Προφυλακίστηκαν δύο δουλέμποροι που έφεραν στη Ρόδο 40 μετανάστες

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο αλλοδαποί από την Ουκρανία που συνελήφθησαν για την μεταφορά 40 προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στο Πρασονήσι.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος του 48χρονου και του 41χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες συνοδευόμενοι από το συνήγορό τους κ. Γιάννη Καραμιχάλη προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίστηκαν πως και αυτοί ήταν μεταφερόμενοι. Όπως δήλωσαν στην ανακρίτρια, ο πόλεμος στην Ουκρανία τους έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση και για αυτό αποφάσισαν να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης ως οικονομικοί μετανάστες. Για να το πετύχουν αυτό θα έπρεπε μέσω Τουρκίας να έρθουν Ρόδο από εδώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια να καταλήξουν στην χώρα προορισμού τους.

Όταν έφθασαν στην Τουρκία, οι δύο Ουκρανοί είπαν πως συναντήθηκαν με κάποιον αλλοδαπό (Τούρκο ή Άραβα) και συμφώνησαν με αυτόν να τους μεταφέρει στη Ρόδο έναντι του χρηματικού ποσού των 1800 ευρώ. Καθώς όμως τα χρήματα θα τους έστελναν οι συγγενείς τους και οι ίδιοι δεν διέθεταν περισσότερα από 200 ευρώ, οι δύο αλλοδαποί παρακάλεσαν τον Τούρκο ή Άραβα να τους κάνει κάποια «έκπτωση».

Τελικά ο αλλοδαπός δέχτηκε να τους μεταφέρει με τα 400 ευρώ που έδωσαν συνολικά οι δύο Ουκρανοί και να τους αφήσει σε κάποιο σημείο της Ρόδου. Το ταξίδι έγινε κανονικά και προτού ολοκληρωθεί η αποβίβαση όλων των επιβατών του σκάφους στο Πρασονήσι, ο Τούρκος ή Άραβας που τους μετέφερε εξαφανίστηκε προς το εσωτερικό του νησιού. Οι δύο άνδρες είπαν πως εκείνοι βρίσκονταν ακόμη πάνω στο σκάφος και φοβούμενοι ότι κάτι είχε γίνει προσπάθησαν δειλά δειλά να το χειριστούν και να το πάνε σε άλλη παραλία του νησιού.

Τότε εντοπίστηκαν από τους Λιμενικούς οι οποίοι και τους συνέλαβαν. Οι Ουκρανοί τόνισαν ότι ουδέποτε πήραν χρήματα από κάποιο μεταφερόμενο, όπως και οι ίδιοι έχουν καταθέσει, αλλά ούτε είναι διακινητές αφού στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε θα μπορούσαν αντί να κινούνται στις ακτές της Ρόδου να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 48χρονος και ο 41χρονος από την Ουκρανία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Η σύλληψη των αλλοδαπών έγινε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν σαράντα (40) μετανάστες στην περιοχή Πρασονησίου Ρόδου, καθώς και ύποπτο σκάφος το οποίο έπλεε ανατολικά της περιοχής.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου εντόπισαν και ακινητοποίησαν  ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Τουρκίας και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί Κυβερνήτες, φερόμενοι ως διακινητές, ηλικίας 48 και 41 ετών αντίστοιχα από την Ουκρανία.  

Οι μετανάστες και οι αλλοδαποί διακινητές οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, ενώ κατασχέθηκε το σκάφος.