Μελέτη για αποκατάσταση των κτιρίων Ακάβη στην πόλη

Μελέτη για αποκατάσταση  των κτιρίων Ακάβη στην πόλη

Μελέτη για αποκατάσταση των κτιρίων Ακάβη στην πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1603 ΦΟΡΕΣ

Την αποδοχή της απόφασης ένταξης της αποκατάστασης των κτιρίων Ακάβη και περιβάλλοντος χώρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και τη σχετική μελέτη” καλείται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.382.000 ευρώ και με την αποκατάσταση του κτιρίου το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο για 50 χρόνια, αυτό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του Δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι, από την αρχή της θητείας, η Δημοτική Αρχή «κυνήγησε» την ένταξη της χρηματοδότησης της αποκατάστασης του κτιρίου σε πρόγραμμα και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές σ’ αυτό.

Όσο αφορά στα κτίσματα που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βορείου Ηπείρου και Παπαλουκά, το κυρίως κτίριο αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και μάλιστα το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία», με σχετική Υπουργική Απόφαση ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως διατηρητέο.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που έρχεται στο δ.σ., η αρμόδια Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, προχώρησε στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών του ακινήτου και εξέδωσε νέα άδεια δόμησης, λόγω λήξης της προηγούμενης οικοδομικής άδειας.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη αποκατάστασης των κτιρίων περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Καθαιρέσεις, περιμετρικές ενισχύσεις, επισκευή των λιθοδομών, κατασκευή ενισχυμένης ζώνης περιμετρικά στη στάθμη του μεσοπατώματος και της στέγης, πλήρης αντικατάσταση των επιχρισμάτων εσωτερικά με νέα ωπλισμένα. Αντικατάσταση φθαρμένων ξύλινων στοιχείων μεσοπατώματος και κουφωμάτων, ενίσχυση των ξύλινων δοκών του και συντήρησή αυτών που δεν θα αντικατασταθούν, ανακατασκευή της εσωτερικής ξύλινης σκάλας και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων, ενίσχυση των υγειών στηρίξεων της στέγης με πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία. Αποτοίχιση, καθαρισμός, επανατοποθέτηση και συμπλήρωση του ζωγραφικού διακόσμου, ανακατασκευή των βοτσαλωτών, επισκευές μαντρότοιχου. Επίσης, τοποθετείται ειδική πλατφόρμα-αναβατόριο για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Ακόμη, προβλέπονται νέοι χρωματισμοί με βάση τους εγκεκριμένους από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την άδεια δόμησης ενώ στο κτίριο προβλέπεται πλήρης μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως και μελέτη πυρασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο