Α. Αποστολίδης: Άδικη η επίθεση που δέχεται  για το ογκολογικό η κυβέρνηση

Των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, αλλά και της ενίσχυσης του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, υπεραμύνθηκε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αντώνης Αποστολίδης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, καταφέρθηκε εναντίον τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου, όπως εξήγησε, καταρχήν, ο κ. Αποστολίδης πλαισιωμένος από το μέλος της ν.ε. κ. Γιώργο Τσαρούχα, στάθηκε το θέμα που υπάρχει στην τοπική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ανέγερση του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Και είπε:  «Δυστυχώς, είδαμε κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι και βουλευτές, ο κ. Κόνσολας και ο κ. Κρεμαστινός συγκεκριμένα, να αναφέρονται με πολύ άσχημο και πολύ δραματικό τρόπο στο ζήτημα, σε μία φάση με την οποία όχι απλά διαστρεβλώνουν αυτά για τα οποία έδωσε απάντηση το Υπουργείο Υγείας, αλλά, μάλιστα, μιλούν απαξιωτικά και για τον κ. Πολάκη (σ.σ. Υφυπουργός Υγείας».

Αφού ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι δεν έρχονται ως υπερασπιστές του οποιουδήποτε αλλά της αλήθειας, ανέφερε: Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ρόδου, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε διαδικασία για να μπορέσει ν’ ανεγερθεί κάποια στιγμή το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας, και θύμισε ότι το Υπουργείο σε δελτίο τύπου ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό τους προβλημάτισε το γεγονός  ότι είδαν μία τελείως άλλη αντιμετώπιση από τους δύο βουλευτές Δωδεκανήσου.

Και, στη συνέχεια, θέλησε να παραθέσει κάποια γεγονότα που, όπως είπε, διαψεύδουν πλήρως όλα όσα έχουν ειπωθεί από τους δύο βουλευτές:

Είπε, λοιπόν, ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε εδώ μόνο ένα αιμοδυναμικό τμήμα. Ήταν δύο αιματολόγοι οι οποίοι συντηρούσαν 36 ασθενείς. Σήμερα, έχουμε επιπλέον και δύο ογκολόγους, παίρνουν από εκεί 286 ασθενείς, παρακολουθούνται άλλοι 500 και μάλιστα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να προσληφθούν άλλοι δύο ογκολόγοι.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες μελέτες για την ανέγερση του Ογκολογικού Τμήματος, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει ένα θέμα νομικής φύσεως το οποίο δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιατί ακριβώς στο χώρο  του νοσοκομείου το 2000 ανεγέρθησαν η Εκκλησία και ο παιδικός σταθμός, δηλαδή δύο

δημόσια κτίρια, στα οποία δεν υπάρχει η προβλεπόμενη άδεια. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.

Είπε, πάντως, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και μ’ αυτό θα λυθεί το ζήτημα για όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια που έχουν προβλήματα με τις άδειές τους και θα μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα, ώστε μέχρι τον επόμενο χρόνο να μιλάμε για την ανέγερση του ογκολογικού τμήματος.

Μάλιστα, ερωτηθείς αν εντός του 2018 ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του Ογκολογικού, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορίζοντα, ωστόσο πιστεύει ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε εξελίξεις, τουλάχιστον όσο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία του Υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για όλα τα παραπάνω, εξεπλάγησαν με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση και, μάλιστα, τα χαρακτήρισε «γραφικά έως και απαράδεκτα». Και δήλωσε στη συνέχεια:

«Υπάρχει ένας κόσμος στα Δωδεκάνησα ο οποίος είναι ασθενής και από αυτό το πράγμα στηρίζει τη ζωή του. Είναι απαράδεκτο το να βγαίνουμε και να λέμε νέα τα οποία και δεν στέκουν αλλά και να τους τρομοκρατούμε σε τέτοιο σημείο. Θεωρήσαμε χρέος μας να βγούμε και να το πούμε αυτό ανοιχτά. Προφανώς και η κυβέρνηση κάνει κινήσεις προς την κατασκευή του Ογκολογικού Τμήματος».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι ο κ. Κρεμαστινός και ο κ. Κόνσολας ήταν κυβερνητικοί βουλευτές τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορούσε να είχε λυθεί το ζήτημα αυτό και από τους ίδιους. Είπε, ακόμη, ότι η πολιτική στην Υγεία την οποία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις που ήταν ο κ. Κρεμαστινός και ο κ. Κόνσολας ως βουλευτές, είναι τελείως αντίθετη με την ενίσχυση της υγείας στην περιοχή μας και θύμισε ότι το 2016-και συνεχίζονται μέχρι σήμερα-για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού στην περιοχή μας και μάλιστα με προτεραιότητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα μέρη στη χώρα.

Επίσης, ενίσχυση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου συμβαίνει για πρώτη φορά και συμπλήρωσε: «Νομίζω, λοιπόν, ότι σ’ αυτή την κυβέρνηση γίνεται μια άδικη κριτική. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι τέλεια, κανείς δεν είπε ότι όλα λειτουργούν…ομαλά στην υγεία, γίνονται όμως προσπάθειες προς την κατεύθυνση υπέρ του ασθενούς και αυτό πρέπει να κρατήσουμε νομίζω. Γιατί, όταν υπάρχει και μία δημοσιονομική ασφυξία τα περιθώρια είναι και περιορισμένα».

Ο Γραμματέας της ν.ε., δεν παρέλειψε ακόμη να σημειώσει ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν έρθει στη Ρόδο για επισκέψεις εργασίας γύρω στους δεκαπέντε Υπουργούς και στόχος τους είναι να έρθει και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, είτε ο κ. Ξανθός είτε ο κ. Πολάκης οι οποίοι μάλιστα έχουν εκφράσει και ενδιαφέρον για να έρθουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαρούχας, θέλησε να σταθεί στο πολιτικό ζήτημα, όπως είπε, και εξέφρασε τη θλίψη του για τον τρόπο που γίνεται η αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι πριν το 2015 δεν υπήρχαν ογκολόγοι, δεν υπήρξαν ποτέ προσλήψεις μέχρι το 2015 και αυτές γίνονται τώρα, και αναρωτήθηκε με νόημα πόσες επερωτήσεις έκαναν ο κ. Κόνσολας και ο κ. Κρεμαστινός στους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας τότε, για τα θέματα αυτά. Είπε, μάλιστα, ότι αυτή η ευαισθησία ξεκίνησε μετά τον Ιανουάριο του 2015 και δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον θλιβερό να κάνουμε εκμετάλλευση. Δεν παρέλειψε, πάντως να εξάρει την επιστημοσύνη του κ. Κρεμαστινού.

Για τη ΔΗ.ΣΥ.
Κληθείς ο κ. Αποστολίδης να σχολιάσει την παρουσία της Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υποψήφιας για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς κας Φώφης Γεννηματά στη Ρόδο, είπε, καταρχήν, ότι κάθε πολιτική διεργασία η οποία συμβαίνει σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο του δημοκρατικού τόξου, είναι θετική. Στη συνέχεια, όμως, εξέφρασε κάποιες ενστάσεις και είπε: Έχουμε για πρώτη φορά ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως Κεντροαριστερά, χωρίς να επιλεγεί πρώτα κάποιος Πρόεδρος και μετά οι θέσεις και οι αρχές του και μετά να πάμε σε ένα συνέδριο.

«Η διαδικασία είναι ανάποδη», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ακόμα: «Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα θέσεων, δεν υπάρχει έστω κάποια προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών». Μάλιστα, σχολιάζοντας το πρόσφατο debate των υποψήφιων αρχηγών, είπε ότι το μόνο που είδε ήταν εννέα άνθρωποι που κυνηγούν να πάρουν μία καρέκλα χωρίς ουσιαστικά να λένε σε τι διαφέρει ο ένας από τον άλλο, τι θα κάνει καλύτερα σε σχέση με τους άλλους αλλά ποιες είναι οι πολιτικές τους απόψεις. Ακόμη, εξέφρασε την απογοήτευσή του όταν άκουσε ότι θέλουν συνεργασία αποκλειστικά με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, για τον ίδιο κομβικό είναι το επόμενο κόμμα, όποιο και να είναι αυτό, αν θα έχει το ίδιο ΑΦΜ με το ΠΑΣΟΚ ή με το Ποτάμι και αναρωτήθηκε: «Τα διακόσια και πλέον εκατομμύρια που οφείλει το ΠΑΣΟΚ σε δάνεια, τα οποία είναι θαλασσοδάνεια, και τα οποία όλοι γνωρίζουμε, ποιος θα τ’ αναλάβει; Τελικά, ποιος θα τα πληρώσει; Ελπίζω να μη ζητήσουν να τα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός γιατί απ’ αυτό το πράγμα νομίζω έχουμε ξεφύγει  και έχει σταματήσει εδώ και δυόμιση χρόνια.  Το τρίγωνο της διαπλοκής, κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες έχει σπάσει ή θέλουν μήπως να συνενωθούν με τη Ν.Δ. σε μία νέα κυβέρνηση η οποία θα επαναφέρει τέτοια τρίγωνα διαπλοκής;». Όσο για τα σενάρια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν δεν απαντηθούν αυτά τα ζητήματα δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν περιθώρια.

Κλείνοντας ο κ. Αποστολίδης θέλησε να κάνει και το παρακάτω σχόλιο:

«Επειδή πολλοί δηλώνουν ως εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι (σ.σ. αυτή) δεν είναι κάποιος πολιτικός φορέας αλλά είναι ψηφοφόροι και οι ψηφοφόροι αυτή τη στιγμή έχουν επιλέξει μία άλλη κατεύθυνση, στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτέμβρη του 2015 επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες μπορεί να επιλέξουν άλλο χώρο. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, σε επίπεδο ψηφοφόρου, εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μπορεί να είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, έχει όμως απήχηση και στην Κεντροαριστερά σε επίπεδο ψηφοφόρων και όχι μόνο».