Τα «μυστικά» της αυτοεκτίμησης μέσα από ένα παιδικό τραγούδι

Γράφει ο
Γιώργος Σακελλαρίδης
Διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής

 

«Αυτό έλειπε, να μην κάνεις σωστά τα τρίγωνα! Τι Τριγωνοψαρούλης θα ήσουν; Του φώναξαν στο διάλειμμα…»
Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ανακαλύπτω πως συχνά γράφω παιδικά τραγούδια όταν θέλω να μιλήσω σοβαρά με τον εαυτό μου! Και το θέμα της αυτοεκτίμησης είναι πράγματι σοβαρό για τον καθένα μας. Πολλά από τα παιδικά τραγούδια που «κοιτούν» ολόισα στην ψυχή, γράφτηκαν για τους ενήλικες! Πρόσχημα είναι η έκφραση: «Παιδικό Τραγούδι».

Όπως και να έχει, τα παιδιά μας, όπως κι εμείς, έχουμε ανάγκη από αυτοεκτίμηση.  Και πότε μεγαλώνει η αυτοεκτίμηση; Δηλαδή η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας; Όταν νιώθουμε να τα καταφέρνουμε καλά, όταν αισθανόμαστε καλά, όταν δεχόμαστε τον εαυτό μας και τα πάμε καλά μαζί του, όταν γινόμαστε αποδεχτοί και αγαπητοί από τους «σημαντικούς» -για μας- «άλλους».
Όταν σεβόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας δεν ενισχύουμε μόνο την αυτοεκτίμηση μας, αλλά ακόμα, μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε τους άλλους.!

Το  ποίημα που ακολουθεί, μιλά  με τον τρόπο του στα παιδιά (αλλά και στους ενήλικες), για την αυτοεκτίμηση.  Από τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την αυτοεκτίμηση, εξαρτάται συχνά η ευτυχία μας στη ζωή.

Αυτό θα πει αυτοεκτίμηση!
(Ποίηση: Γ. Σακελλαρίδης – Μουσική: Π.Λ. Μπέλλος.
 Πιάνο: Β. Μάνδηλας, Τραγούδι: Δ. Παππούλη, Κρουστά: Α. Νικητιάδη)
Όταν καλά τα καταφέρνεις
Κι όταν αισθάνεσαι καλά
Στο αερόστατο ανεβαίνεις
Κι όλο πηγαίνεις πιο ψηλά!

Πετάς πιο πάνω απ’ τη χαρά σου
Γιατί έχεις φίλους κι απορείς
Πως με των φίλων τις ανάσες
Ν’ ανέβεις πιο ψηλά μπορείς.
Μα ‘κείνο που σε πάει πιο πάνω
Και να σε φτάσω δεν μπορώ
Είναι που έχεις κάνει φίλο 
Τον εαυτό σου από καιρό.

Γράφοντας τον τίτλο του τραγουδιού στο You Tube, το ακούμε μέσα από ένα όμορφο video που δημιούργησε ο φίλος και συνεργάτης μας, μουσικοπαιδαγωγός,  Παναγιώτης - Λουκάς Μπέλλος. Όπως  διαβάσατε παραπάνω, ο ίδιος, μελοποίησε το ποίημα, «Αυτό θα πει αυτοεκτίμηση».