Ρήτρα για τη νησιωτικότητα απαιτούν οι δήμαρχοι των νησιών

Ακόμα και ρήτρα για τη νησιωτικότητα θα ζητήσουν τα μέλη της περιφερειακής ένωσης δήμων νοτίου Αιγαίου να ισχύσει στον εκλογικό νόμο, απόφαση που πάρθηκε χτες κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Η συνεδρίαση διεξήχθη με σκοπό να γίνει η προετοιμασία συμμετοχής της ΠΕΔ στο ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το τριήμερο 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε χτες στη «Ρ» το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Πόκκιας, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΕΔ, που συνεδρίασε χτες στη Ρόδο προκειμένου να εξειδικεύσει τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι αυτοδιοικητικοί του Νοτίου Αιγαίου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να θέσει ρήτρα νησιωτικότητας για να συμπεριληφθεί στον εκλογικό νόμο ώστε να εκπροσωπείται μέχρι και το τελευταίο νησί του Αιγαίου.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα τόνισε ο αντιδήμαρχος αυτό γίνεται για πρώτη φορά και μέχρι την αναχώρηση των μελών για τα Γιάννενα όπου και θα γίνει η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΔ κ. Πέρρος θα ετοιμάσει το κείμενο της πρότασης ώστε, να κατατεθεί στις εργασίες της.
Σημειώνεται ότι, στο Συνέδριο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση νόμου για την Αυτοδιοίκηση και το εκλογικό σύστημα.

Όσο αφορά στο Νότιο Αιγαίο, σύνεδροι θα αναπτύξουν πέντε θεματικές ενότητες σε σχέση με τη νησιωτικότητα. Αναλυτικά: Ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα μιλήσει για το θεσμικό πλαίσιο και τα μέλη του Δ.Σ.: Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης για το μεταναστευτικό και το νησιωτικό Κράτος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Σύρου, κ. Γιώργος Μαραγκός για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς για τον τουρισμό και ο κ. Πόκκιας για την ανάπτυξη στο νησιωτικό χώρο.

Οι εισηγήσεις θα σταλούν στην ΚΕΔΕ ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ομιλιών. Αυτές κινούνται στη βάση της νησιωτικότητας και της εξυπηρέτησης των νησιωτών ώστε να αναδειχθεί η νησιωτικότητα σε πλεονέκτημα, και είναι εφαρμόσιμες χωρίς μάλιστα να απαιτούν ιδιαίτερο κόστος.