Καρπάθιος κατηγορείται για τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος

Καρπάθιος κατηγορείται για  τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος

Καρπάθιος κατηγορείται για τοκογλυφία και ξέπλυμα χρήματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1408 ΦΟΡΕΣ

Θα δικαστεί την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσει την προσεχή Πέμπτη για να δικαστεί, 47χρονος κάτοικος Καρπάθου κατηγορούμενος για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο 47χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μία ιστορία η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 οπότε και επρόκειτο να αγοράσει στην Κάρπαθο ακίνητο το οποίο θα έβγαινε σε πλειστηριασμό. Η αξία του ακινήτου ξεπερνούσε το ένα εκατ. ευρώ, ωστόσο η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για αυτό ήταν περίπου στις 280.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο 47χρονος έχει δηλώσει, ότι διέθετε τα χρήματα, ωστόσο θέλοντας να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση που η τιμή του ακινήτου ανέβαινε στον πλειστηριασμό, ζήτησε από συγγενείς και φίλους να του δανείσουν μικρά ποσά έκαστος ύψους 5-6.000 ευρώ. Συνολικά 29 άτομα δάνεισαν χρήματα στον 47χρονο, ο οποίος στη συνέχεια διά του λογιστή του τα παρουσίασε τα ποσά που είχε δανειστεί ως άτυπες δωρεές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί φορολογικά, έξοδα δικηγόρου, κ.α.. Αυτό ήταν και η αρχή για τον 47χρονο, ο οποίος τώρα είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.

Σε βάρος του είχαν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τοκογλυφία, ενεργητική δωροδοκία και φοροδιαφυγή δια υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο δια του συνηγόρου του κ. Κώστα Διακονή κατέθεσε ένσταση η οποία λήφθηκε υπόψη από το δικαστικό συμβούλιο όχι μόνο για τον 47χρονο αλλά και για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους του (δύο αδέλφια επιχειρηματίες και μία γυναίκα προϊσταμένη σε δημόσια υπηρεσία) οι οποίοι και απαλλάχτηκαν μίας κακουργηματικής πράξης και συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής δια υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Επίσης το δικαστικό συμβούλιο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου κ. Διακονή αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του 47χρονου για ενεργητική δωροδοκία και σε βάρος της συγκατηγορούμενης του για παθητική δωροδοκία.

Έτσι ο 47χρονος παραπέμφθηκε και θα δικαστεί μόνο για δύο από τις τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ με το ίδιο βούλευμα (23/2015) διατηρήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, που του είχαν επιβληθεί όταν απολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εκτός από τρεις άνδρες που κατέθεσαν στα μέσα Ιανουαρίου 2013, όλοι οι υπόλοιποι «δανειστές» έχουν δηλώσει στις καταθέσεις ότι τα χρήματα που έδωσαν στον 47χρονο επρόκειτο να τους τα επιστρέψει. Σε ότι αφορά δε τους πρώτους τρεις αρχικά είχαν δηλώσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον 47χρονο και στη συμπληρωματική τους κατάθεση τον Ιανουάριο του 2013 αναίρεσαν τις καταθέσεις αυτές, και παραδέχτηκαν ότι πράγματι είχαν δανείσει περίπου το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος στον 47χρονο, προκειμένου να τον διευκολύνουν στην συναλλαγή που επρόκειτο να κάνει. Τα χρήματα αυτά, οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι επρόκειτο να τους επιστραφούν.

Αλλά και ο 47χρονος απολογούμενος στον ανακριτή αρνήθηκε για άλλη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ίσως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατηγορείται κάποιος για τοκογλυφία και τα 18 από τα 20 άτομα δηλώνουν ότι του δάνεισαν χρήματα και όχι ότι δάνεισε.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως η όλη του περιπέτεια με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε από «μία ψευδέστατη ανακριβέστατη καταγγελία που προέρχεται από κύκλους με τους οποίους έχει συγκρουστεί, και των οποίων τα συμφέροντα αρνήθηκε σθεναρά να υπηρετήσει».
Όλα αυτά τα στοιχεία θα αξιολογηθούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 9 Νοεμβρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο