Η Ρόδος για τη ζωή: Μία εκδήλωση με 15.000 χορηγούς

Η Ρόδος για τη ζωή: Μία εκδήλωση με 15.000 χορηγούς

Η Ρόδος για τη ζωή: Μία εκδήλωση με 15.000 χορηγούς

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2239 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται με την ίδια ορμή και ενθουσιασμό, όπως τονίζει ο εμπνευστής της εκδήλωσης, Σάββας Σαββαΐδης

Λίγες μέρες έμειναν πριν τη μεγάλη εκδήλωση κατά του καρκίνου στην πόλη μας, τη "Ρόδος για τη ζωή" που για τη φετινή, 8η χρονιά υλοποίησης, ο πήχης είναι ακόμη πιο ψηλά.

Ο στόχος αυτή τη φορά, είναι η φετινή δωρεά να αφορά την αναβάθμιση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου, γεγονός που θα συμβάλλει στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου, πραγματοποιώντας βιοψίες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και το ραντεβού θα δοθεί όπως κάθε χρόνο στην πλατεία δημαρχείου για το περπάτημα.

Ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρεία "Η Ρόδος γαι τη Ζωή", κ. Σάββας Σαββαΐδης που είναι και ο εμπνευστής αυτής της εξαιρετικής ιδέας, μίλησε στην «Ροδιακή» τόσο για το φετινό ιδιαίτερα υψηλό στόχο, όσο και για αυτή τη.... μαγική γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Σάββας Σαββαΐδης,  πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Η Ρόδος για τη Ζωή”
Ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Η Ρόδος για τη Ζωή”


Κύριε Σαββαΐδη, φέτος διοργανώνεται η 8η εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή". Ποια είναι τα συναισθήματά σας 8 χρόνια μετά;
Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που είχα την τύχη να μοιραστώ με ένα ολόκληρο νησί τη χαρά της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης στο σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας.

Νιώθω ικανοποίηση διότι εγώ και η ομάδα των συνεργατών μου καταφέραμε να αποδείξουμε ότι λειτουργώντας θετικά και δημιουργικά μπορείς να κάνεις ακόμη και τα πιο απίθανα όνειρα πραγματικότητα.

Ποιός θα περίμενε ότι 10,000 ρόδιοι θα συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Δημαρχείου για να βοηθήσουν το νοσοκομείο της πόλης τους; Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η άρνηση, ο εύκολος καταγγελτικός και απαξιωτικός λόγος, η στείρα διαμαρτυρία. Και είναι αλήθεια ότι εκτός από την οικονομική και κοινωνική κρίση ο Έλληνας είναι αντιμέτωπος με περιρρέουσα τοξικότητα από παντού. Είμαι ικανοποιημένος γιατί η "Ρόδος για τη Ζωή" εδώ και οκτώ χρόνια αποδεικνύει ότι κοιτάζοντας το πρόβλημα με θετική διάθεση, με πρόθεση να το λύσεις αλλάζεις εσύ ο ίδιος προς το καλύτερο!

Νιώθω ικανοποίηση γιατί αυτή η εκδήλωση συνεχίζει με την ίδια ορμή και ενθουσιασμό να παρακινεί, να εμπνέει, να ευαισθητοποιεί χιλιάδες κόσμου και ιδιαίτερα τις μικρότερες ηλικίες. Φανταστείτε ότι υπάρχουν παιδιά που είναι τώρα στο Γυμνάσιο, έρχονται στην εκδήλωση από τότε που μπορούν να θυμηθούν τον εαυτό τους και θεωρούν - πολύ σωστά μάλιστα - ότι πρόκειται για μια εθνική εορτή όπως η 7η Μαρτίου!

Φέτος, ο στόχος είναι η αναβάθμιση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποιό θα είναι το κόστος;
Ο σκοπός της φετινής εκδήλωσης είναι η εξ’ ολοκλήρου αναβάθμιση του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου. Είναι στην ουσία το τμήμα του Νοσοκομείου που πραγματοποιεί τις βιοψίες των ιστών για την διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου. Αντιλαμβάνεσθε την σημασία και την κρισιμότητα των εξετάσεων του συγκεκριμένου εργαστηρίου.

Μετά από συνεννόηση με το Νοσοκομείο αποφασίσθηκε η αγορά:
α) Πάγκου Κοπής με σύστημα ενεργής αναρρόφησης εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης τοξικών αναθυμιάσεων φορμαλδεΰδης. Ο πάγκος θα διαθέτει ειδικό φίλτρο στους υδραυλικούς σωλήνες έτσι ώστε να γίνεται εξουδετέρωση της φορμαλδεΰδης και αποτροπή ρύπανσης και μετάδοσης των τοξικών αναθυμιάσεων σε άλλες περιοχές του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό η φορμαλδεΰδη έχει κατηγοριοποιηθεί ως «Καρκινογόνο 1Β» το οποίο συνεπάγεται πως συνεχόμενη εισπνοή της και επαφή με το δέρμα αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο και άλλα ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας.

β) Μηχάνημα επικάλυψης πλακιδίων ιστοπαθολογικών διαγνώσεων. Το συγκεκριμένο μηχάνημα παίρνει ρομποτικά γυάλινες καλυπτρίδες και τις επικολλά με χρήση κόλλας DPX και ξυλόλης στο πλακίδιο, έτσι ώστε ο παθολογοανατόμος να μπορεί να εξετάσει τον ιστό στο μικροσκόπιο. Με το εν λόγω μηχάνημα αναμένεται αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας του εργαστηρίου. Επί του παρόντος η διαδικασία της επικάλυψης πλακιδίων με γυάλινες καλυπτρίδες γίνεται χειρονακτικά κάτι το οποίο καταναλώνει πολύτιμο χρόνο από το προσωπικό του εργαστηρίου και το εκθέτει σε σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους.

γ) Μικροσκόπιο και αντάπτορας ο οποίος επιτρέπει την λήψη ψηφιακών φωτογραφιών από το μικροσκόπιο την διατήρηση φωτογραφικού αρχείου μικροσκοπήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα παθολογοανατομικά εργαστήρια. Το σύστημα αναμένεται να βελτιώσει κάθετα την ποιότητα των υπηρεσιών του παθολογοανατομικού εργαστηρίου αυξάνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία του. Το συνολικό κόστος του παραπάνω εξοπλισμού ανέρχεται στις 43,000 ευρώ.

Πόσο έχουν βοηθήσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας οι μέχρι τώρα αγορές και αναβαθμίσεις που πραγματοποιούνται απο την εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή";
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω για μια ακόμη φορά ότι ο εξοπλισμός που παραχωρείται με τη μορφή δωρεάς στο Νοσοκομείο χρησιμοποιείται εντατικά από την πρώτη μέρα. Έχουμε υπολογίσει ότι μέχρι τώρα έχουν εξετασθεί, διαγνωσθεί ή υποβληθεί σε θεραπευτικές επεμβάσεις πάνω από 5,000 συμπολίτες μας τα τελευταία οκτώ χρόνια!


Για μια ακόμη χρονιά, αναμένεται τεράστια συμμετοχή. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία της εκδήλωσης;
Η εκδήλωση είναι αυτή που είναι. Χωρίς κηδεμόνες, χωρίς επιχειρηματική, πολιτική ή μικροπολιτική ατζέντα ή προσωπικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν εμπορικοί χορηγοί ή οι συνήθεις προσκεκλημένοι επίσημοι. Δύσκολα θα βρει κανείς κάτι παρόμοιο, τουλάχιστον πανελλήνια.

Η ψυχή της εκδήλωσης είναι οι συμμετέχοντες οι οποίοι είναι εν τέλει οι οικονομικοί χορηγοί. Όταν με ρωτούν καμιά φορά πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια εκδήλωση χωρίς σπόνσορες η απάντησή μου είναι “Έχουμε 15.000 σπόνσορες, δεν φτάνουν;”

Επίσημοι ή ανεπίσημοι για να πάρουν μέρος θα χρειαστεί να βγάλουν τις γραβάτες και να γίνουν ένα με τον κόσμο φορώντας το μπλουζάκι. Τις πρώτες δύο τρεις χρονιές είχαμε παρέλαση “επισήμων” ή “παραγόντων” οι οποίοι έψαχναν τις κάμερες για δηλώσεις. Τώρα πια έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Ωστόσο θα πρέπει να πω ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει προσφέρει την όποια υποδομή ή μέσα που χρειαζόμαστε διακριτικά αποδεχόμενη τον συγκεκριμένο χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Είστε ο "7" αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας. Αναμένατε ότι θα είχε τόση απήχηση όταν είχατε την ιδέα και ξεκινήσατε την εκδήλωση "Η Ρόδος για τη Ζωή";
Σε καμία περίπτωση. Την πρώτη χρονιά θα ήμουν ευτυχής αν εμφανίζονταν 300 άτομα. Ήρθαν 1.500. Τότε κατάλαβα ότι με επιμονή, σωστή οργάνωση και την κατάλληλη παρακίνηση θα μπορούσε ο αριθμός των συμμετεχόντων να φτάσει πολύ ψηλά έτσι εκτός από ένα ευχάριστο κυριακάτικο περίπατο ή τρέξιμο η εκδήλωση να γίνει πραγματικός αρωγός του Νοσοκομείου.


Όμως είναι μεγάλος και ο αριθμός των εθελοντών!
Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και διαχείρισης πλήθους. Η προετοιμασία, η διανομή των t-shirts, η προώθηση και διαχείριση των social media, των email κλπ βασίζονται στους εθελοντές μας χωρίς τους οποίους απλά δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει.

Μας επιφυλάσσετε κάποια έκπληξη φέτος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης;
Φέτος υπάρχει αλλαγή στη φορά της διαδρομής. Για λόγους ασφαλείας και όγκου του πλήθους η είσοδος στην τάφρο θα γίνεται από το Θέατρο Μελίνας Μερκούρη στο οποίο θα φτάνουμε παραλιακά μέσω της διαδρομής της θαλασσινής πύλης.

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα για τη "Ρόδο για τη Ζωή";
Ο Μπαράκ Ομπάμα αμέσως μετά τη νίκη του για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών είχε στην ευχαριστήρια ομιλία του πει το περίφημο : “Μην περιμένετε την αλλαγή από τους άλλους ή σε κάποια άλλη μελλοντική στιγμή. Εσείς οι ίδιοι σήμερα, τώρα είστε η αλλαγή που περιμένετε”. Είναι μια στάση ζωής που με εκφράζει απόλυτα και που απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος