Όχι στη διάλυση  των νησιών μας λένε οι δήμαρχοι

Πρωτοβουλία για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ανέλαβαν χθες από κοινού οι δήμαρχοι των νησιών μας. Ζητούν να μην ισχύσει το εξοντωτικό τέλος διανυκτέρευσης που θα βυθίσει τον τουριστικό κλάδο και χιλιάδες κατοίκους και επιχειρηματίες των νησιών μας σε τέλμα, και να ανασταλεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Στην κοινή ανακοίνωση που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου της Κω Γιώργου Κυρίτση, αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, όλοι οι Δήμοι της Δωδεκανήσου συνυπογράφουν κοινή πρωτοβουλία με την οποία ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, για το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και για το νέο φόρο διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου χαρακτηρίζουν ολέθρια επιλογή εις βάρος των νησιών μας και της τοπικής οικονομίας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την επιβολή ενός νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες θεωρούν όμως ότι το κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας είναι ελάχιστο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Μπορεί να καλυφθεί, όπως τονίζουν, στο πολλαπλάσιο από ισοδύναμα μέτρα περικοπής δημοσίων δαπανών, όπως η μείωση του κόστους για τις μετακινήσεις υπαλλήλων, τις προμήθειες και για την αγορά υπηρεσιών τρίτων.

Επικαλούνται μάλιστα τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν πρόκειται να προσεγγίσουν το στόχο των 85 εκ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση.

Αντίθετα θα υπάρξει μείωση των εσόδων και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας των νησιών.
Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου θεωρούν ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό, θα υπάρξουν οι εξής αρνητικές συνέπειες:

-Θα υπάρξει αύξηση του κόστους μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών και παρεχομένων υπηρεσιών, που θα μεταφραστεί σε αύξηση του κόστους ζωής και μείωση της κατανάλωσης.
-Θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
-Θα κλείσουν επιχειρήσεις ιδιαίτερα, οι μικρές.
-Θα ερημοποιηθούν τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ζητούν:
α) Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
β) Την απαλλαγή των νησιών μας από το νέο φόρο διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Την πρωτοβουλία συνυπογράφουν αναλυτικά οι:
Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω
Φώτης Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Ρόδου
Ιωάννης Γαλουζής, Δήμαρχος Καλύμνου
Μιχάλης Κόλιας,Δήμαρχος Λέρου
Ηλίας Λάμπρος, Δήμαρχος Καρπάθου
Λ. Παπακαλοδούκας, Δήμαρχος Σύμης

Ε. Κόττορος, Δήμαρχος Αγαθονησίου
Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών
Π. Κονταράτος, Δήμαρχος Αστυπάλαιας
Μιχάλης Πατρός, Δήμαρχος Χάλκης
Χρ. Κορωναίος, Δήμαρχος Νισύρου
Γρ. Στόϊκος, Δήμαρχος Πάτμου
Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου
Μ. Σορώτου-Τσανάκη, Δήμαρχος Κάσου
Γεώργιος Σαμσάκος, Δήμαρχος Μεγίστης

Σφοδρές αντιδράσεις
Οι "υποσχέσεις” εντούτοις του υπουργείου Τουρισμού προς τους επιχειρηματίες του κλάδου για επαναδιαπραγμάτευση του τέλος διανυκτέρευσης φαίνεται πως πέφτουν στο κενό, την ώρα που οι διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων γιγαντώνονται.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από όλους του τουριστικούς προορισμούς, και ειδικά από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη που υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο τουριστών, αλλά και από τα νησιά του Ιονίου, τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο που προσελκύουν εξίσου μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, η οποία χαρακτηρίζει το τέλος καταστροφικό για την τουριστική δραστηριότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη, σημειώνοντας παράλληλα πως αν και υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα- και σύμφωνα με την Κυβέρνηση η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης-, ο φόρος δεν καταργείται.

"Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει πολλαπλάσια έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με  επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας ουσιαστικά στην καταστροφή χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση περνά θηλιά στις νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις, παραμένει στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων, που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Μπαράζ αντιδράσεων για το νέο φόρο στη διαμονή
Πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,  είχε δείξει άλλωστε πως η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα μειωθεί κατά 435 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική αρνητική επίδραση  στην οικονομία υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα  341 εκατ.
Η έρευνα έκανε λόγο για μεγάλες συνέπειες και για την απασχόληση, καθώς όπως αναφέρει η μελέτη, θα χαθούν πάνω από έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας των προορισμών, αλλά και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο νέο τουριστικό χαράτσι.

Πυρ ομαδόν από τον τουριστικό χώρο
Όπως σημειώνουν στελέχη από την αγορά του Τουρισμού, το τέλος  θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, αλλά και τα μικρά καταλύματα.
Επιπλέον αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ εκτιμάται πως μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει σημαντικά και την τουριστική ζήτηση».