Συζήτηση για τον ΦΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που οδεύει προς πλήρη κατάργηση από τις αρχές του χρόνου και στα υπόλοιπα νησιά, έγινε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο, όπου και τέθηκαν πολλοί προβληματισμοί για τις επιπτώσεις που θα γενικευθούν σε όλο πλέον το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου.

Πάντως όπως τονίστηκε το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου που θα γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρειά μας με παρόντα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό, θα τεθούν και όλα τα θέματα που απασχολούν τα νησιά, μεταξύ των οποίων και το θέμα του ΦΠΑ.

Εκεί θα παρουσιαστούν και τα στοιχεία της κατανομής των δημοσίων εσόδων. Αυτό είναι κρίσιμο για το μέλλον των νησιών μας γιατί σε όλο το διάστημα των τριών ετών χάθηκαν όλα τα μέτρα των νησιωτικών πολιτικών, γιατί τελικά υπήρχαν τέτοιες πολιτικές, είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι όλη η κοινή γνώμη σε όλη τη χώρα ήταν εξαιρετικά εχθρική.
«Σε ότι αφορά κινητοποιήσεις σκληρές ή ήπιες ,θα χαρώ να μας δοθούν ώστε να μπορέσουμε είτε να τις εκτιμήσουμε, είτε να τις σχεδιάσουμε, είτε να τις στηρίξουμε είτε να τις υλοποιήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση μεσολαβεί μία αξιολογική διαδικασία» κατέληξε επί του θέματος ο κ. Χατζημάρκος.

Ανακοίνωση Χ. Κόκκινου
Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος «επικείμενη κατάργηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου» στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (5.11.2017), στην τοποθέτησή του Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και σε δηλώσεις του σε τοπικά Μ.Μ.Ε., έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις:
«Με ευχολόγια και με αγορεύσεις που θυμίζουν εκθέσεις ιδεών και ανάλυση του προβλήματος στο στενό κύκλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν επανέρχεται στην κοινωνία μας το ευεργετικό μέτρο - αναπτυξιακό κίνητρο των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α..

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι δε θα τους καταργήσει, έπραξε το αντίθετο!
Για την περιοχή της Δωδεκανήσου -εξαιρώντας άδικα τη Ρόδο και την Κάρπαθο- και με το επιχείρημα ότι τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται μεταναστευτικές ροές, παρέτεινε για ένα έτος την ισχύ του προηγουμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. στην περιοχή μας.

Σε λίγες ημέρες οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. θα πάψουν για όλο το Αιγαίο. Αυτό σημαίνει αύξηση βασικών αγαθών, το κύμα ακρίβεια θα πλήξει κάθε νησιώτη και η επιχειρηματικότητα θα δεχθεί άλλο ένα χτύπημα. Αν συνδυάσει κανείς και τις άλλες αδικίες που έχει υποστεί η περιοχή μας, γίνεται αντιληπτό ότι δεχόμαστε διωγμό αντί για νησιωτικές αναπτυξιακές πολιτικές. Την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν αυξητικές τάσεις στην περιοχή μας. Επομένως το επιχείρημα για παράταση του μέτρου που υπήρξε πριν ένα χρόνο ισχύει και σήμερα!

Η Κυβέρνηση και οι δανειστές και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο για τα νησιά μας και σε καμία των περιπτώσεων δεν φέρνει τις εισπράξεις που αναμένει το κράτος.
Είναι σημαντικό να υπάρξει αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο και ενημέρωση όλων των νησιωτών μας, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες και να σταματήσουμε τον τεχνικό διαχωρισμό - διχασμό μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που καλλιεργούν κάποιοι/ες σκόπιμα.

Προτείνω τα εξής:
- Να υπάρξει ενημέρωση των νησιωτών μας και συλλογή υπογραφών από το σύνολο των κατοίκων του Αιγαίου που ζητούν να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α..

- Ενημερωτικό μήνυμα, ένθετο και καταχωρήσεις σε τοπικά και πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. που να αναδεικνύουν και να ενημερώνουν για το ζήτημα.

- Συμβολικό κλείσιμο (για λίγες ώρες) των γραφείων της Π.Ν.Αι., των δήμων, των υπηρεσιών και των καταστημάτων, μετά από συνεννόηση με όλους του φορείς της περιοχής μας.

- Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας της περιοχής μας και συνάντηση με τον - πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

- Τέλος ενημερωτικές συζητήσεις για συστράτευση και ενεργοποίηση πολιτών και φορέων σε όλα τα νησιά μας και στο λεκανοπέδιο για τη στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας.»
Εκφράζω τη λύπη μου που μέχρι σήμερα οι «διαμαρτυρίες» έχουν περιοριστεί σε «στενό οικογενειακό κύκλο». Μόνο με κινητοποίηση της κοινωνίας μέσα σε δημοκρατικά και πολιτισμένα πλαίσια θα ανακόψει το σχέδιο που υπάρχει για την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Κοινή ανακοίνωση  Ανανία, Κουνάκη,  Ζωγραφίδη
Επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άγγελος Ανανίας, Παναγιώτης Κουνάκης και Ηλίας Ζωγραφίδης, κατέθεσαν από κοινού προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά του νοτίου Αιγαίου ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της περιφέρειας του νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής: «Στην 11η συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Ανάληψη πρωτοβουλιών εν όψει της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου», υποβάλαμε τις προτάσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αφετηρία του όποιου πολιτικού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η βαθιά και επεξεργασμένη γνώση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της οικονομίας, της συγκοινωνίας, της κοινωνίας και γενικότερα της φυσιογνωμίας κάθε νησιού ξεχωριστά. Π.χ. υπάρχουν νησιά, όπως η Κάλυμνος, όπου το κύμα της μετανάστευσης είναι μεγάλο και πολλοί νέοι της Καλύμνου μη βρίσκοντας εργασία εκεί μεταναστεύουν. Υπάρχουν άλλα νησιά λιγοστών μονίμων κατοίκων, όπως π.χ. η Ανάφη, το Καστελλόριζο, το Μαράθι, η Ψέριμος, οι Αρκιοί ή ακόμη και η Μεγίστη, η Τήλος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια κλπ, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι «φυλούν Θερμοπύλες», κρατώντας τα νησιά μας ζωντανά με την ελληνική σημαία ψηλά.
Στα νησιά αυτά μπορούν να θεσπισθούν μέτρα, που θα ωφελήσουν και τις τοπικές οικονομίες, αλλά και τα ίδια τα δημόσια οικονομικά του Κράτους.

