Βαριές ποινές σε δύο για την  φυτεία των 385 δενδρυλλίων

Βαριές ποινές επιβλήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε βάρος δύο Ροδιτών που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2014, επ’ αυτοφώρω, να φροντίζουν την φυτεία των 385 δενδρυλλίων κάνναβης που διατηρούσαν σε αγροτική περιοχή της Παστίδας.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ στον 38χρονο και κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στον 28χρονο συγκατηγορούμενο του.
Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Μαρία Μαντά.

 

Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο 38χρονος είχε καταδικαστεί για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και φυλάκιση 2 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ ο 28χρονος είχε κριθεί ένοχος με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών και φυλάκιση 2 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και 25χρονος αλλοδαπός από το Πακιστάν στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί η ίδια ποινή με αυτή του 28χρονου.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε το προσωπικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 το μεσημέρι, κατά την οποία εντοπίστηκαν να διατηρούν την δεύτερη μεγαλύτερη φυτεία που είχε μέχρι τότε εντοπιστεί στην Ρόδο!

 

 

 

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση – έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία αποτελούνταν από -385- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,3 έως 3 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες είχαν φτιάξει αυτόματο σύστημα ποτίσματος με συνεχή παροχή νερού, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν εργαλεία απαραίτητα για την καλλιέργεια της φυτείας. Παράλληλα, διατηρούσαν σκηνή εντός της φυτείας, όπου κοιμόνταν τα βράδια προκειμένου να την φρουρούν.

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (263,4) γραμμαρίων
- (13,5) δισκία XANAX
- 1 δισκίο VULBEGAL
- έξι (6) μαχαίρια

- ένα (1) αεροβόλο πιστόλι με μεταλλικά σφαιρίδια
- μία (1) λειτουργική ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
- το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ
- τρία (3) κινητά τηλέφωνα

- σπόροι κάνναβης και οπιούχων
- ένας (1) τρίφτης κάνναβης
- ένα (1) Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο
- και μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο 25χρονος Πακιστανός δεν έφερε τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή του στην χώρα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την αστυνομία τα 385 δενδρύλλια κάνναβης ήταν συνολικά μικτού βάρους 348.80 γραμ. (φυτικά αποσπάσματα και κορμός και υπολογίζεται ότι θα παραγόταν από αυτά περισσότερα από 77 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.