Ο απολογισμός του «Ocean Lava Rhodes»

Η ψυχή της διοργάνωσης του «Ocean Lava» την περασμένη Κυριακή, πρωτεργάτης της ανάπτυξης στο νησί μας, ιατρός και τριαθλητής, Νικόλαος Χατζηνικόλας, με επιστολή του στην «ΑΡ» κάνει τον απολογισμό της και θέτει τα δικά του ερωτήματα για τη συνέχεια με βάση τις συμπεριφορές κάποιων…

Η επιστολή που αφορά τον τριαθλητικό αγώνα:
«Ένας  ακόμη διεθνής αγώνας τριάθλου  «OCEAN LAVA RHODES 70,3» διεξήχθη με  μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο την περασμένη Κυριακή. Συνολικά 150 και περισσότεροι αθλητές από Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία, Μολδαβία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σκωτία, Κανάρια Νησιά  ξεκίνησαν τον αγώνα αφού πρώτα  κράτησαν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του εκλιπόντος πρωτεργάτου, ιδρυτικού μέλους και εθελοντή του συλλόγου τριάθλου, Μιχαήλ Χατζηνικόλα, τέως αντιδημάρχου Ρόδου και πατέρα του γνωστού παιδιάτρου.

Αφού  έψαλαν τον Εθνικό μας ύμνο δίπλα στο κύμα, βούτηξαν στα αφρισμένα νερά στην παραλία  «Έλλη» και ολοκλήρωσαν την κολυμβητική διαδρομή 1900μ. κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των οδηγών τζετ σκι: Στ. Γαλαντή, Γρ. Λεβέντη, καθώς και μεγάλου αριθμού ναυαγοσωστών από Ροδίτες  εθελοντές και την ομάδα LIFEGUARD.

Η ποδηλατική διαδρομή των 90χλμ. του αγώνα ήταν στην παραλιακή ζώνη από το «Έλλη» έως τη Φανερωμένη, με αναστροφή και πάλι περιμετρικά του μεσαιωνικού κάστρου  έως την περιοχή των Ρομά όπου ήταν η δεύτερη αναστροφή. Πραγματοποίησαν δηλαδή πέντε κύκλους των 18χλμ.

Πλήθος εθελοντών, μεγάλη δύναμη της Τροχαίας, οι ομάδες Ο.Α.Κ και η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης Καταστροφών Σαλάκου μαζί με τους οδηγούς της ομάδας RHODES KNIGHTS  με τις ΗΑRLEY περιφρούρησαν την ασφάλεια των αθλητών.

Η μαγική διαδρομή στο τρέξιμο από το «Έλλη» προς το φάρο του Αγίου Νικολάου και αναστροφή μπροστά από τους μύλους έχοντας  θέα το Μανδράκι και το Παλάτι των Ιπποτών, με επιστροφή στην εκκίνηση έως το άγαλμα του Διαγόρα (τέσσερις φορές), άφησαν ανεξίτηλες εικόνες στα μάτια των ξένων κι Ελλήνων αθλητών.

Με την εξαιρετική επίδοση των 3 ώρών και 51 λεπτών που απέχει ελάχιστα από το παγκόσμιο ρεκόρ τερμάτισε εντυπωσιάζοντας τους πάντες ο Ολλανδός πρωταθλητής Martijn Dekker, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη κι έδωσε κίνητρο και σε άλλους υπερτριαθλητές   να συμμετέχουν σε επόμενους αγώνες στη Ρόδο μας.

Δεύτερος ήταν ο Έλληνας Δημήτρης Λέκκος, με  τρίτο τον Γερμανό Sebastian dr Longree, και ακολούθησε ο Τούρκος Barlas Kazanci, o Mολδαβός Mιchal Bucek και έκτος τερμάτισε ο Αιμίλιος Zαχίλας.

Το δυσανάλογα μικρό πλήθος θεατών για ένα  τόσο μεγάλο διεθνή αγώνα τριάθλου απήλαυσε  πραγματικά ένα υπέροχο θέαμα. Η μουσική, τα τύμπανα των παιδιών του μουσικού γυμνασίου, οι επευφημίες του κόσμου έδωσαν μία υπέροχη εορταστική ατμόσφαιρα. Περισσότεροι από 100 εθελοντές  φρόντισαν για την ασφάλεια, την τροφοδοσία ,την φύλαξη των διαβάσεων, τη μεταφορά των υλικών, το  στήσιμο της ζώνης αλλαγής κλπ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  εκ μέρους του συλλόγου Τριάθλου Απόλλων Ρόδου σε  όσους βοήθησαν να  έλθει με  τόση μεγάλη επιτυχία εις πέρας ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, όπως η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου διεθνούς εμβέλειας αγώνα Τριάθλου με την ονομασία OCEAN LAVA   RHODES 70,3!

