Οι Φινλανδοί γιόρτασαν στην Ρόδο την ανεξαρτησία τους

Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία, επιβεβαιώθηκαν, την Παρασκευή το βράδυ, με μία πολύ “ζεστή” γιορτή που διοργάνωσε η Φινλανδική κοινότητα της Ρόδου, παρουσία και του πρέσβη της χώρας τους στην Ελλάδα κ. Juha Pyykkο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας η οποία γιορτάζεται με επικό τρόπο σε όλο τον κόσμο!

Οργανωτική Επιτροπή: MINNA PUHAKKA-PASTRIKOU, MAALU KAUTONEN, BATESTINA KSANTHI, PIRJO VAINIO, POPI KASAPI KAI MIA GIANNAS
Οργανωτική Επιτροπή: MINNA PUHAKKA-PASTRIKOU, MAALU KAUTONEN, BATESTINA KSANTHI, PIRJO VAINIO, POPI KASAPI KAI MIA GIANNAS

Επρόκειτο για μία πολύ όμορφη βραδιά που διοργανώθηκε από την οργανωτική επιτροπή της Φινλανδικής Κοινότητας Ρόδου, προχθές το βράδυ, στο εστιατόριο «Άγαλμα» στο κέντρο της πόλης, στην οποία παρέστησαν περί τα ενενήντα μέλη της Φινλανδικής Κοινότητας Ρόδου! Εκτός από τον πρέσβη που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, παρών ήταν και ο Πρόξενος της Φινλανδίας στη Ρόδο κ. Άκης Δημητριάδης.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ “ζεστή” και η γιορτή ξεκίνησε από τις 6:00 το απόγευμα και κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ τα μέλη της Φινλανδικής Κοινότητας δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την όμορφη βραδιά με την οποία γιόρτασαν στη Ρόδο μία κορυφαία στιγμή της ιστορίας της πατρίδας τους καθώς έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στη Ρόδο και θεωρούν ότι έχουν μάθει πολλά από την Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο πρέσβης είπε προς τους Φινλανδούς της Ρόδου ότι θέλει σθένος για να τα καταφέρει κανείς σε μία ξένη χώρα ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Δημητριάδης τόνισαν ότι τη Φινλανδία και την Ελλάδα τις ενώνουν πολλά πράγματα.

Η γιορτή, τώρα, είχε απ’ όλα: Καταρχήν, μία παραλλαγή του επίσημου menu του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας για την εκατονταετηρίδα, κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες, δια χειρός του chef Γιώργου Σαββάκη.

Ακόμη, οι παριστάμενοι πήραν μέρος σε ένα quiz με ερωτήσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Φινλανδίας ενώ η γιορτή κορυφώθηκε με γλέντι και χορό συνοδεία της φωνής της ελληνοφιλανδής Μαρίας Βιογιατζή και του συγκροτήματος Zero Gravity.

Τι γιορτάζει η Φινλανδία
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εκατονταετηρίδα της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας κορυφώνεται με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας  στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Η ιστορία της 100χρονης Φινλανδίας είναι εξαιρετική και βασίζεται στις αξίες που διατηρούν με προσήλωση οι Φινλανδοί:  Δημοκρατία, παιδεία, ισότητα και ελευθερία λόγου.  

Το αποκορύφωμα της εκατονταετηρίδας είναι οι εορτασμοί οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Φινλανδία καθώς και σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Η Φινλανδία έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 6 Δεκεμβρίου 1917. Το νεοσύστατο κράτος ήταν διατεθειμένο να αποτελείται από Φινλανδούς μετά από έναν μακρύ αγώνα.  

MARIA VOGIAZI KAI ZERO GRAVITY MUSIC BAND
MARIA VOGIAZI KAI ZERO GRAVITY MUSIC BAND

Για εκατό χρόνια οι Φινλανδοί ασχολήθηκαν με το κτίσιμο της χώρας τους και τη λήψη κοινών αποφάσεων. Η αδιάσπαστη περίοδος των 100 χρόνων δημοκρατίας είναι εξαιρετική, και η Φινλανδία έχει φτάσει συχνά σε κορυφαίες θέσεις σε διαφορετικές διεθνείς ταξινομήσεις.  

Η ιστορική στιγμή θα εορτασθεί
με αξιοπρέπεια και χαρά

Της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, στις 6 Δεκεμβρίου, θα προηγηθούν παραδοσιακές αλλά και καινούργιες εκδηλώσεις για αρκετές μέρες. Οι περισσότεροι επίσημοι εορτασμοί θα γίνουν  στο Ελσίνκι, αλλά θα υπάρξουν και πολλές άλλες μοναδικές στιγμές σε όλη τη Φινλανδία.

Παρουσιάστριες BATESTINA KSANTHI KAI POPI KASAPI
Παρουσιάστριες BATESTINA KSANTHI KAI POPI KASAPI

Η φινλανδική σημαία θα κυματίζει για δύο συνεχόμενες ημέρες, και ολόκληρη η χώρα θα φωταγωγηθεί με μπλε και άσπρα φώτα, τα χρώματα της Φινλανδίας.  Φώτα θα ανάψουν σε ειδικά μνημεία και τοποθεσίες.  

Πολλές χαρούμενες εορταστικές εκδηλώσεις θα φέρουν τους ανθρώπους κοντά.  Στο εξωτερικό, όλες οι Φινλανδικές Πρεσβείες θα οργανώσουν Δεξίωση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας και οι φινλανδικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο θα έχουν τις δικές τους εκδηλώσεις.

Από αριστερά: MIA GIANNAS, BATESTINA KSANTHI, AKIS DIMITRIADIS, JUHA PYYKKÖ, MINNA PUHAKKA-PASTRIKOU, PIRJO VAINIO-STEFANIS, POPI KASAPI
Από αριστερά: MIA GIANNAS, BATESTINA KSANTHI, AKIS DIMITRIADIS, JUHA PYYKKÖ, MINNA PUHAKKA-PASTRIKOU, PIRJO VAINIO-STEFANIS, POPI KASAPI