Πριν από την παράθεση συγκεκριμένων μέτρων δηλώνουμε ότι κατά την άποψή μας θα ήταν πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο το φλέγον αυτό ζήτημα πριν την εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, να είχε ήδη εισαχθεί ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε Δήμου / Νησιού της Περιφέρειάς μας, κατόπιν οι σχετικές αποφάσεις – γνώμες των Δημοτικών αυτών Συμβουλίων να διαβιβάζονταν στην Περιφέρειά μας και στο σύνολο των Περιφερειακών μας Συμβούλων, ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί του θέματος, που θα ελάμβανε υπόψη της τις ανάγκες και τις γνώμες κάθε τοπικής κοινωνίας. Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι ακρογωνιαίος λίθος της αυτοδιοίκησης και η επικοινωνία της Περιφέρειας με αυτόν πρέπει να είναι συνεχής, άμεση και διαδραστική.

Μέτρο πρώτο:
Ενθάρρυνση ενάρξεως νέων επιχειρήσεων με μείωση πάσης φύσεως φορολογικών συντελεστών κάτω του 50 % από αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα πρώτα 3 έτη της λειτουργίας τους και μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα προσλαμβάνουν για αντίστοιχη χρονική περίοδο. Με τον τρόπο αυτό και η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να αναπτυχθεί και η ανεργία να καταπολεμηθεί και η τοπική κοινωνία να τονωθεί και η συγκράτηση του πληθυσμού να επιτευχθεί και το Κράτος να αποκτήσει νέα έσοδα τόσο από τον εργοδότη επιχειρηματία όσο και από τον εργαζόμενο, οι οποίοι θα συνιστούν πλέον νέους ενεργούς φορολογούμενους πολίτες, ενώ μέχρι τότε κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ανεργία λαμβάνοντας επιδοτήσεις ανεργίας ή απορίας και επιβαρύνοντας, χωρίς καμία ανταπόδοση τα οικονομικά του κράτους.

Μέτρο δεύτερο:
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες μπορεί μεν να έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, αλλά δεν χρειάζεται οπωσδήποτε οι εργαζόμενοί τους να βρίσκονται εκεί για να εργαστούν, όπως π.χ. όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τραπεζικών εταιρειών και εταιρειών καλωδιακής τηλεόρασης, οι εταιρείες παροχής πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου κλπ.

Όταν κάποιος από όποιο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας καλεί αυτές τις εταιρείες και επιθυμεί για την επίλυση του προβλήματός του να συνομιλήσει με εκπρόσωπό τους, αυτός ο εκπρόσωπος, εφ’ όσον έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα, δεν χρειάζεται να βρίσκεται οπωσδήποτε στην Αθήνα. Μπορεί να βρίσκεται στη Μεγίστη, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Τήλο, στους Αρκιούς, στη Σέριφο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Κάρπαθο, στην Κάσο και σε οποιοδήποτε άλλο μικρό νησία μας.

Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι είτε να επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις επιλέξουν μονίμους κατοίκους των νησιών μας (ορίστε εσείς τα νησιά, αλλά με προσεκτικά κριτήρια κατόπιν μελέτης – την οποία δέον όπως μην αναθέσετε σε επιτροπή, καθώς θα παρέλθουν 5 έτη, οπότε και θα οριστεί άλλη επιτροπή για να επεξεργαστεί τα ανύπαρκτα ουσιαστικά πεπραγμένα της πρώτης) για εργαζομένους είτε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για τα πρώτα 3 – 5 έτη. Θα μπορούσατε δε, να προχωρήσετε και ένα βήμα παραπάνω μειώνοντας τη φορολογία στο μισθό των εργαζομένων αυτών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να εφαρμοσθεί και σε κάθε μορφή και είδος επιχείρησης μπορεί να επιτυχεί το παραγωγικό της αποτέλεσμα με τηλε-εργασία και αφ’ ετέρου να επεκταθεί σε ορεινά χωριά της ηπειρωτικής ελληνικής μεθορίου, που έχουν ερημώσει.

Μέτρο τρίτο:
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και καταλύματα τα οποία δέχονται ατομικές κρατήσεις έναντι των κρατήσεων all inclusive, ώστε να δοθεί κίνητρο να επωφελείται η κοινωνία περισσότερα.

Μέτρο τέταρτο:
Να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το κόστος των εισιτηρίων της διαμονής και της σίτισης από και προς τα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραίας, Θεσσαλονίκη) από και προς τα μεγάλα νησιά της περιφέρειας είτε ως νομικά πρόσωπα είτε ως φυσικά, όπως επίσης και τα έξοδα συνοδών σε περιπτώσεις ασθενείας».