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κ. Παπαβασιλείου Μαριέττα ,τον κο Χρήστο Ευστρατίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον ΔΟΠΑΡ. Εδώ εκφράζουμε τα παράπονα για τον Δήμο που ενώ υπεσχέθη υλικοτεχνική βοήθεια, μας ανάγκασε με δικό μας  συνεργείο να μεταφέρουμε τα υλικά μας και να ψάχνουμε τελευταίες μέρες  τρόπο  να περιφρουρήσουμε  την απαγόρευση της κυκλοφορίας μιας και τα κιγκλιδώματα που ζητήσαμε εννιά μήνες πριν μαζί με την κατάθεση της πολεοδομικής μελέτης, διετέθησαν με άγνωστες διαδικασίες για υποστήριξη αγώνα αυτοκινήτων που τελικά δεν έγινε …

Ευτυχώς ιδιώτης, μας διέθεσε πλαστικά μπλόκια και η Περιφέρεια μας  διέθεσε τους κώνους που έχει προμηθευτεί για τη διοργάνωση αγώνων. Την ημέρα του αγώνα, στις 2.00 το πρωί υπό καταρρακτώδη βροχή ξεκινήσαμε με το συνεργείο  του κ Ζήση Τρομπούκη να στήνουμε τους κώνους στην ποδηλατική διαδρομή από το «Ζέφυρος» έως την Φανερωμένη. Αρκετοί κώνοι εκλάπησαν  και αρκετοί κατεστράφησαν από συγκρούσεις προφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγών!

Δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθώ στην απαράδεκτη γεμάτη επικίνδυνες λακκούβες και διαβρώσεις κατάσταση του δρόμου στη διαδρομή του αγώνα. Ένα αγωνιστικό ποδήλατο κινούμενο με 40+km/h αν πέσει σε τέτοια παγίδα θανάτου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μοιραίο ατύχημα. Περισσότερες από 4 ώρες διήρκεσε η σήμανση σε αυτές τις λακκούβες με ειδικά φωσφορίζοντα πλαστικά δισκάκια.

Ας  επωφεληθεί ο Δήμος και  ας  στείλει τα συνεργεία για στοιχειώδη επισκευή πριν  οι βροχές μετατρέψουν τις λακκούβες σε πηγάδια… Παρά την έντυπη και ηλεκτρονική ειδοποίηση για την απαγόρευση της  στάθμευσης στην πλατεία πίσω από τη Νομαρχία,  από την προηγουμένη του αγώνα  και την απαγόρευση –εκτροπή της κυκλοφορίας από 7.00 έως 13.45 την ημέρα του αγώνα ΟCEAN LAVA RHODES, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από οδηγούς και πεζούς που, αδιαφορώντας για τις απαγορευτικές πινακίδες και τις εκκλήσεις των εθελοντών έμπαιναν μέσα στην απαγορευμένη περιοχή αψηφώντας ακόμα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.

Εγώ προσωπικά εξυβρίστηκα χυδαία από νεαρό ιδιοκτήτη καφετέριας την ώρα που προσπαθούσα να διαφυλάξω την απαγόρευση της  στάθμευσης στη ζώνη αλλαγής. Προφανώς το μορφωτικό του επίπεδο του επέτρεπε να αδιαφορεί ακόμη και για τα άσπρα μου μαλλιά και  την επαγγελματική μου ιδιότητα.
Ευτυχώς, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και  τους  θερμόαιμους συμπολίτες μας που ενοχλήθηκαν από  ένα τόσο σπουδαίο ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΤΡΙΑΘΛΟΥ που συμβάλλει στην προβολή της Ρόδου και την ανάπτυξη του αθλητικού Τουρισμού, αυτός είχε αίσιο τέλος με  ένα  ελαφρύ τραυματισμό από πτώση ενός  αθλητού στο «Ζέφυρος».

