Οι κοινοτικοί θεσμοί στα Δωδεκάνησα

Γράφει ο  Θανάσης Καραναστάσης

Ένας ογκώδης τόμος σε μεγάλο σχήμα, με 1128 σελίδες, είναι η τελευταία συγγραφική δουλειά του συμπολίτη μας Μιλτιάδη Λογοθέτη.  Τίτλος του «Οι κοινοτικοί θεσμοί στα Δωδεκάνησα κατά τα χρόνια της δουλείας (1522-1945)». 

Η έκδοση αυτή θα παρουσιαστεί από τον Μανόλη Μακρή και τον ίδιο τον συγγραφέα σήμερα Κυριακή, στις 7 και 30 το βράδυ στην αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του Ε. Β. Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. 
Στην πραγματοποίησή της συνέβαλαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Ρόδου και το Ίδρυμα Σταματίου. 
Οι θεσμοί τους οποίους περιγράφει στο βιβλίο του ο Μ. Λογοθέτης εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων αιώνων. Σε μια περίοδο τυραννικής σκλαβιάς των προγόνων μας. 
Πρόκειται για τεράστιο υλικό το οποίον ο συγγραφέας άντλησε με εξανλτητική έρευνα και μελέτη μέσα από αρχεία, εκκλησιαστικά έγγραφα και άλλες πηγές. 

Του πήρε πάνω από δέκα χρόνια για να πραγματοποιήσει την εργασία αυτή. 
Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει πληροφορίες και να αναδείξει τη σπουδαιότητα και την επιρροή των θεσμών αυτών, στη ζωή των νησιωτικών κοινωνιών εκείνα τα δύσκολα χρόνια. 
Από τις πληροφορίες αυτές μαθαίνομε πως λειτουργούσαν οι δημογεροντίες, οι κοινότητες και άλλοι θεσμοί. 
Πώς διαχειρίζονταν οι πρόγονοί μας τα οικονομικά τους, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και άλλα κοινωνικά ζητήματα. 
Μαθαίνουμε επίσης πώς οι γενναίοι εκείνοι άνθρωποι κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμά τους, την εθνική τους συνείδηση, πώς διαμόρφωσαν τον λαϊκό πολιτισμό τον οποίο μας κληροδότησαν. 
Χρησιμότατα διδάγματα μπορούν να αντλήσουν μέσα απ’ αυτό το βιβλίο πρωτίστως, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αλλά και οι μελλοντικοί μελετητές της τοπικής μας ιστορίας. 
Ο Μιλτιάδης Λογοθέτης είναι ένας ακούραστος εργάτης των γραμμάτων και της συγγραφικής παραγωγής εν γένει. 
Μας έχει δώσει περί τα πενήντα βιβλία, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες: τουριστικά, οικονομικά, ιστορικά και δοκίμια. 
Έχει επιτελέσει ένα αξιοθαύμαστο εκπαιδευτικό έργο, ενώ δεν υστέρησε και στην κοινωνική δράση. 
Για όλ’ αυτά έχει δεχθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Επί έξι δεκαετίες ο άνθρωπος αυτός εργάζεται ακατάπαυστα. 
Προσωπικά τον θαυμάζω για το κουράγιο, την υπομονή και το δημιουργικό του πνεύμα που φαίνεται να είναι το χαρακτηριστικό της καταγωγής του. 

Πριν από 30 χρόνια ο αείμνηστος λογοτέχνης της Καλύμνου, ο Γιάννης Μαγκλής, είχε αναφέρει σε ομιλία του, ότι η Νίσυρος απ’ όλα τα νησιά μας βρίσκεται πρώτη στη βιβλιογραφική και εκδοτική παραγωγή. 
Ο Μιλτιάδης Λογοθέτης συνεχίζει αυτή την παράδοση με ξεχωριστές επιδόσεις. 
Του οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την πολύπλευρη προσφορά του.