Δικηγόρος της Ρόδου κλήθηκε ως εν δυνάμει «ύποπτος»

Κατάθεση στον Πταισματοδίκη Ρόδου έδωσε χθες ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Γεωργάς αναφορικά με την έρευνα που διενεργείται με εισαγγελική παραγγελία για τις φωτογραφίες που έλαβε από βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου.

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε μετά τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Κτηματολογικός Δικαστής σύμφωνα με τον οποίο, ο κ. Γεωργάς πριν από μερικούς μήνες προέβη στη λήψη φωτογραφιών του Κτηματολογικού Βιβλίου, γεγονός που δεν επιτρέπεται καθώς  «τα Κτηματικά Βιβλία συνιστούν Αρχείο Προσωπικών Δεδομένων, του Ν. 2472/1997».

Ως εν δυνάμει λοιπόν κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου αυτού, «Προστασία ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων», ο κ. Γεωργάς συνοδευόμενος από συναδέλφους του που θέλησαν να του συμπαρασταθούν, κατέθεσε χθες στο Πταισματοδικείο Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα του ο δικηγόρος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση του άρθρου 22 § 4 Ν. 2472/1997, με την λήψη φωτογραφιών του περιεχομένου των Κτηματικών Βιβλίων, από δικηγόρο».

Ο ίδιος είπε ότι ασκεί το λειτούργημα του νομικού επί 20 συναπτά έτη και με νομικά επιχειρήματα υποστήριξε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Κτηματολογικού Δικαστή σύμφωνα με τους οποίους «τα Κτηματικά Βιβλία συνιστούν Αρχείο Προσωπικών Δεδομένων, του Ν. 2472/1997, και ως τέτοιο δεν επιτρέπεται η επεξεργασία του και η λήψη φωτογραφιών του Κτηματικού Βιβλίου, από τον δικηγόρο» αλλά και πως «αυτό αποτελεί και ποινικό αδίκημα».

Ο κ. Γεωργάς ισχυρίστηκε ότι αντίθετα από όλα τα παραπάνω «τα Κτηματικά Βιβλία είναι δημόσια, ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό» και ανέφερε συγκεκριμένη γνωμοδότηση του συναδέλφου του δικηγόρου Ρόδου κ. Ιωάννη Παντελίδη καθώς και βιβλιογραφίας που διδάσκεται και στο Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ακόμα όμως και αν ήθελε υποτεθεί ότι υπήρχε τρόπος να υπερνικηθεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο της δημοσιότητας των Κτηματικών Βιβλίων και να θεωρηθεί ότι αυτά αποτελούν αρχείο προσωπικών δεδομένων, και πάλι εδώ δεν γίνεται λόγος για πρόσβαση και επεξεργασία των δεδομένων αυτού από οποιονδήποτε πολίτη, αλλά από δικηγόρο.

Ο κ. Κτηματολογικός Δικαστής αντιμετωπίζει τον δικηγόρο ως απλό πολίτη, και όχι ως θεσμικό λειτουργό της Δικαιοσύνης, όπως τον έχει αναγνωρίσει ο νομοθέτης» αναφέρει ο κ. Γεωργάς καταλήγοντας ως εξής:

«α) Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός και ισότιμος συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, και πρέπει να απολαμβάνει πλήρους σεβασμού όχι μόνο από τους Δικαστές, αλλά και από κάθε όργανο του Κράτους, μεταξύ των οποίων και οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου.

β) Ο δικηγόρος έχει απεριόριστη πρόσβαση στα Κτηματικά Βιβλία, και όχι μόνο μπορεί να λαμβάνει γνώση και να επεξεργάζεται τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτά, αλλά έχει δικαίωμα επ’ αμοιβή να συντάσσει και χορηγεί βεβαίωση ελέγχου τίτλων, ή αλλιώς βεβαίωση κτηματολογικής έρευνας, όπως επί δεκαετίες πράττουν οι δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

γ) Ο δικηγόρος έχει δικαίωμα και υποχρέωση διατήρησης πλήρους απορρήτου για όσα λαμβάνει γνώση κατά την άσκηση του λειτουργήματός του. Ό,τι εισέρχεται στο δικηγορικό γραφείο, μένει στο δικηγορικό γραφείο.

Όταν λοιπόν ο δικηγόρος όπως έχει κάθε δικαίωμα, ερευνά τα Κτηματικά Βιβλία, τα τεχνικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την έρευνα αυτή, είναι καθαρά δική του επιλογή. Το αν θα χρησιμοποιήσει στυλό και χαρτί, ή τεχνική αποτύπωση μέσω φωτογραφίας για κατοπινή μελέτη στο γραφείο του, είναι καθαρά δικό του ζήτημα. Οι φωτογραφίες αυτές λαμβάνονται για προσωπική χρήση από το δικηγόρο, στα πλαίσια της έρευνάς του, παραμένουν απόρρητες στο γραφείο του, και φυσικά γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας των δεδομένων τους από τον δικηγόρο.

Ο ισχυρισμός του κ. Δικαστή, ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών, δεν στηρίζεται πουθενά στο νόμο και δεν γίνεται αποδεκτός. Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, με κάθε επισημότητα και για λογαριασμό καθενός από τα μέλη του, φωτογραφίζει ή σαρώνει όλα τα, επίσης δημόσια, βιβλία δημοσιεύσεως αποφάσεων του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Ρόδου και Εφετείου Δωδεκανήσου, τα Πινάκια, τα Εκθέματα κλπ.

Όπως τα φωτογραφίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, με τον ίδιο τρόπο έχει δικαίωμα και κάθε μέλος αυτού δικηγόρος να τα φωτογραφίζει, άλλο ότι στην πράξη αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο, λόγω της οργανωμένης καταγραφής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Τα παραπάνω αναγνώρισε με κάθε επισημότητα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, ο οποίος έλαβε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σχετικά, και επιπλέον εξέδωσε και το από 14-12-2016 Ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα συνεχίζεται η έρευνα των Κτηματικών Βιβλίων «και με τη λήψη φωτογραφιών για αποκλειστική χρήση των δικηγόρων».

Το Ψήφισμα αυτό είναι ανηρτημένο και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση «https://dsrnet.gr/» .

Ο κ. Δημήτρης Γεωργάς ζήτησε να μπει η δικογραφία στο αρχείο.