Αθωώθηκε 54χρονος Ιρακινός για την μεταφορά μεταναστών

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κάθισε χθες 54χρονος αλλοδαπός από το Ιράκ κατηγορούμενος για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών με πολυτελή θαλαμηγό από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 54χρονο απαλλάσσοντας τον από κάθε κατηγορία. Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο 54χρονος που διαθέτει και Γερμανική υπηκοότητα, είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και πρόστιμο 140.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Συνολικά στην υπόθεση κατηγορούνταν έξι άτομα, τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν πρωτόδικα, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την σύλληψη από το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κω των τεσσάρων εμπλεκομένων (των δύο Ιταλών ηλικίας 51ετών, του 33χρονου Έλληνα και του 52χρονου Ιταλού) οι οποίοι εντοπίστηκαν να μεταφέρουν με πολυτελή θαλαμηγό μήκους 19 μέτρων ονόματι «Yani» και σημαίας Μάλτας 9 αλλοδαπούς επτά εκ των οποίων από την Συρία και δύο από το Ιράν.

Σύμφωνα δε με ίδιες πληροφορίες, από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, η «δράση» του κυκλώματος φέρεται να χρονολογείται ένα χρόνο πριν την σύλληψη των εμπλεκομένων, ενώ μόνο στα τελευταία δύο ταξίδια φέρεται να μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 30 παράνομοι μετανάστες. 

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ακόμη και μερικές ημέρες πριν την σύλληψη τους  είχαν μεταφέρει και πάλι με την ίδια θαλαμηγό 20 παράνομους μετανάστες τους οποίους και αποβίβασαν στην περιοχή Κέφαλος της Κω.