Η κακή ποιότητα του νερού οφείλεται στην υφαλμύρωση

Η κακή ποιότητα του νερού οφείλεται στην υφαλμύρωση

Η κακή ποιότητα του νερού οφείλεται στην υφαλμύρωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 901 ΦΟΡΕΣ

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Στην υφαλμύρωση που έχουν υποστεί οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ, οφείλεται το κακής ποιότητας νερό με το οποίο εφοδιάζονται πολλές περιοχές του νησιού, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων του και κυρίως αυτών που προέρχονται από τη νότια Ρόδο όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της επιχείρησης Αλέξανδρος Μανωλάκης, που ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους κατά την υπογραφή της σύμβασης στην περιφέρεια για την υδροδότηση της πόλης της Ρόδου από το φράγμα, για το πρόβλημα έχουν ενημερωθεί οι πολίτες και η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να κλείσουν οι γεωτρήσεις.

Πάντως ο κ. Μανωλάκης, υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών ειδικά για τη νότια Ρόδο θα γίνουν ανακοινώσεις σε ότι αφορά, την ύδρευση, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΡ ξεκινά ένα muster plan υδροδότησης για όλο το νησί.

Ειδικότερα με αφορμή τα όσα είχε πει ο αντιπεριφερειάρχης υγείας Θωμάς Σωτρίλλης μία μέρα πριν για τη στάση της ΔΕΥΑΡ ο πρόεδρος της επιχείρησης δήλωσε τα εξής: «Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό στη ΔΕΥΑΡ η οποία φρόντισε να ενημερώσει και τους ίδιους τους πολίτες. Δεν είναι κάτι άγνωστο γι εμάς. Προφανώς είναι και πολύ γνωστό και στον κ. αντιπεριφερειάρχη. Μιλάμε για περιοχές που είναι υφαλμυρωμένες και αυτό που μπορείς να κάνεις σε μία γεώτρηση που έχει υφαλμυρώσει και τα ποσοστά έχουν φτάσει στο 10.000 αγωγιμότητα, δυστυχώς είναι να την εγκαταλείψεις.

Άρα θα μπορούσε η ΔΕΥΑΡ να κλείσει όλες αυτές τις γεωτρήσεις και να μη δώσει καθόλου νερό. Σίγουρα μία από τις λύσεις και αυτό σηματοδοτήθηκε σήμερα από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη είναι η ολοκλήρωση της β’ φάσης».

Μιλώντας για το σημαντικό έργο της β’ φάσης που θα αφορά την υδροδότηση του υπόλοιπου νησιού, ο κ. Μανωλάκης δήλωσε: «Ολοκληρώνοντας τη β΄ φάση και παίρνοντας το νερό στη νότια Ρόδο έχουμε λύσει και όλα τα προβλήματα τα οποία αναφέρονται. Παράλληλα εμείς ως ΔΕΥΑΡ ξεκινάμε ένα muster plan υδροδότησης για όλο το νησί. Είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε καθώς παράλληλα με το φράγμα θα πρέπει να δούμε και όλους τους άλλους προσοδοφόρους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το νησί μας.
Και μιλάω για όλα τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, γεωτρήσεις και ότι άλλο διαθέτει η ΔΕΥΑΡ.

Υπάρχουν εξελίξεις σε ότι αφορά τη νότια Ρόδο τις οποίες θα ανακοινώσω όταν είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα έχουν πετύχει τα πειράματα που κάνουμε. Πάντως είμαστε σε έναν καλό δρόμο και αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι όλη η περιοχή του Κιοταριού παίρνει γλυκό νερό, και προχωράμε και προς τα έξω αλλά επειδή υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα και θα ήταν αδόκιμο αυτή τη στιγμή να πανηγυρίσουμε πριν υλοποιηθεί όλος ο σχεδιασμός είναι θέμα περίπου μίας εβδομάδας να μπορούμε να ανακοινώσουμε τι γίνεται και πιο έξω δηλαδή Γεννάδι, Λαχανιά και άλλα σημεία.

Τα προβλήματα είναι γνωστά τα γνωρίζουν και οι κάτοικοι γιατί εμείς ποτές δεν το κρύψαμε, στείλαμε επιστολές και ενημερώναμε τους κατοίκους… Το έχω δηλώσει επανειλημμένως, δεν παίζουμε με την υγεία των κατοίκων. Κάναμε ανακοινώσεις για κάποιες περιοχές και πρωτίστως οι επιστολές πήγαν στους ίδιους τους συμπολίτες μας.

Το τελευταίο διάστημα μονίμως παίζει η ΔΕΥΑΡ βάλλεται και άρα θα συμφωνήσω με τον κ. περιφερειάρχη ότι έχει να κάνει με το μέγεθος της επιτυχίας αυτών που κάνει η ΔΕΥΑΡ».

Γ. Χατζημάρκος: «Δεν είναι θέμα… κόντρας»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας στο νερό καθώς το έργο αυτό εντάσσεται στις αρμοδιότητές τους και ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα… κόντρας.

«Εγώ διαπιστώνω ότι είναι μέσα στο εθιμικό δίκαιο αυτού του τόπου, να αποτυπώνονται πολύ συχνά, διαδικασίες διοικητικές με τον τίτλο «κόντρα» για παράδειγμα «κόντρα περιφέρειας-ΔΕΥΑΡ». Μέσα στις αρμοδιότητες και τις δεσμευτικές ευθύνες της περιφέρειας είναι να αποτελεί και ελεγκτικό μηχανισμό. Η περιφέρεια έχει ευθύνη και υποχρέωση και οι υπηρεσίες της να ελέγχουν συγκεκριμένα πράγματα σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Όταν δε γίνεται αυτό, αυτοί που δεν το κάνουν είναι επίορκοι. Όταν το κάνουν δεν είναι στο πλαίσιο κόντρας. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο ισχύει. Γιατί για παράδειγμα δεν εμφανίζεται ως «κόντρα» η επίσκεψη του ΙΚΑ σε μία επιχείρηση; Οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού και έχει κεντρικά εκχωρηθεί αυτό ως αρμοδιότητα και ευθύνη.
Δεν είναι θέμα κόντρας, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής η συνεργασία είναι… εντάξει μετά την κορυφή δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά…» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»