Θερμά  συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που ολοκλήρωσαν την υπερπροσπάθεια να καλύψουν εντός ορίου χρόνου, 1,9 km κολύμπι, 90km ποδήλατο κ 21,1 km τρέξιμο !! Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τον μεγαλύτερο σε ηλικία  αθλητή 75 ετών, που τερμάτισε  επιτυχώς με περισσότερες από 400 συμμετοχές σε  αγώνες τριάθλου Alan Lawrence  παράδειγμα προς μίμηση.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς και τους εθελοντές  που συνετέλεσαν στην άριστη διεξαγωγή τού αγώνα. Συγχαρητήρια στην κα Θεοδωράκη Αικατερίνη για τη διοργάνωση, τη στήριξη ,την προβολή και τη διαφήμιση του OCEAN LAVA RHODES 70,3 με την εταιρεία της ΒΝG today.

Άξιοι συγχαρητηρίων οι ερασιτέχνες φωτογράφοι Φίλιππος Φιλίππου, Τάκης  Αγγουράς,  Σταύρος Βαρώνος,  Ανδρέας Κακλιός και  Χρήστος Στάτης για τις  εξαιρετικές φωτογραφίες τους  στις  οκτώ και πλέον ώρες του αγώνα.

Eνα  μεγάλο ευχαριστώ στους αθλητές του  συλλόγου μας  κ Καντή Μόσχο ,Γιωργαρά Ανδρέα που διέθεσαν τα φορτηγά  τους  αφιλοκερδώς για τις ανάγκες  του αγώνα και τον κο Μαυρονικόλα Χάρη πού διέθεσε τα  πλαστικά μπλόκια   της  εταιρείας του για τη σήμανση των δρόμων.

Ευχαριστώ επίσης:
-Τους θεατές ,τους εθελοντές τα παιδιά εθελοντές που έδωσαν νερά, ισοτονικά φύλαξαν διαβάσεις, μάζεψαν άδεια ποτήρια και σκουπίδια ώστε την επομένη μέρα τίποτε δεν μαρτυρούσε ότι  έγινε εκεί αγώνας…
-Τον Πρόεδρο και εθελοντή του συλλόγου, Κυριακάκη Νίκο που επόπτευσε την αναστροφή των ποδηλάτων
-την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
-το Δημο Ρόδου και τον ΔΟΠΑΡ
-Την Τροχαία
-Το Λιμενικό Σώμα,
-Την εφημερίδα Ροδιακή
-Το Cosmote  Tv,
-Την  Aegean
-Την Blue Star Ferries,
-Το hotel pegasos,
-Το Σπανός Υπερμάρκετ
-Την εταιρεία Κυριακούλης που διέθεσε τόνους νερά με το λογότυπο Ocean Lava Rhodes
-Τον διευθυντή του αγώνα κ  Κρομμύδα Βασίλη και το Trisutto,
-Tον Χρήστο Γαρέφη,
-Την εταιρεία DNA FIT,
-Το popeyes supplements ,
-Το Universe core,
-Το inema

-Το bike doctor Ponero,
-Το ζαχαροπλαστείο Μίλτος
-Την ταβέρνα Χατζηκέλης
-Την εταιρεία Cube
-Την Euromedica για τη δωρεάν διάθεση ασθενοφόρου, τον ιατρό  ορθοπεδικό κ -Τηλιακό Μιχαήλ
-Τα ξενοδοχεία Plaza και Parthenon,
-Την GRS security
-Την εταιρεία χρονομέτρησης Race System,
-Τη Φλόγα

-Την Life Guard Hellas,
-Τον Γαλάντη Σταύρο και Λεβέντη Γρηγόρη  με τα τζετ σκι
-Τους Ροδίτες ναυαγοσώστες
-Τους  Εθελοντές Σαμαρείτες
-Το Τρόπαιο
-Την ΟΑΚ
-Τους Rhodes Knightsμε τις Harley
-Την Τσίμπλης μεταφορική,
-Το Ράδιο Λυχνάρι
-Την Μεταξοτυπική Ρόδου και βέβαια  την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου που τίμησε τον αγώνα μας χορηγώντας την αιγίδα της και με την παρουσία του γενικού γραμματέα Βελισάριου Τρομπούκη.

- Ένα  μεγάλο ευχαριστώ σε  όλους όσοι συνετέλεσαν στην άριστη διεξαγωγή του αγώνα.
- Και ένα μεγάλο ερώτημα σε  μένα … Αξίζει κάνεις να αναλίσκεται οργανώνοντας ένα τέτοιο αγώνα, αφού μεγάλο μέρος του ροδιακού κοινού δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του για τον τόπο,τον τουρισμό και τον αθλητισμό;
 

Εκ μέρους του συλλόγου
Νικόλαος Χατζηνικόλας
Παιδίατρος, Τριαθλητής»