόγω ακριβώς της υπερφορολόγησης, δεν υπάρχουν περιθώρια για επενδύσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση την προσφορά του κλάδου και να τον αγκαλιάσει περισσότερο,  και όχι να τον απαξιώνει. Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό της σαιζόν που φεύγει ο κ. Σολούνιας αναφέρει τα εξής: «Η φετινή σαιζόν κλείνει αριθμητικά αρκετά καλά, τα νούμερα δείχνουν ότι η Ρόδος πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια αφίξεων αλλά το θέμα είναι να δούμε τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Δηλαδή τι έχει μείνει στο ταμείο κάθε επιχείρησης. Το φορολογικό είναι πλέον δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις, θέλουμε να επενδύσουμε και να δώσουμε στους εργαζομένους αλλά δυστυχώς μας τα απομυζεί η εφορεία και το κράτος.
Χρήματα στον τόπο δε μένουν πολλά γιατί πάνε στο κεντρικό ταμείο του κράτους και στη συνέχεια ένας μεγάλος προβληματισμός θα είναι το τέλος διανυκτέρευσης για του χρόνου. Ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο.

Αυτό μαζί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα, ενώ θα προκύψουν και άλλα στο άμεσο μέλλον και εμείς σαν φορείς και όργανα του τουρισμού καλούμαστε άμεσα να επιλύσουμε ή να διαπραγματευτούμε ή να παλέψουμε γιατί το να ανθίζει ο τουρισμός σε μία χώρα και να μην υπάρχει ευχέρεια να επενδύσεις ή να προσδίδεις αυτό το αποτέλεσμα στην κοινωνία και στον τόπο είναι τραγικό».

Στην ερώτηση τι περιθώρια υπάρχουν στο να πετύχει  ο κλάδος  κάτι υπό αυτές τις συνθήκες απαντά λέγοντας: «Τα περιθώρια είναι σχετικά δύσκολα και σχετικά διαπραγματεύσιμα, ανάλογα με ποιο τρόπο διαπραγματεύεσαι και διαχειρίζεσαι ένα αίτημά σου. Ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις δύσκολες οικονομικές για τη χώρα και οι διάφοροι κυβερνητικοί πρέπει να καταλάβουν και να πλησιάσουν τον κλάδο και να τον αγκαλιάσουν περισσότερο γιατί είναι αυτός που προσδίδει στην οικονομία της χώρας.
Αν τον απαξιώσουν ή δεν το βοηθήσουν και δε σταθούν δίπλα του τότε δεν θα υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα».