ΓΑΣ Ιάλυσος: «Είναι ντροπή κι ανέντιμο αυτό που συνέβη»

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και λεπτό θέμα ήρθε στην επιφάνεια, με επίσημη επιστολή του ΓΑΣ Ιάλυσος προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, και δεν είναι άλλο από την προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος στα Δωδεκάνησα, τις μεθόδους καλλιέργειας των τμημάτων υποδομής και τη διαδικασία επιλογής των νεαρών ταλαντούχων εκπροσώπων μας σε εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας όπως ήταν το πρόσφατο camp κοριτσιών U14 στο Βόλο.

Όπως είναι γνωστό, από πέρσι ξεκίνησε η συνεργασία της ΕΟΚ με τη FIBA για τη διοργάνωση camp μικρών ηλικιών τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, από τα οποία προκύπτει σε μεγάλο ποσοστό η κλήση στις εθνικές παμπαίδων και παγκορασίδων.

Τα Δωδεκάνησα είχαν εκπροσώπηση και στα δύο camp ωστόσο φέτος δε συνέβη το ίδιο στα αγόρια, παρά μόνο στα κορίτσια, με μία αθλήτρια από τη Ρόδο και μία από την Κω, κάτι που ίσχυσε και την περσινή περίοδο, επιλέγοντας κορίτσια τόσο από το νότιο όσο και από το βόρειο συγκρότημα.

Ο Ιάλυσος, ωστόσο, θίγει ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης εξέτασης από τους υπεύθυνους καθώς «φωτογραφίζει» κενά στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με το σύλλογο, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία την περσινή σεζόν, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για επίσημο πρωτάθλημα ή όχι, δεν ερωτήθηκε από την Τοπική Επιτροπή αν είχε αθλήτρια να στείλει στο camp ή όχι ενώ διερωτάται εύλογα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή.

Δεδομένου ότι επίσημα δεν υπάρχει περιφερειακός προπονητής στη Ρόδο (στο βόρειο συγκρότημα παραμένει υπεύθυνος ο Δημήτρης Τζομάκας), για να έχει την ευθύνη της επιλογής αθλητών ή αθλητριών, το βάρος πέφτει στα ίδια τα μέλη της διοργανώτριας αρχής. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι στη Ρόδο τα σωματεία που έχουν ενεργά τμήματα παγκορασίδων είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού (δυστυχώς), επομένως θα ήταν πολύ εύκολο και αναμενόμενο να ρωτηθούν αν διαθέτουν υποψήφιες για να μας εκπροσωπήσουν στο camp.

Ο Ιάλυσος, πάντως, δεν ερωτήθηκε, γεγονός που προκάλεσε δικαίως την αντίδραση του σωματείου, θέτοντας καίριες ερωτήσεις το ίδιο προς την Ομοσπονδία, χωρίς προς το παρόν να έχει λάβει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Σημειώνεται πως η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στην Τοπική Επιτροπή η οποία, επίσης, δεν έχει μπει σε διαδικασία εξηγήσεων προς το σύλλογο ο οποίος έχει φέρει στο δωδεκανησιακό μπάσκετ μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του σε επίπεδο τμημάτων υποδομής κοριτσιών.

Η ανακοίνωση του Ιάλυσου έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σήμερα 14/11/2017 πληροφορηθήκαμε από το επίσημο site της Ε.Ο.Κ. πως το Camp ανάπτυξης μικρών ηλικιών (U14) της Ε.Ο.Κ., σε συνεργασία με τη FIBA, θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (16-19/11) και με τη συνεργασία της ΕΣΚΑΘ.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός αυτό καθ’ αυτό και θα θέλαμε να σας καταστήσουμε σαφές πως ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε κάποιο ενημερωτικό έγγραφο της Ε.Ο.Κ. σχετικά με τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου Camp έτσι ώστε να λάβει γνώση ο σύλλογός μας και να μας δοθεί η ευκαιρία να προτείνουμε κάποιες αθλήτριές μας ώστε να δοκιμαστούν και αν είναι άξιες να διεκδικήσουν κάποια θέση.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:
(i) Ποιος ή ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των σωματείων στη ΔΩΔ/ΣΟ;
(ii) Ποιος ή ποιοι προπονητές είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των αθλητριών στη ΔΩΔ/ΣΟ;
(iii) Γιατί ειδοποιήθηκαν μόνο ο Α.Ο. Κολοσσός και ο Α.Σ.Κ. Ιπποκράτης από τα σωματεία της ΔΩΔ/ΣΟΥ;

(iv) Ποιος φέρει την ευθύνη για την επιλεκτική ενημέρωση;
(v) Mε βάση ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων αθλητριών;
(vi) Ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι αθλήτριες ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία της συμμετοχής τους στην προεπιλογή;

(vii) Ποιος φέρει την ευθύνη για τη στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής των αθλητριών μας στο Camp ενώ η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. ΔΩΔ/ΣΟΥ γνωρίζει πολύ καλά πως την περσινή αγωνιστική περίοδο το τμήμα των Παγκορασίδων μας κατέκτησε άξια την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα όπου διοργανώνει;

(viii) Ποια είναι τα μέλη της επιτροπής της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. ΔΩΔ/ΣΟΥ όπου συνηγόρησαν στη λήψη αυτής της απόφασης;

Η ένστασή μας αυτή σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει να κάνει με τις αθλήτριες που επέλεξαν, αλλά με την προχειρότητα με την οποία λήφθηκε η απόφαση και για το γεγονός πως αξιόλογες αθλήτριές μας στερήθηκαν της ευκαιρίας να έχουν μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία, όπου θα τους συντρόφευε στο υπόλοιπο της ζωής τους, μιας και την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι δεκαπέντε ετών και δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Δυστυχώς, κινήσεις σαν αυτή όπου μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων, αμαυρώνουν το ρόλο και το χαρακτήρα της Ε.Ο.Κ. και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις αξίες του αθλητικού ιδεώδους όπου προσπαθούμε όλοι εμείς να μεταδώσουμε στους αθλητές μας, παραμερίζονται προς όφελος των ολίγων και των ευνοούμενων.

Αν, λοιπόν, θέλουμε όλοι εμείς να μιλάμε για ανάπτυξη, καλά θα κάνουμε πρώτα να αρχίσουμε να λειτουργούμε με ανιδιοτέλεια και αμεροληψία και να μην σφετεριζόμαστε τη θέση την οποία κατέχουμε κατά το δοκούν. Είναι ντροπή και ανέντιμο αυτό που συνέβη!

Πώς μπορούμε να έχουμε την απαίτηση οι σημερινοί αθλητές, οι αυριανοί πολίτες, να μάθουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και υπεύθυνα στο στίβο της ζωής όταν οι «δάσκαλοί τους» είναι οι πρώτοι όπου παραγκωνίζουν σε κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί τις αξίες όπου «προσπαθούν» να μεταλαμπαδεύσουν σε αυτά;
Λυπούμαστε για το κατάντημά μας και για την προχειρότητα όπου ενεργούν και λυμαίνονται διάφοροι στο χώρο του αθλητισμού.

Είναι πραγματικά λυπηρό πως εμείς, που θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, να το κάνουμε τρόπο ζωής για τους
αθλητές μας, να φτάνουμε στο σημείο να καταγγέλλουμε τον φορέα όπου ανήκουμε για την προχειρότητα με την οποία ενεργεί σε τόσο σημαντικά θέματα.
Αναμένουμε απάντησή σας.

Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ  ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ  Δ. ΧΟΥΛΗΣ».