Η ιστορία της Μαϊσούν που μένει στην Τήλο

Η ιστορία της Μαϊσούν που μένει στην Τήλο

Η ιστορία της Μαϊσούν που μένει στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1288 ΦΟΡΕΣ

Ο κόσμος είναι μαζί μας. Θέλω να μείνω εδώ στην Τήλο

«Με λένε Μαϊσούν Αλντέρι, κατάγομαι από τη Συρία και είμαι 32 χρονών. Στη δομή φιλοξενίας του SolidarityNow στην Τήλο, βρίσκομαι από τις αρχές Σεπτεμβρίου μαζί με τον άντρα μου και τα πέντε μας παιδιά. Τον Ιούνιο ξεκίνησα να δουλεύω στο εστιατόριο του Νίκου. Μου αρέσει τώρα που δουλεύω γιατί στην πατρίδα μου δε δούλευα. Ήμουν στο σπίτι με τα παιδιά. Είναι κουραστικό να δουλεύεις και παράλληλα να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, αλλά τώρα θέλω να βγαίνω έξω από τη δομή, να γνωρίζω κόσμο, να μάθω να μιλάω ελληνικά, και να δω πώς είναι η ζωή εδώ στην Ελλάδα».

Ήδη η Μαϊσούν έχει κάνει φίλους στο μαγαζί και σιγά-σιγά μαθαίνει ελληνικά. «Ξέρω κάποιες λέξεις σχετικές με τη δουλειά μου, όπως ψυγείο, πατάτα, χωριάτικη, μουσακάς, νερό, γάλα, γιαούρτι, σαλάτα. Μια φορά την εβδομάδα μετά τη δουλειά πηγαίνω στο σχολείο της δομής και μαθαίνω ελληνικά».

Ο άνδρας της Μαϊσούν δε δουλεύει αλλά παρακολουθεί τα μαθήματα γλώσσας, παράλληλα προσέχει τα παιδιά και μαθαίνει να αποδέχεται τις αλλαγές. «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν. Στη Συρία οι γυναίκες δε δουλεύουν, κάθονται σπίτι και προσέχουν τα παιδιά. Τώρα όμως και αυτός αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει».

Μιλάμε για τους κατοίκους του νησιού και πώς τους υποδέχθηκαν, πώς τους ενσωμάτωσαν στην κοινωνία τους. «Ο κόσμος είναι μαζί μας. Γενικά όλοι οι ντόπιοι είναι καλοί μαζί μου. Θέλω να μείνω εδώ στην Τήλο. Μακάρι να μπορέσω να αγοράσω ένα σπίτι και να μείνω εδώ για πάντα. Μακάρι τα παιδιά μου να πάνε σχολείο εδώ και να έχουμε όλοι μας μια κανονική ζωή. Εγώ δεν ήρθα εδώ μόνο γιατί είμαι πρόσφυγας, αλλά γιατί θέλω να είμαι σαν Ελληνίδα»!

Η Μαϊσούν Αλντέρι είναι ωφελούμενη του προγράμματος Στέγασης & Φιλοξενίας του SolidarityNow που διαμένει στην πρότυπη δομή στο νησί της Τήλου.

** Το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow, είναι μέρος του ESTIA, πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης υποστήριξης για την ένταξη και τη στέγαση, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Τήλος – Πιλοτικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνύπαρξης

Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015 από το SolidarityNow, σε συνεργασία με τον Δήμο της Τήλου, ξεχώρισε ως παράδειγμα ενός τοπικής εμβέλειας έργου, μέσω του οποίου η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε τους πρόσφυγες υποστηρίζοντας την ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στο νησί. Η λειτουργία του Κέντρου αφορά στην παροχή στέγασης σε 50 ωφελούμενους, ενώ μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 100 άτομα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.

Δείτε το αφιέρωμα του BBC στο πρόγραμμα της Τήλου: http://www.bbc.com/news/av/world-europe-40586229/the-greek-island-where-syrian-refugees-are-welcome.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων