Μια συνεδρίαση με εντάσεις και αντεγκλήσεις

Μια συνεδρίαση με εντάσεις και αντεγκλήσεις

Μια συνεδρίαση με εντάσεις και αντεγκλήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Στο...κόκκινο και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο στο δημοτικό συμβούλιο

Σε μία υποτονική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ, με κυρίαρχο θέμα την επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, η πρωτοφανής «έκρηξη» του Προέδρου του Σώματος κ. Βαγγέλη Μανδρακού κατά του Αντιπροέδρου κ. Στέργου Στάγκα στο κλείσιμό της, ήταν εκείνο που τη «σημάδεψε».

Ενώ, λοιπόν, η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε διεξαχθεί σε ήπιους τόνους και μέσα σε κλίμα συναίνεσης θα έλεγε κανείς, τίποτα δεν προμήνυε το «ξέσπασμα» του Προέδρου! Νωρίτερα, βέβαια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης είχε εκφράσει την ενόχλησή του λέγοντας ότι όποτε μιλάει το μέλος της παράταξής του και Αντιπρόεδρος του δ.σ., η συμπεριφορά απέναντί του είναι απαξιωτική, ενώ ο ίδιος ακούει επί…μιάμιση ώρα τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο! Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος είπε ότι ο σεβασμός είναι ίδιος προς όλους ενώ ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει το Σώμα. Και ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης είχε διαμαρτυρηθεί επί της διαδικασίας όταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου διάβασε την εισήγηση για το ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου.

Ωστόσο, πέρα των παραπάνω, όλη η συνεδρίαση κύλησε σε ήρεμο και συναινετικό θα έλεγε κανείς κλίμα. Λίγο πριν τη λήξη της, όμως, γύρω στις 11:00 το βράδυ, ο κ. Στάγκας, όπως κάνει συχνά, επέμενε να μιλάει για κάποια θέματα τα οποία είχαν συζητηθεί προηγουμένως, όπως ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου και το ΚΔΑΥ.

Τότε, ο Πρόεδρος του είπε να σταματήσει και ότι δεν έχει το λόγο, ωστόσο ο κ. Στάγκας συνέχιζε παρά τις εκκλήσεις. Μάλιστα, αρχικά, εξανέστη ο Δήμαρχος ο οποίος φέρεται να είπε προς τον κ. Στάγκα αυτά «να πάει να τα κάνει απέναντι», εννοώντας προφανώς στην Περιφέρεια.

Η ένταση άρχιζε να «φουντώνει», ο κ. Στάγκας δεν σταματούσε και τότε εξερράγη ο Πρόεδρος ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να φωνάζει προς τον Αντιπρόεδρο, μάλιστα σηκώθηκε όρθιος και χτυπούσε το χέρι του στο έδρανο, λέγοντας ότι θα διακόψει τη συνεδρίαση, ενώ ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος αλλά και οι σύμβουλοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι αφού δεν είχα ξαναδεί τον κ. Μανδρακό έτσι! Τελικά, μετά από την ένταση που επικράτησε, η κατάσταση εκτονώθηκε και έληξε η συνεδρίαση, ενώ αρκετοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στον κ. Μανδρακό στον οποίο κάποια στιγμή έδωσαν νερό αφού φαινόταν πολύ ταραγμένος.

Τα αντιπλημμυρικά
Αρκετής ώρας συζήτηση έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί, τα οποία έχουν καθυστερήσει, με τον Δήμαρχο αρχικά να περιγράφει τις δυσκολίες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέτει η Κεντρική Διοίκηση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν από το 2013 κάποια ποσά που έχουν να κάνουν με ποταμούς στην Ιαλυσό, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, 500 χιλιάδες ευρώ για την Παστίδα, 2 εκατ. ευρώ για τ’ Αφάντου και στον Αρχάγγελο. Οι μελέτες έχουν ωριμάσει αλλά αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των εγκρίσεων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καρίκης, είπε, καταρχήν, ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να “τρέξουν” τα συγκεκριμένα έργα παρ’ όλο που οι γραφειοκρατικές δυσκολίες είναι πολλές επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία για το ποια είναι η κατάσταση του νησιού σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πρότεινε, λοιπόν, μία συνεργασία με την Περιφέρεια, ωστόσο σημείωσε: «Δεν ξέρω τι δεν πάει καλά με την Περιφέρεια. Δηλαδή, κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης λένε ότι οι σχέσεις είναι άριστες ωστόσο διαπίστωσή μου είναι ότι σε πολλά θέματα κάτι δεν λειτουργεί σωστά», είπε και συμπλήρωσε ότι τον κάτοικο τον ενδιαφέρει να έχει τη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες Αρχές ότι σε ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά του κυρίως και η περιουσία του σε δεύτερο χρόνο.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη στήριξή τους ως αντιπολίτευση σ’ αυτά τα έργα, περιμένουν όμως το επόμενο διάστημα μια διαβεβαίωση καθώς και την παρουσία της εικόνας από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που βρίσκεται το νησί και ότι σίγουρα είμαστε καλά οχυρωμένοι σε τέτοιες πιθανότητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης, καταρχήν, αναγνώρισε τις δυσκολίες υλοποίησης έργων και τη γραφειοκρατία για την ωρίμανση ενός έργου, την ένταξη και τη δημοπράτησή του, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, αφού η διαδρομή είναι χρονοβόρα.

Όπως είπε, και μέσα από μία παλαιότερη μελέτη, υπάρχει ο εντοπισμός του προβλήματος, ωστόσο σε σχέση με το εύρος του αντικειμένου αυτής της μελέτης καλό θα ήταν να γνωρίζαμε τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι το ζήτημα των αντιπλημμυρικών είναι βασικό και το έχουν θέσει και οι ίδιοι αρκετές φορές και είναι ένα θέμα που πρέπει να φύγει από την ενημέρωση και να δουν πιο πρακτικά τι έχει γίνει και τι να απαιτήσουμε να γίνει. Δεν φθάνει να παρουσιάζεται η εικόνα διαφοροποιημένη στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά αλλά το θέμα είναι κατά πόσον λύνεται το πρόβλημα και κατά πόσον βάζουμε φρένο εμείς στο να έχουμε ζητήματα όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, έθιξε την επικινδυνότητα του ρέματος που διατρέχει την πόλη από το Ζέφυρο μέχρι τα τσιμέντα Βερδελή και τόνισε ότι πρέπει να καθαριστεί προληπτικά. Είπε, ακόμη, ότι πέρα από τα κονδύλια που πρέπει να διεκδικούμε, πρέπει να κάνουμε και τα στοιχειώδη με ίδια μέσα.

Ο Δήμαρχος
Απαντώντας, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, είπε ότι τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου ευελπιστεί να έρθουν εδώ οι μελετητές των αντιπλημμυρικών έργων με τους υπηρεσιακούς για να γίνει μία συνολική παρουσίαση. Στη συνέχεια, έκανε μία αναφορά λέγοντας ότι μετά τις πλημμύρες του 2011 όσο και τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, οι πιέσεις είχαν κάποια αποτελέσματα και πέρα των αντιπλημμυρικών έργων ήρθαν ονοματισμένα έργα για τις περιοχές που επλήγησαν, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 8,5 εκατ. ευρώ. Τότε, το ΤΕΕ είχε κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό σε επίπεδο νησιού και εξέφρασε την απορία του επειδή η Περιφέρεια ανέθεσε στην Εγνατία να ιεραρχήσει τα έργα αφού, όπως είπε, η ιεράρχησή τους υπάρχει από το 2013 και μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση.

Οι προτεραιότητες, λοιπόν, ονοματίστηκαν σε συγκεκριμένα ρέματα και παρεμβάσεις και ο Δήμαρχος έχει εικόνα τι εγκρίσεις και τι αδειοδοτήσεις έχουν πάρει αλλά και για τις επόμενες κινήσεις. Εκτός από την ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων, υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ένας προϋπολογισμός 500 χιλιάδες ευρώ για ονοματισμένο έργο. Επίσης, πληροφορήθηκε από τους μελετητές, ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες για το Βάτι, την Αρνίθα και το ρέμα στην πόλη της Ρόδου. «Θέλει δουλειά και συνεργασία», είπε και ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι μελετητές οι ντόπιοι, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και η Εγνατία μετά από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Σχετικά με την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων, είπε ότι ανήκει στην Περιφέρεια η οποία φέτος τα καθάρισε και ότι ο Δήμος έπεσε θύμα της αλλαγής της νομοθεσίας τον Ιούλιο και θέλησε να κάνει το εξής σχόλιο ο Δήμαρχος: «Είναι πεδία αντιπαράθεσης αυτά; Γιατί κάπου διαχέεται έξω ότι είναι πεδία αντιπαράθεσης ποιος έκανε τι. Δεν τον ενδιαφέρει τον πολίτη αν πήγε το γκρέιτερ του Δήμου ή το γκρέιτερ της Περιφέρειας. Σημασία έχει να καθαριστεί ο δρόμος. Δεν τον ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος βγάζει τις φωτογραφίες στα δελτία τύπου και τα facebook, τον ενδιαφέρουν να γίνουν οι εργασίες»!

Άλλα θέματα
Σχετικά με την καθημερινότητα ο κ. Χατζηδιάκος παραδέχθηκε ότι υστερούν σε κάποια θέματα όπως οι ασφαλτοστρώσεις επειδή είχε μπλοκαριστεί πέρυσι από τον Αύγουστο ο διαγωνισμός. Στο σημείο αυτό, έκανε γνωστό ότι υπέγραψε τη σύμβαση με την οποία αναθέτουν σε εργολάβο μία εργολαβία ετήσια για να πηγαίνει, με τις υποδείξεις των Τεχνικών Υπηρεσιών και επιβλέποντα μηχανικό και να κλείνει συστηματικά τις λακκούβες αφού, όπως είπε, αντικειμενικά, οι δυνατότητες μέχρι τώρα έφθαναν μέχρι ένα σημείο. Το ίδιο θα ζητήσει να κάνει και η ΔΕΥΑΡ και μάλιστα με αυτό τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση.

Αναφορά έκανε και στη συντήρηση των 74 παιδικών χαρών στην πόλη και τις δ.ε. που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου μια και χρειάζονταν 2 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες κατέληξαν σε 19 παιδικές χαρές οι οποίες θα πάρουν και την πιστοποίηση που χρειάζεται πλέον.

«Σ’ αυτό τον τόπο πρέπει να μονιάσουμε και να μην πάει ο ένας είτε να παραπληροφορεί είτε να καπηλεύεται τη δουλειά του άλλου. Ξεκάθαρα πράγματα. Για να ωριμάσουν αυτές οι μελέτες θέλουν μήνες, θέλουν μηχανικούς θέλουν δυσκολίες», είπε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος με αφορμή την παρέμβαση που έκανε στην Επιτροπή Παρακολούθησης ζητώντας να επισπευστούν και να σταλούν στο Δήμο οι εγκρίσεις για τη δημοπράτηση του βρεφονηπιακού σταθμού Ιαλυσού, που έχει βγει ο ανάδοχος και περίμεναν την εντολή για συμβασιοποίηση. Προχθές το βράδυ, λοιπόν, ήρθε η έγκριση για να υπογράψουν τη σύμβαση και να ξεκινήσει ο βρεφονηπιακός της Ιαλυσού και ευχαρίστησε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Έκανε , ακόμη, γνωστό, ότι είναι πλήρεις οι μελέτες τόσο για το νηπιαγωγείο της Παστίδας όσο και για τον βρεφονηπιακό Κοσκινού.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια