Θα δικαστεί Αλβανός «τσαντάκιας»

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσει στις αρχές Δεκεμβρίου, 25χρονος Αλβανός κατηγορούμενος για αρπαγές τσαντών στο νησί της Κω πριν από επτά χρόνια.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 27χρονος Αλβανός ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2014 αν και δεν είχε εμφανιστεί ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου – Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου- είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη 7 ετών.

Το ίδιο δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία σε κλοπή κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση για τον 25χρονο αλλοδαπό, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών την οποία ανέστειλε επί τριετία και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 25χρονος Αλβανός άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως στην δικογραφία που σχηματίστηκε φέρεται να εμπλέκεται και ένας ακόμη αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής ο οποίος όμως δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται.

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τους δύο αλλοδαπούς άρχισε το καλοκαίρι του 2010 όταν στην αστυνομία άρχισαν να γίνονται καταγγελίες για αρπαγές τσαντών από ανυποψίαστες γυναίκες, κυρίως αλλοδαπές, στην περιοχή Τιγκάκι της Κω. Δύο άγνωστοι δράστες επιβαίνοντες σε δίκυκλο μοτοποδήλατο, πλησίαζαν τις τουρίστριες που κινούνταν με ποδήλατα και προτού οι τελευταίες αντιληφθούν τι συμβαίνει, τους αφαιρούσαν τις τσάντες τους από το καλαθάκι του ποδηλάτου τους και εξαφανίζονταν!

Οι δράστες έκαναν το ίδιο και στις 7 περίπου του απόγευμα της Κυριακής 20 Ιουνίου 2010, όμως για κακή τους τύχη, το συμβάν είδε πολίτης, ο οποίος και κυνήγησε τους δράστες με το δίκυκλο του. Κατά τη καταδίωξη οι δύο δράστες έχασαν την ισορροπία τους, σταμάτησαν το όχημα τους λίγο πιο πέρα, όμως τους έπεσε το πορτοφόλι που είχαν στη κατοχή τους. Αυτό το περισυνέλλεξαν οι αστυνομικοί και διερεύνησαν όλα τα στοιχεία που περιείχε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο 25χρονο Αλβανό και στη συνέχεια στον 27χρονο συμπατριώτη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς οι δύο νεαροί αλλοδαποί παραδέχτηκαν τη πράξη τους, τόνισαν όμως πως στην υπόθεση εμπλέκεται και 22χρονος (τότε)  συμπατριώτης τους ο οποίος αναζητείται από τις διωκτικές αρχές.

Από τη προανάκριση που έγινε προέκυψε πως οι δράστες στο διάστημα των τελευταίων δύο ημερών πριν την σύλληψή τους, αφαίρεσαν από αλλοδαπές τουρίστριες στην Κω πέντε τσάντες, οι οποίες βρέθηκαν μετά από υπόδειξη των δραστών σε οικόπεδο της περιοχής, μαζί με τα αντικείμενα που περιείχαν. Επίσης υποδείχθηκαν από τους συλληφθέντες άλλες 20 περίπου τσάντες, από αρπαγές  που διέπραξαν οι ίδιοι το χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων μηνών (προ της σύλληψης τους) στην Κω και οι οποίες δεν είχαν καταγγελθεί από τους παθόντες.

Οι συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον του εισαγγελέα Κω ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος  για διακεκριμένες κλοπές και τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν. Μετά τις απολογίες τους και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.