Κάθειρξη 24 ετών σε τρεις Αφγανούς για εκβιασμό συμπατριώτη τους

Κάθειρξη 24 ετών σε τρεις Αφγανούς  για εκβιασμό συμπατριώτη τους

Κάθειρξη 24 ετών σε τρεις Αφγανούς για εκβιασμό συμπατριώτη τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 399 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών «μοιράστηκαν» στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τρεις Αφγανοί κατηγορούμενοι για απόπειρα εκβίασης και αρπαγή σε βάρος 36χρονου συμπατριώτη τους.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2011 και η υπόθεση εκδικάστηκε από το δικαστήριο το οποίο και έκρινε ένοχους τους τρεις κατηγορούμενους ηλικίας –σήμερα- 44, 32 και 34 ετών αντίστοιχα επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης 4 ετών για την απόπειρα εκβίασης (χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου), και έξι χρόνια για την αρπαγή, δηλαδή κατά συγχώνευση 8 χρόνια κάθειρξη χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έκανε ο 36χρονος στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2011.

Όπως είπε στους αστυνομικούς ήρθε στην Ελλάδα παραμονή Χριστουγέννων το 2004 με τα πόδια από Τουρκία γιατί στο Αφγανιστάν γινόταν πόλεμος. Τον συνέλαβε το μεταγωγών και μετά από τρεις μήνες που τον άφησε πήγε στην Αθήνα και έπιασε δουλειά. Το 2009 άνοιξε κατ/μα INTERNET CAFE στην Αθήνα όπου είχε σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία μέσω αυτής έστελνε χρήματα σε συγγενείς του στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες.

Κάποια στιγμή τον πλησίασε ένα άτομο από Συρία εν ονόματι Μουσταφά και του πρότεινε να λέει στους συμπατριώτες του που έρχονταν ως πελάτες ότι μπορεί να μεσολαβήσει να πάνε Ιταλία και από εκεί για Γερμανία και άλλες χώρες.
Για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε 150 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ αυτός θα τους έπαιρνε 3.000 ευρώ περίπου.

Ο Μουσταφά του είπε ότι μπορούσε να νοικιάσει ένα καράβι από Κέρκυρα και να τους στέλνει Ιταλία. Επίσης του είπε ότι έχει γνωστούς παντού και μπορεί να στέλνει κόσμο από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, του Ηρακλείου αλλά και της Αθήνας αφού εκεί υπάρχουν δικοί άνθρωποι που μπορούν να τους περνούν χωρίς έλεγχο.

Πράγματι ξεκίνησε να το λέει σε πελάτες του Αφγανούς και μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 είχε φύγει πολύς κόσμος περίπου 300-340 άτομα ενώ από ότι γνωρίζει, από άλλους που κάνουνε αυτή τη δουλειά, φύγανε συνολικά γύρω στα 2000 άτομα. Κάποια στιγμή το Δεκέμβριο ο Σύριος σταμάτησε να στέλνει άτομα και του έλεγε να περιμένει λίγο, ότι θα τους στείλει σε μία εβδομάδα κλπ. Αυτός όμως είχε ήδη πάρει χρήματα από 28 με 30 οικογένειες, περίπου 228.000 ευρώ και τα είχε δώσει στον Σύριο.

Μετά από λίγο καιρό τον προσέγγισε ένα άτομο με όνομα ZAER με το οποίο συναντήθηκε σε ένα καφενείο στην Αθήνα όπου ήταν μαζί με άλλα τρία άτομα Αφγανούς, άγνωστους σε αυτόν και του είπε ότι για να τον αφήσει να κάνει αυτή τη δουλειά θα πρέπει να του δώσει 50.000 ευρώ και ότι θα του έβγαζε και άδεια παραμονής.

Ο 36χρονος συνεχίζοντας την αφήγηση του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, είπε ότι η συνάντηση αυτή τον τρόμαξε και έτσι την επόμενη μέρα το πρωί έβγαλε εισιτήριο και ήρθε στη Ρόδο με την οικογένειά του.

Αυτό έγινε περίπου δύο μήνες πριν. Ακόμη και εδώ όμως που ήταν επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον 38χρονο ο οποίος και του ζητούσε να του δώσει το τηλέφωνο του Σύριου για να στέλνει κόσμο κι αυτός, ενώ επίμονα του ζητούσε να βρεθούν και να τα πουν. Τότε ο 36χρονος Αφγανός του είπε ότι είναι στη Ρόδο και ο 38χρονος απάντησε ότι θα έρθει και εκείνος εδώ όπως και έγινε.

Έτσι στις 14 Ιουλίου ο 38χρονος ήρθε στο νησί μας και μάλιστα τον παρέλαβε πρωινές ώρες ο 36χρονος ο οποίος και τον μετέφερε στο σπίτι ενός φίλου του. Εκεί όταν μπήκαν μέσα βρήκαν και τον 26χρονο ο οποίος τους είχε ακολουθήσει με ταξί. Ο τελευταίος ανήκε στα άτομα που είχαν δώσει στον 36χρονο χρήματα για να τους στείλει Ιταλία. Συγκεκριμένα του είχε δώσει 10.000 ευρώ για 4 άτομα συνολικά.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας κατά τις 21.30 πήγαν πάλι αυτά τα δύο άτομα και του είπαν να πάνε έξω για καφέ όπου στο λιμάνι τους βρήκε ο 28χρονος συμπατριώτης τους.

Εκεί του ζήτησαν να τους δώσει λεφτά, συγκεκριμένα τα μισά από τα 228.000 ευρώ που του είχαν δώσει οι οικογένειες ενώ ο 28χρονος τον απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση «θα σκότωνε την οικογένειά του». Τον κράτησαν όλο το βράδυ και τον πήγαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου οι

δύο κοιμηθήκανε και ο τρίτος τον κοιτούσε να μη φύγει.
Την άλλη 15 Ιουλίου 2011 τον κατέβασαν από το πρωί στην πλατεία μπροστά στο δικαστήριο από τις 09.30 και του είπαν ότι περιμένουνε και άλλους από Αθήνα. Κατά τις 8 το βράδυ περίπου πήγαν άλλα πέντε άτομα Αφγανοί και του είπαν και αυτοί να τους δώσει λεφτά. Αυτός τους απάντησε ότι δεν έχει και τότε του είπαν να πάνε στην Αθήνα για να βρούνε λεφτά. Επειδή δεν ήθελε να τους ακολουθήσει ο 28χρονος του είπε ότι θα του δέσουν τα χέρια και τα πόδια και το στόμα και θα τον πάρουν. Τότε ο 36χρονος συμφώνησε λέγοντας τους ωστόσο ότι πριν ήθελε να πάει στη τουαλέτα.

Ο 38χρονος και ο 26χρονος πράγματι τον συνόδευσαν σε καφέ της πόλης μας, όπου και ο 36χρονος κατάφερε να ξεφύγει και να πάει στην αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια