Σύντομα θα ολοκληρωθούν  οι επισκευές στο λιμάνι της Σύμης

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η επισκευή του λιμανιού καθώς και των αφαλατώσεων που καταστράφηκαν στη Σύμη από τις πρόσφατες πλημμύρες, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός αφού διαβεβαίωσε ότι και οι κάτοικοι της Σύμης περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ για το έκτακτο επίδομα ύψους 5.000 και 8.000 ευρώ για σπίτια και επιχειρήσεις αντίστοιχα, πρόσθεσε ότι σύντομα θα καθαριστεί και το λιμάνι από τα φερτά υλικά που έπεσαν μέσα.  Ειδικότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής:

«Στη Σύμη βρέθηκα από την πρώτη στιγμή της πλημμύρας και της καταστροφής, συντονίσαμε τη μετάβαση μηχανημάτων της περιφέρειας του στρατού και  εθελοντών  για να ξεκινήσει η διαδικασία. Από την πρώτη μέρα βρέθηκαν εκεί μηχανικοί από τη διεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του υπουργείου υποδομών που έκαναν καταγραφή των ζημιών τόσο σε σπίτια και σε επιχειρήσεις.

Για πρώτη φορά δίνεται πέρα από την αποζημίωση που θα πάρουν οι πληγέντες ένα επιπλέον επίδομα της τάξης των 5.000 ευρώ για τα σπίτια και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αυτό ψηφίστηκε με νόμο και πρόσφατα βγήκε και η ΚΥΑ και επειδή είδα ένα δημοσίευμα ότι εξαιρείται η Σύμη, να σας πω ότι η Σύμη δεν εξαιρείται.

Αναφέρονται ρητά στο νόμο και η Σύμη και η Σαμοθράκη και είναι αρμοδιότητα των δήμων, ώστε να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία για να δοθεί αυτό το επιπλέον βοήθημα στους πληγέντες. Υπάρχουν ζημιές, ένα συνεργείο μηχανικών θα έρθει τις επόμενες μέρες για να δούμε τι θα κάνουμε με τα φερτά υλικά που έπεσαν στο λιμάνι της Σύμης, θα γίνει μία γρήγορη εργολαβία προκειμένου να καθαριστούν, έχουμε όμως και κάποιες ζημιές στις αφαλατώσεις και ήδη έχουμε κάνει αίτημα για χρηματοδότηση από το υπουργείο οικονομίας.

Σε προφορικό επίπεδο συμφωνήσαμε και μένουν τα τυπικά. Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες υποδομές καθώς εντάχθηκε στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με πρωτοβουλία δική μου και του Αλέξη Χαρίτση και η πλατεία της Σύμης για να αποκατασταθεί και θα συνεχίσουμε και με τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού. 

Πολύ σύντομα το επίδομα θα δοθεί ενώ και το λιμάνι και οι αφαλατώσεις θα επισκευαστούν».