Θέμα επιβίωσης για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Θέμα επιβίωσης για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Θέμα επιβίωσης για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 382 ΦΟΡΕΣ

Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ρόδου είναι ιδιαιτέρως σοβαρές

«Ο μειωμένος ΦΠΑ έδινε ανάσα στα νησιά μας, ήταν θέμα επιβίωσης» επεσήμανε χτες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς και στα υπόλοιπα νησιά από το 2018.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, η αύξηση που επήλθε μετά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Ρόδο, έχει χειροπιαστά αποτελέσματα και δεν είναι άλλα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά του νησιού.

Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε περισσότερους επισκέπτες και οι πωλήσεις να κατρακυλούν, ενώ το καλάθι της… νοικοκυράς αποδεικνύει ακόμα πιο πειστικά ποιες είναι οι επιπτώσεις της αύξησης που επήλθε στα τρόφιμα.

«Τις επιπτώσεις δε χρειάζεται να τις συζητήσουμε τις έχουμε δει στη Ρόδο, όπου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές καθώς βλέπουμε που οδηγείται η αγορά της. Όταν έχουμε περισσότερο κόσμο που έρχεται στην περιοχή μας και η αγορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα γι΄αυτό και βλέπουμε και τους συμπολίτες μας πόσο υποφέρουν δηλαδή πόσο αυξήθηκε το καλάθι της νοικοκυράς. Αυτό το 10% που «πήραν» τα τρόφιμα και όλα τα υπόλοιπα είδη, το μαρτυρά μόνο του» δήλωσε ο κ. Μπόνης ο οποίος έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστεί η μελέτη που έγινε για τις επιπτώσεις από την κατάργηση του καθεστώτος.

«Μας προβληματίζει το παρακολουθούμε, κάναμε και μία επικαιροποίηση της μελέτης που έγινε για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συνεργασία με το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτή η μελέτη θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Προσπαθούμε με στοιχεία να πείσουμε για το αυτονόητο δε ξέρω κατά πόσο οι κυβερνώντες έχουν το ενδιαφέρον να μας ακούσουν, εμείς προσπαθούμε να μην το αφήσουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόνη «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι θέμα επιβίωσης για τα νησιά μας και προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό το καθεστώς ζωντανό να μην το χάσουμε και στα υπόλοιπα νησιά. Υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις και βεβαιώσεις από τους κυβερνώντες ότι δεν θα καταργηθούν άμεσα και στα υπόλοιπα νησιά, θα δοθεί κάποια παράταση, ελπίζω αυτό να γίνει πράξη. Ο μειωμένος ΦΠΑ μας έδινε μία ανάσα. Εμείς τα ισοπεδώνουμε όλα».

Ενδιάμεσες εκπτώσεις
Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου ερωτηθείς και για το θέμα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είπε ότι στην περιοχή μας δεν θα εφαρμοστούν αυτό το διάστημα καθώς δεν προβλέπεται από την απόφαση που έχει παρθεί όμως αυτό θα αλλάξει από την επόμενη χρονιά. Γι’ αυτό το λόγο τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή 5 του μήνα και όσα ανοίξουν θα υποστούν κυρώσεις. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Τα καταστήματα της περιοχής μας δεν μπορούν να είναι ανοιχτά την Κυριακή. Ειδικότερα πέρσι βγήκε απόφαση για την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Το είδαμε από το Μάιο ότι δε λειτουργεί αυτό, δημιουργεί σύγχυση στην αγορά, δυστυχώς δεν μπορούσαμε να το αλλάξουμε δεν είναι απόφαση δική μας είναι απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

Μπορούμε να το αλλάξουμε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για να ισχύσει για το επόμενο έτος. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση στο δ.σ. έχουμε ενημερώσει τον αντιπεριφερειάρχη, και περιμένουμε την απόφασή του για την επαναφορά των ενδιάμεσων εκπτώσεων το Μάιο και το Νοέμβριο.

Τα καταστήματα μπορούν να κάνουν προσφορές σε επιλεγμένα είδη όχι σε όλα. Επίσης τα καταστήματα βάσει του νόμου θα είναι κλειστά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και όσοι ανοίξουν θα ανοίξουν, παράνομα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε με το Lidl την αντίστοιχη Κυριακή του Μαΐου και δυστυχώς επιβαρύνθηκε με ένα πολύ υψηλό πρόστιμο για το άνοιγμά του με βάση το τζίρο του».

Τέλος ο κ. Μπόνης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των καταστημάτων στις 14 του μήνα μέρα εορτής του πολιούχου της Ρόδου Κωνσταντίνου Υδραίου, λέγοντας τα εξής: «Όσον αφορά τις 14 του μήνα υπάρχει η απόφαση του περιφερειάρχη ότι θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα όλη μέρα. Κατά την περσινή μέρα γιορτής του πολιούχου ήταν άσχημη η εικόνα να γίνεται η περιφορά και η λιτανεία και τα καταστήματα να είναι ανοιχτά. Δεν άρεσε σε κανέναν και έτσι η απόφαση του περιφερειάρχη είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά φέτος».

Διαβάστε ακόμη

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου