Ο νέος αρχηγός πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά

Ο νέος αρχηγός πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά

Ο νέος αρχηγός πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 252 ΦΟΡΕΣ

Για να οδηγήσει την κεντροαριστερά στις παλιές καλές μέρες, τόνισε ο Δ. Κρεμαστινός

Ποιος από τους υποψηφίους για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ.) μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά ώστε να οδηγήσει το κόμμα αυτό «στις παλιές καλές του μέρες», είναι σύμφωνα με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, καθηγητή, Δημήτρη Κρεμαστινό, το ζητούμενο από τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς.

Με αφορμή και την αποψινή ομιλία της Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Φώφης Γεννηματά στη Ρόδο, ο κ. Κρεμαστινός παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου, πλαισιωμένος και από τον πρώην Υπουργό κ. Κοσμά Σφυρίου.

Μιλώντας για τη ΔΗ.ΣΥ. είπε, καταρχήν, ότι πέρασε «από χίλια μύρια κύματα» και έφθασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι τελευταίο κόμμα στη Βουλή, με ποσοστό 4%-5% από το 44%. Και δήλωσε: «Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, μεγάλες, αλλά πέρα των πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν, υπάρχει και το θετικό μήνυμα της ανάκαμψης. Και βεβαίως η ανάκαμψη ήρθε όταν η κα Γεννηματά, ως αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έβαλε ως στόχο της την ενότητα της ΔΗ.ΣΥ. και άρχισαν τα ποσοστά να βελτιώνονται. Έτσι, από τελευταίο κόμμα στη Βουλή έφθασε να είναι σήμερα το τρίτο Κοινοβουλευτικό κόμμα.

Η προσπάθειά της αυτή, συνεχίστηκε και ευοδώνεται μέχρι σήμερα γιατί ήρθαν όλες οι συνιστώσες-ας τις πούμε έτσι-οι οποίες, όλες, είχαν στηρίξει κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ, εμμέσως ή άμεσα, να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να εκλέξουν έναν αρχηγό».

Όσο αφορά στους υποψήφιους για την ηγεσία, ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι είναι αξιόλογοι οι περισσότεροι και ότι πρόκειται για στελέχη που θα τους ήθελαν όλα τα κόμματα να τους έχουν, και είναι σήμερα σ’ αυτό το χώρο. Το πρόβλημα που θα προκύψει, κατά τον ίδιο, είναι όχι ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ποιος είναι αυτός που με ενωτικό τρόπο θα οδηγήσει το κόμμα αυτό σε μία καλύτερη μέρα. «Ποιος μπορεί από τους υποψηφίους, ενωτικά, να γίνει αποδεκτός απ’ όλους τους άλλους και από τον κόσμο όλο, που να οδηγήσει το κόμμα αυτό στις παλιές καλές του μέρες», τόνισε.

Για την επόμενη μέρα
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο ίδιος πως θα λειτουργήσει αυτός ο φορέας την επόμενη ημέρα, είπε ότι ο επιθυμητός στόχος είναι όλα τα κόμματα και οι συνιστώσες να καταλήξουν σε ένα κόμμα. Σημείωσε, όμως, ότι μέχρι τώρα οι αποφάσεις είναι ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα παραμείνουν μέχρι το τέλος αυτής της Βουλής αλλά οι αποφάσεις τους θα λαμβάνονται από τον Πρόεδρο του κόμματος που θα προκύψει, ως ΔΗ.ΣΥ. πια. Από εκεί και πέρα, τα κόμματα θα αποφασίζουν επιμέρους τι θα κάνουν ωστόσο όλα θα τα κρίνει ο λαός με τις εκλογές που θα γίνουν. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι, σε πρώτη φάση, δεν θα διαλυθούν οι Κ.Ο. για τον απλούστατο λόγο ότι γίνεται καλύτερα αντιπολίτευση όταν υπάρχουν. Αυτές θα συντονίζονται από τον αρχηγό που θα προκύψει από τις εκλογές.

Πάνω σ’ αυτό, επειδή τέθηκε και στο προχθεσινό debate των υποψηφίων αρχηγών, ο κ. Σφυρίου, όσο αφορά στην πρόταση να συγχωνευτούν οι δύο Κ.Ο. θέλησε να διευκρινίσει ότι αυτό προσκρούει και στο Σύνταγμα.

