Μ. Κόνσολας: Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες

Μ. Κόνσολας: Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες

Μ. Κόνσολας: Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 412 ΦΟΡΕΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την αναγκαιότητα χορήγησης αποζημιώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι σε πολλά σπίτια στη Σύμη έχει καταστραφεί η οικοσκευή, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις είδαν τα προϊόντα και τον εξοπλισμό τους να καταστρέφεται.

Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2014 για τις πλημμύρες στην Αττική από το Υπουργείο Εργασίας για τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, αλλά και με ποσά από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Ζητά να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Ζητά, μάλιστα, οι αρμόδιοι Υπουργοί να ενημερώσουν το Δήμο Σύμης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό, τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών και για τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Σε δήλωσή του , ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι μια επιβεβλημένη και αυτονόητη κίνηση αλλά δεν αρκεί.

Υπάρχουν σπίτια που η οικοσκευή έχει καταστραφεί όπως και επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό και στα προϊόντα τους.

Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί για τους πλημμυροπαθείς της Σύμης ό, τι εφαρμόστηκε και για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής το φθινόπωρο του 2014».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

"Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία»

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Σύμη και συνοδεύθηκε από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, προκάλεσε ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε πολλά σπίτια έχει καταστραφεί η οικοσκευή, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις είδαν τα προϊόντα και τον εξοπλισμό τους να καταστρέφεται.

Το «πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι μια επιβεβλημένη και αυτονόητη κίνηση, η οποία, όμως, δεν αρκεί αφού θα πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του νησιού με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους.

Ανάλογες οικονομικές ενισχύσεις είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας, με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής το 2014.

Υπενθυμίζω ότι τότε είχε αποφασιστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών, αλλά και ενισχύσεις από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη οικονομική ενίσχυση τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές.

Άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να ενημερώσουν το Δήμο Σύμης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό, τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών και για τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζω ότι το 2014 για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Αττική ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία που προέβλεπε:

- Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

- Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

- Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος.

- Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

- Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται ο κύριος και η κυρία Υπουργοί

1. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2014 για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής και να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου"



Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης