Απελαύνουν 19χρονο πρόσφυγα από την Ρόδο

Να μην απελαθεί στην Τουρκία και πολύ δε περισσότερο στην πατρίδα του, τη Συρία, καθώς κινδυνεύει, ζητά ο 19χρονος αλλοδαπός μαθητής Λυκείου της Ρόδου, Αχμέτ Σατούφ!

Στο «πλευρό» του βρίσκονται η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ» καθώς και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες το οποίο, δια της νομικής του συμβούλου κας. Ελπίδας Κυρμπάση, έχει ξεκινήσει τις νόμιμες ενέργειες για την κατάθεση αίτηση ακύρωσης της απόφασης που έχει ληφθεί για τον νεαρό αλλοδαπό. Ο 19χρονος Αχμέτ «βγήκε» προερχόμενος από τα τουρκικά παράλια στο Καστελλόριζο και συνελήφθη στις 20 Αυγούστου 2016 για παράνομη παραμονή στη χώρα μας. Εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος καθώς ανήκε σε ευάλωτη ομάδα και ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία καταθέτοντας αίτηση για χορήγηση ασύλου. Ωστόσο το αίτημά του αυτό απορρίφθηκε δύο φορές με αποτέλεσμα στις 30 Νοεμβρίου να συλληφθεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες, από την αστυνομία.

Ο 19χρονος Αχμέτ Σατούφ, το διάστημα της παραμονής του στη Ρόδο όπου μεταφέρθηκε από το Καστελλόριζο, δεν έμεινε αδρανής. Άρχισε να φοιτά στο 2ο Λύκειο Ρόδου, στη β΄τάξη, ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα «Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας σε Ενήλικες» την περίοδο 2016-2017 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ήταν από τους πρώτους πρόσφυγες που παρακολούθησαν αυτά τα μαθήματα, με συνέπεια και φανερή πρόοδο. Ο ίδιος επέδειξε και ενεργή δράση αλληλεγγύης προσφύγων της τοπικής ομάδας ΟΑΣΙΣ Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τους προηγούμενους μήνες κατεβλήθησαν προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας του Αχμέτ από τη νομική εκπρόσωπο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες κ. Ελπίδα Κυρμπάση η οποία και κατέθεσε αίτηση οικογενειακής επανένωσης στην υπηρεσία Ασύλου. Ο πατέρας με την δίδυμη αδελφή του βρίσκονται σε πόλη της Γερμανίας και τελικά τον Σεπτέμβριο 2017 η οικογένεια ενώθηκε ξανά, αφού μετέβη εκεί η μητέρα και τα τέσσερα ανήλικα αγόρια που φιλοξενούνταν στη Ρόδο. Ενώθηκαν όλοι όχι όμως και ο Αχμέτ ο οποίος ως ενήλικος πια, παρέμεινε στο νησί μας και πλέον κινδυνεύει να επιστρέψει στην Τουρκία και στη πατρίδα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

«Να σταματήσουμε  την απέλαση  του Αχμέτ Σατούφ»
Για το θέμα η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ» εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του 19χρονου Σύριου Αχμέτ Σατούφ, μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης απορριπτικής απόφασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο Αχμέτ Σατούφ κατάγεται από το μαρτυρικό Χαλέπι που ισοπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια από τις βόμβες του συριακού εμφύλιου. Το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής και σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο. 
Ο Αχμέτ Σατούφ βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου, στον ίδιο χώρο όπου ο ίδιος βοηθούσε μαζί με την Ομάδα ΟΑΣΙΣ, τους τελευταίους μήνες στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες. 
Βρίσκεται μόνος του στην Ελλάδα καθώς κάποιοι φρόντισαν να «εγκλωβιστεί» στη Ρόδο, όταν η υπόλοιπη οικογένεια είχε αναχωρήσει στη Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας, στέλνει ένα νέο άνθρωπο πίσω στην Τουρκία, σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής ούτε για τους κατοίκους της. Οι άνθρωποι δεν είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών δεν είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης, η εμμονή στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στους φράχτες της γεννά εξαθλίωση και θανάτους.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ!
ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ ΟΑΣΙΣ
http://oasisrhodes.blogspot.gr
#OasisRhodes

«Να σταματήσουν  οι απελάσεις»
Επίσης ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου η οποία αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή τη σύλληψη μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου του Αχμέτ Σατούφ, μαθητή της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου δηλώνουμε τα εξής: Μέσα σε αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού και απανθρωπιάς, κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να καταδικάσει τις αποφάσεις απέλασης ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των πολέμων που η Δύση δημιουργεί. 

Ο Αχμέτ Σατούφ, όπως και κάθε νέος που κινδυνεύει με απέλαση στην Τουρκία, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της θανάτωσης καθώς:
- αρνήθηκε να υπηρετήσει το φασιστικό καθεστώς της Συρίας
- αρνήθηκε να πάρει τα όπλα και να τα στρέψει εναντίον των αδελφών του
- ταξίδεψε κρυφά με όραμα μια καλύτερη ζωή
- δεν υπέγραψε δηλώσεις μετανοίας όταν του ζητήθηκε στην Ελλάδα.
Να σταματήσουμε τις απελάσεις! Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων!
Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!
ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
http://dodecanesesolidarity.blogspot.gr/. 
https://www.facebook.com/groups/DodecaneseSolidarity».