Δύο παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό της Ρόδου

Δύο παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό της Ρόδου

Δύο παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 256 ΦΟΡΕΣ

Το θεατρικό εργαστήρι Κάσου «Γιάννης Μαρίνος» έδωσε δύο θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου 17 & 18 Νοέμβρη, τις οποίες παρακολούθησαν, τόσο η παροικία των Κασιωτών, όσο και το κοινό της Ρόδου.

Κατά κοινή ομολογία οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έδωσαν ρεσιτάλ επαγγελματισμού. Οι ερμηνείες των ρόλων τους ήταν εξαιρετικές και το θεατρόφιλο κοινό καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές.
Οι εκπληκτικές ερμηνείες των τεσσάρων γυναικών από την Κάσο: της Νικολέτας Σοφίλα, της Μαρίας Φραγκούλη, της Ελένης Βάιλα και της Άννας Μαγιωρκήνου, εξέπληξαν τους θεατές, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο υψηλό επίπεδο ερμηνευτικής ικανότητας από έναν ερασιτεχνικό εργαστήρι, ενός μικρού νησιού, χωρίς δείγματα πρότερης προβολής στη Ρόδο των δυνατοτήτων του.

Ο σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Μαρίνος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Ενημερωτικά, το θεατρικό εργαστήρι, με όλο το δυναμικό του, έχει ανεβάσει στο παρελθόν πολλές εκπληκτικές, σπαρταριστές κωμωδίες, στη Κάσο, την Αθήνα και τον Πειραιά.

Οι συντελεστές της παράστασης, μετά την επιτυχία των δύο θεατρικών έργων που ανέβηκαν στη Ρόδο, έδωσαν υπόσχεση να επανέλθουν με όλα τα μέλη τα μέλη του θιάσου για να δώσουν παραστάσεις οι οποίες υπόσχονται ότι θα εκπλήξουν το κοινό της Ρόδου.

Στη Ρόδο, το Θεατρικό Εργαστήρι Κάσου, πρωτοεμφανίστηκε με τα έργα του Γιάννη Μαρίνου: «Το Φευγιό» και «Το δάκρυ της Αννέζας» τα οποία αναφέρονται στα χρόνια της μετανάστευσης των Κασιωτών στην Αίγυπτο, όπου πήγαιναν κυρίως ως εργάτες στη διώρυγα του Σουέζ και στο ολοκαύτωμα της Κάσου.

Και στα δύο έργα γίνονται παραλληλισμοί:
-Η Κάσος ερήμωσε τότε και ερημώνει και τώρα (Φευγιό), λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων κυρίως στην Αίγυπτο.
-Το 1824 έγινε το ολοκαύτωμα της Κάσου, το μεγαλύτερο και μοναδικό ολοκαύτωμα στα Δωδεκάνησα, το οποίο προκλητικά δεν αναγράφεται στα σχολικά βιβλία και «μεταφορικά» το σύγχρονο ολοκαύτωμα της Κάσου, η οποία λόγω της αδιαφορίας του κεντρικού κράτους, της ακραίας φορολογικής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης, δεν προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης των κατοίκων με συνέπεια να φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως την Αμερική. (το Δάκρυ της Αννέζας)

Τις θεατρικές παραστάσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Κασιωτών Ρόδου «Ο ΧΑΔΙΩΤΗΣ», η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη