Την Κυριακή θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Λογοθέτη

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί  το νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Λογοθέτη

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Λογοθέτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 364 ΦΟΡΕΣ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μιλτιάδη Λογοθέτη με τίτλο «Οι Κοινοτικοί Θεσμοί στα Δωδεκάνησα κατά τα χρόνια της δουλείας (1522-1945)», σε μεγάλο σχήμα και σε 1.128 σελίδες. Στην πραγματοποίηση της έκδοσης συνέβαλαν οικονομικά ως χορηγοί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Ρόδου και το Ίδρυμα Σταματίου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την προσεχή Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου.

Ο συγγραφέας αφιέρωσε το πόνημα του, όπως γράφει:
«Στους προγόνους μας, σε όλους εκείνους, από τον απλό δημότη μέχρι τον κοινοτικό άρχοντα, τον δημογέροντα, τον ιερέα και τον δάσκαλο που στα δίσεκτα χρόνια της μακραίωνης δουλείας στην εσχατιά του ελληνικού Αρχιπελάγους, στα σημερινά Δωδεκάνησα, αγωνίστηκαν για να διατηρήσει ο λαός μας άσβεστη τη φλόγα της εθνικής του συνείδησης και να γιορτάζει σήμερα, το 2017, υπό τη σκέπη της Βουλής των Ελλήνων, τα 70 χρόνια του ελεύθερου βίου του»

Οι κοινοτικοί θεσμοί στα Δωδεκάνησα κατά τα χρόνια της τουρκικής και ιταλικής δουλείας (1522-1945) διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση άσβεστης της εθνικής συνείδησης των νησιωτών και στη σφυρηλάτηση της αγωνιστικότητάς τους για την εθνική τους αποκατάσταση. Οι κοινοτικοί θεσμοί δημιουργήθηκαν με βάση τα ειδικά προνόμια που παραχωρήθηκαν από τον Σουλτάνο στα προνομιούχα, όπως ονομάσθηκαν, νησιά και τις γενικές παραχωρήσεις για τα μη προνομιούχα, τη Ρόδο και Κω, που εξασφάλισε το Πατριαρχείο, μετά την Άλωση, υπέρ των ορθοδόξων κοινοτήτων και αναφέρονταν στους θεμελιώδεις θεσμούς του Ελληνισμού, την Κοινότητα, την Εκκλησία και την Παιδεία.

Στα πλαίσια αυτού του τριπτύχου οι νησιωτικές κοινωνίες, στηριζόμενες στις ιδιαιτερότητες που διαμορφώθηκαν σε κάθε νησί από την παράδοση και τους εθιμικούς κανόνες καθώς και στο βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο και στις συνοδικές πράξεις του Πατριαρχείου, στο οποίο ανέκαθεν υπάγονταν τα νησιά, οργάνωσαν τον κοινωνικό και οικονομικό τους βίο σε όλες τις εκφάνσεις του, τη διοίκηση, την οικονομία, τα δημοσιονομικά, την παιδεία, την εκκλησία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, μέσω ειδικών θεσμών που διαμόρφωσαν. Κεντρικά όργανα αυτών των θεσμών ήταν στα προνομιούχα νησιά οι Δημογεροντίες και στα μη προνομιούχα οι Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες, που τελούσαν υπό την προεδρία του Μητροπολίτη και λειτουργούσαν σε κάποιο βαθμό ως «υποκατάστατα» των Δημογεροντιών. Τους κοινοτικούς αυτούς θεσμούς, που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν στα Δωδεκάνησα κατά τα χρόνια της ξένης κυριαρχίας, πραγματεύεται αυτό το βιβλίο.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας