Αυξητική τάση στις προκρατήσεις για Ρόδο

Αυξητική τάση στις προκρατήσεις για Ρόδο

Αυξητική τάση στις προκρατήσεις για Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 611 ΦΟΡΕΣ

Εκτός απροόπτου το 2018 θα είναι καλή χρονιά για τον τουρισμό

Ολοκληρώθηκε με τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα για τη Ρόδο η έκθεση τουρισμού του Λονδίνου, επιτρέποντας στους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής μας που συμμετείχαν να επισημαίνουν ότι το 2018 θα είναι μία αποδοτική χρονιά.

Όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν, ικανοποιημένοι από τις εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την παρουσία τους στο περίπτερο της περιφέρειας νοτίου, το οποίο έκλεψε και τις εντυπώσεις στη φετινή διοργάνωση της WTM.

H ικανοποίηση εδράζεται στο γεγονός ότι σχεδόν από όλες τις τουριστικές αγορές καταγράφεται αυξητική τάση στις προκρατήσεις, το ποσοστό της οποίας διαφέρει από χώρα σε χώρα, όμως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Ρόδος εκτός απροόπτου θα πάει καλά και την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα όπως δήλωσε στη «Ρ» χτες η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού- πολιτισμού –αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, αναχωρώντας από το Λονδίνο, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι πολύ καλά και πολύ ικανοποιητικά για το 2018, καθώς οι δύο μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί TUI και Thomas Cook δίνουν διψήφια αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων για το νησί μας.

Ειδικά ο πρώτος που είναι και ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στους συνεργάτες του, προγραμματίζει περίπου 175.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις για τη Ρόδο το 2018, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 10%. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του οι πτήσεις για το νησί μας θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου.


Ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία και για την Κω, για την οποία ο TUI προγραμματίζει 105.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις, δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 17% με τις πτήσεις να ξεκινούν προς το νησί στο τέλος Απριλίου.

Γ. Ματσίγκος: «καλύτερα από πέρσι οι κρατήσεις»
Την ίδια εικόνα έχει για τη Ρόδο και ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, ο οποίος με δηλώσεις του στη «Ρ» έκανε λόγο για θετικό κλίμα.

Όπως είπε, ευρισκόμενος στην έκθεση του Λονδίνου, υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για κρατήσεις στα ξενοδοχεία και αύξηση στη ζήτηση για αεροπορικές θέσεις σχεδόν από όλες τις αγορές, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι του χρόνου θα προστεθούν στο νησί μας περίπου 5.000 νέες κλίνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κρατήσεις κινούνται αυξητικά και οι ρυθμοί είναι καλύτεροι από πέρσι ακόμα και για τις μικρές αγορές. Ειδικά όμως για την Αγγλική στην οποία έχει ξεκινήσει, η πώληση πακέτων διακοπών από τον Ιούνιο, η αύξηση είναι αρκετά ικανοποιητική. Όσο για τη Γερμανική αν και είναι νωρίς, εντούτοις καταγράφεται μία αυξημένη τάση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρσι. Την παρούσα στιγμή πάντως καταγράφεται μία αύξηση στις κρατήσεις για τη Ρόδο που φαίνεται να διαμορφώνεται συνολικά από όλες τις αγορές γύρω στο 10%.

Ο προορισμός που φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και το 2018 είναι η Ισπανία, ενώ το 2018 θα φέρει ανάκαμψη για την Τουρκία από την αγγλική αγορά, όχι όμως και για την Αίγυπτο και την Τυνησία.

Βελτιωμένες κρατήσεις «βλέπει» και ο Ρέτσος
Στη βελτιωμένη, μέχρι στιγμής, εικόνα των κρατήσεων από τη M. Βρετανία αναφέρθηκε σε δήλωσή του και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος με αφορμή την ολοκλήρωση της διεθνούς έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2017 στο Λονδίνο.

"Για άλλη μια χρονιά ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει την ισχυρή του παρουσία στην World Travel Market 2017 στο Λονδίνο.

Η μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων από τη M. Βρετανία παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει το δυναμισμό και την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα δείγμα επί του συνόλου των κρατήσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τη βρετανική αγορά, μη δεσμευτικό για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για ολόκληρη την περίοδο.

Σημειώνεται ότι η βρετανική αγορά χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό ποσοστό on-line κρατήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για την ανάγκη ανάληψης πολλών και ουσιαστικών δράσεων που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Ο τουρισμός χρειάζεται συνολική στρατηγική, διαρκή επαγρύπνηση και συνεχείς προσαρμογές όπου και όταν αυτές χρειάζονται.

Το 2018 οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν όπως για παράδειγμα είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος».

Έλενα Κουντουρά: κινητήρια δύναμη ο τουρισμός
H Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για την τουριστική ανάπτυξη στη Σύνοδο Υπουργών για τον Τουρισμό που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου WTM.


Η Υπουργός αναφέρθηκε στην διαχείριση αυτών των ζητημάτων, μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική που υλοποιείται για την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες και για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Παρουσίασε τους πέντε στρατηγικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής που έχουν αποδώσει την τελευταία τριετία:

- την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου,

- το άνοιγμα νέων αγορών,

- την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών,

- την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού

- και την δημιουργία ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα

Τόνισε ότι για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, και στόχος είναι τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλους τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμη

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες