Η Ρόδος τιμά σήμερα τον πολιούχο της

Η πόλη της Ρόδου πανηγυρίζει σήμερα την μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Ρόδου, της ιεράς Πανηγύρεως του Πολιούχου μας θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και θα συμμετάσχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολιτες Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και Νουβίας κ. Σάββας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ολύμπου κ. Κύριλλος.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός πραγματοποιήθηκε χθες στις 6 μ.μ.

Ο Όρθρος θα αρχίσει στις 7 το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου και η Αρτοκλασία μπροστά στο Δημαρχείο.

Στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού του Πολιούχου μας θα μεταφερθεί στην πόλη μας από τον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Των Ψαριανών») Ερμουπόλεως Σύρου  και θα τεθεί σε προσκύνημα στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου  παλαιά Εικόνα (έτους 1846) του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Καλούμε το ευσεβές πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας να τιμήσει με την παρουσία του την Πανήγυρη του Πολιούχου μας.

Ανακοίνωση του δημάρχου Ρόδου για τον εορτασμό

Σε ανακοίνωσή του για τον σημερινό εορτασμό, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος αναφέρει τα εξής:

“Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης μας μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον ασκεπή, ΄Αγιο της πόλης μας, ως αναγνώριση της  ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσης του το 1800 στη Ρόδο.    

Επί τη προσκλήσει και μεσιτεία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κύριλλου, τις λειτουργικές τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου της Ρόδου, θα λαμπρύνουν με την ευλογητή παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου,΄Ανδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παϊσιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κω και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος. Και, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ.Κύριλλος.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, κατά την επίσκεψή του στο νησί μας θα μεταφέρει την θαυματουργή ιερή εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, η οποία φυλάσσεται στη Σύρο και θα έχει την ευκαιρία ο ευσεβής λαός της Ρόδου να την ασπασθεί.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, θα αφιερώσει στον νεοφανή ΄Αγιο της πόλης μας, Κωνσταντίνο τον Υδραίο το ορατόριo του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου σύγχρονου Έλληνα δημιουργού, του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου με τίτλο: «ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΨΥΧΗ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ», σε πρώτη εκτέλεση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στις 14-11-2017, στις 19:30.

Ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, στιχουργός και  συνθέτης, μέσα από την λυρική μουσική σύνθεση του θα ξεδιπλώσει την ιστορική διαδρομή και τον επίγειο βίο του Αγίου μας. Μια εξαιρετική υμνωδία με θεματολογία βασισμένη σε βιβλικές ιστορικές αναφορές για τον πολιούχο, Άγιο Κωνσταντίνο τον Νεομάρτυρα τον Υδραίο.

Επίσης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Τοπικού Τμήματος  HJ – 33 Ρόδου ΑΧΕΠΑ,   σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τον  Δήμο Ρόδου για την διοργάνωση την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:45 στο Κατάλυμα της Ισπανίας (Μεσαιωνική πόλη, οδός Ιπποτών),   της έκθεσης με τίτλο: «Μεθ’ ορμής ακάθεκτου» του ιστορικού σήματος, που εξέπεμψε ο ναύαρχος Κουντουριώτης προς τον ελληνικό στόλο με επικεφαλής την ναυαρχίδα θωρηκτό Αβέρωφ για να συναντήσει τον αντίπαλο τουρκικό στόλο στο ακρωτήριο της Έλλης στις 16 Δεκεμβρίου 1912, που είχε ως αποτέλεσμα μια κορυφαία νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η έκθεση αυτή θα γίνει στις  14-11-2017, στις 17.45 στο “Κατάλυμα της Ισπανίας” (Οδός Ιπποτών, Ρόδος).

Θέλω να ευχηθώ ο ΄Αγιος της πόλης μας να γίνει σε όλους μας οδηγός μετάνοιας, αγάπης, προσφοράς, πίστης και σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τον εορτασμό του Πολιούχου της Ρόδου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ”.