Όπως εξήγησε, το Σύνταγμα ορίζει πως εκλέγουν Κ.Ο. τα κόμματα, δηλαδή αυτά που παίρνουν μέρος στις εκλογές αναδεικνύουν Κ.Ο. Αν φτιαχτεί το νέο ενιαίο κόμμα, αυτό δεν έχει πάρει μέρος σε εκλογές και δεν έχει αναδείξει Κ.Ο.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Σφυρίου, για να ενωθούν τα δύο κόμματα θα έπρεπε οι βουλευτές της μιας παράταξης…να παραιτηθούν και να προσχωρήσουν στην άλλη. «Γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με Κ.Ο. ένα κόμμα που, θα ιδρυθεί μεν, αλλά που δεν θα έχει πάρει μέρος σε εκλογές. Άρα, δεν είναι μόνο το τι οφέλη θα προκύψουν, είναι και το συνταγματικό ζήτημα», τόνισε.

Κατά τον κ. Κρεμαστινό, επίσης, το ερώτημα είναι ότι, κι αν ακόμα τα κόμματα διαλύονταν και ίδρυαν ένα νέο κόμμα και οι βουλευτές οι συγκεκριμένοι, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του «Ποταμιού», πήγαιναν στη Βουλή με ένα νέο κόμμα, αυτό θα ήταν πάλι μία μεγάλη αναστάτωση, να συγκληθούν τα κόμματα, να αποφασίσουν οι Κεντρικές Επιτροπές κτλ. Οπότε, ο καλύτερος τρόπος είναι να μείνουν οι Κ.Ο. ως έχουν και ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί να είναι, ουσιαστικά, ο Πρόεδρος της «ενιαίας» Κ.Ο., η οποία βέβαια δεν θα υφίσταται ως ενιαία στη Βουλή-θα έχει όμως Πρόεδρο, δεν θα είναι δηλαδή δύο οι Πρόεδροι μέχρι τις εκλογές.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ποιο πρόσωπο θα στηρίξει ο ίδιος, περιορίστηκε στο να πει ότι… «αυτά μιλούν από μόνα τους».
Για το αν φοβάται για την επόμενη μέρα της ΔΗ.ΣΥ., είπε ότι θα είναι μία άλλη μέρα, όπου ο αρχηγός θα πρέπει να δώσει μία διακήρυξη αρχών, τύπου 3ης του Σεπτέμβρη, και βεβαίως να ασχοληθεί με τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την κοινωνία, μια και ο διάλογος που θα γίνει θα περιλάβει τα μείζονα θέματα.

Σχετικά με το να θεωρεί ότι θα υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές, είπε ότι αυτό ελπίζουν, ωστόσο αυτό που θέλει να πει είναι ότι αν είναι ευχαριστημένοι οι ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι πιστεύοντας ότι θ’ αλλάξει τα πάντα, κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν σήμερα πόσα απ’ αυτά τα οποία είχαν ακούσει και είχαν πιστέψει έχουν γίνει και πιστεύουν ότι, κατά κάποιον τρόπο, εξαπατήθηκαν, έκαναν λάθος κτλ., οφείλουν να έρθουν κοντά τους και εμπράκτως να αποδείξουν ότι θέλουν να γίνει μία νέα αρχή.

«Διότι, το να λέμε ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και ότι φταίνε οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν, αυτό είναι σωστό αλλά σε ένα έγκλημα υπάρχει ο αυτουργός και ο ηθικός αυτουργός», είπε ο κ. Κρεμαστινός και συμπλήρωσε: «Όλοι γνώριζαν αλλά όλοι ζητούσαν περισσότερες παροχές…Λοιπόν, δεν έχει ευθύνη κανένας; Το πιστεύετε αυτό το πράγμα; Ότι έγινε ένα έγκλημα χωρίς ηθικό αυτουργό;», είπε και αναρωτήθηκε ποιος πίεζε και μίλησε για την πίεση και την «εντολή» του κόσμου. Είπε, ακόμη, ότι εάν υπήρχε αντιπολίτευση υγιής έπρεπε να φρενάρει την κυβέρνηση αλλά αυτή πρωτοστατούσε στους αγώνες.

Έτσι, η θέση του είναι «ευθύνη σε όλους, έστω και κατανεμημένη σε ποσοστά» ενώ επανέλαβε ότι τον λογαριασμό όλης της κατάστασης τον πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι πολιτικά άδικο γι’ αυτό και θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να τα σκεφθούν όλ’ αυτά και να προσέλθουν στις κάλπες.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν ο ίδιος θα ήθελε έναν Πρόεδρο που να είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι άμεσα ή εμμέσως είχαν θέσεις στη Διοίκηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή τουλάχιστον ήταν ψηφοφόροι του. «Ουσιαστικά είναι πρόσωπα της διάσπασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», είπε και τόνισε ότι προέρχονται από τον ίδιο χώρο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο