Ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων… Η αξία της διαφορετικότητας!

Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρίδης
Διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής

Καλά ο Έλληνας τη ξέρει του μετανάστη την πληγή!
Είχε παππούδες σ’ άλλα μέρη, γιαγιάδες είχε σ’ άλλη γη!

Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε ένα μουσικό παραμύθι που μιλά για την αξία της διαφορετικότητας και που ήδη από το 2002 είχε γίνει κινούμενα σχέδια από την εκπαιδευτική τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ. Το 2016 έγινε και  βιβλίο για παιδιά, από τις εκδόσεις «Διάπλαση».
Στο μουσικό παραμύθι με τίτλο, «Ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων», θα δούμε να «πρωταγωνιστεί» ένα Τρίγωνο «μετανάστης», «ξένος», στη χώρα των Κύκλων… δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν η διαφορετικότητα είναι «πλούτος» ή πρόβλημα. Γιατί η διαφορετικότητα είναι πράγματι πλούτος!

Κάθε φορά που καλούμε τα παιδιά, στη θέση των «ηρώων» της ιστορίας του Τριγώνου στη χώρα των Κύκλων, να βάλουν ανθρώπους, ακούμε να περιγράφουν «σενάρια» όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία κάνουν φτωχότερη από ανθρωπιά την κοινωνία μας. 

Παρακάτω θα παραθέσουμε ένα μόνο μέρος από το ποίημα – μουσικό παραμύθι, «Ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων». Το υπόλοιπο μπορείτε να το ακούσετε παρακολουθώντας το βίντεο της Ε.Ρ.Τ. (εκπαιδευτική τηλεόραση), γράφοντας στο You Tube: (Εκπαιδευτική τηλεόραση, ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων).  Επίσης ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσετε και ένα άλλο βίντεο γράφοντας: «Διάπλαση, ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων».       https://youtu.be/ocSM7VwEQIw   
https://youtu.be/a1E2MhXYc0Q

Ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων
(Στίχοι – Μουσική: Γιώργος Σακελλαρίδης)   
Στων κύκλων τη χώρα
Για κακή του ώρα
Βρέθηκε ένα τρίγωνο.
Πω πω! Αλίμονο!

«Πως είναι έτσι μωρέ αυτός;
Αλλού χοντρός κι αλλού λεπτός.
Μύτες απ’ έξω και μέσα γωνίες.
Καμπύλη καμία, μονάχα ευθείες»,

Είπε ένας κύκλος με καπελάκι,
Με ροζ παπούτσια και μωβ σακάκι.
Και κάτι άλλοι που το ακούσαν
Είπαν μαζί τους πως συμφωνούσαν

Κι ένας με πούρο, ίδιος βαρέλι,
«Ο ξένος», είπε, «εδώ τι θέλει;
Ξέφραγο αμπέλι έγινε τώρα,
Αγαπητοί μου η κυκλοχώρα.

Έτσι όπως πάει πλέον το πράμα,
Ευθείες, κύκλοι, γωνιές αντάμα,
Πρόβλημα βλέπω στην εργασία.
Γι’ αυτό ελάτε, συνεργασία!»

Το έμμετρο μουσικό παραμύθι, «Ένα Τρίγωνο στη χώρα των Κύκλων», συνεχίζεται με 8 ακόμα στροφές… το τέλος του έχει ενδιαφέρον καθώς ένας κύκλος – παιδί, φροντίζει για μια «λύση» όλο ανθρωπιά!