Σύσκεψη για την πρόοδο στην εκπόνηση  μελέτης περί του μειωμένου κόστους μεταφοράς επιβατών

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πρόοδο στην εκπόνηση μελέτης για το μειωμένο κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη. Η μελέτη έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ύστερα από εισήγηση του γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, η πανεπιστημιακή ομάδα εργασίας, ήδη, έχει καταγράψει τους κυριότερους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η μελέτη. Σε σχέση με τη μεταφορά των επιβατών, σημαντικό είναι πως η πληθυσμιακή κατανομή των νησιών αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο τελικό πόρισμα, έτσι ώστε όποια λύση εφαρμοστεί να είναι κοινωνικά δίκαιη και να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.

Στο κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, με βάση τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το κόστος διάθεσης του τελικού προϊόντος από και προς τους νησιωτικούς προορισμούς, αναλύεται η αλληλεπίδρασή τους με παράγοντες που αφορούν τη λειτουργία και τη δομή της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι τα όποια συμπεράσματα θα βασίζονται σε πραγματικές τιμές που θα αντανακλούν την τωρινή κατάσταση.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, επίσης, η αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών που θα ανακουφίσουν τα νησιά, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμοι να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια, με όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκτός από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Γιάννη Γιαννέλλη, ο γγ Διονύσης Καλαματιανός και ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκ μέρους των κοινωνικών φορέων, συμμετείχαν ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος ΣΕΕΝ, ο Ιωάννης Ρούσσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ο Πέτρος Σκουλικίδης πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών και ο Κωνσταντίνος Κομνηνός διαχειριστής του Δικτύου Δάφνη.